Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bakırköy’de Kastamonu lezzetleri şöleni

Bakırköy’de Kastamonu lezzetleri şöleni
 

İstanbul’da onlarca esnaf lokantası var ama birçoğu Anadolu mutfağının zenginliklerini yansıtmaktan uzaklar, mönülerindeki yemekler birbirinin kopyası ve sıradanlar. Herkes Mersin'e giderken tersine gidenler de yok değil, mesela Bakırköy’deki Abdulkadir. Semtin en işlek caddelerinden birisinde yer alan Abdulkadir sunduğu Kastamonu lezzetleri ile fark yaratıyor.

Yemeğe Kastamonu’nun meşhur döneri ile başlıyorum. Dana etinden lezzetli bir döner yapmışlar, kuzu eti ile yağlılığı sağlamışlar. Bakırköy’de hafta sonu kurslara akın eden yüzlerce öğrencinin dondurulmuş fabrikasyon dönerlere, fastfood zincirlere gitmek yerine gerçek bir döner yiyebilecekleri Abdulkadir gibi yerleri keşfetmeleri önemli. Döneri bir de odun ateşinde yapsalar, başyapıt olur.

Sıradaki yemek ise Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tirid. Fakir yemeği tiridin İslamiyet dönemine kadar uzanan köklü bir geçmişi var. Et suyu, ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılan tarid Hz. Muhammed'in en sevdiği yemeklerden birisi. Hatta o kadar taridi severmiş ki Hz Ayşe'ye olan sevgisini anlatmak için‘Nasıl tarid tüm diğer yemeklerden üstünse, Ayşe de tüm diğer kadınlardan üstündür’ demiş. Tarid Anadolu’da tirid halini alıp günümüze kadar yaşamış.

Tirid Abdulkadir eskiden sipariş üzerine yapılırken şimdi her gün mönüde bulunuyor. Tiridin arkasından Abdulkadir'in medarıiftiharı bir öğün geliyor, sac üzeri pastırmalıekmek. Kayseri pastırmasın ününü bilmeyen yoktur ama Kastamonu pastırmasının tadı bambaşkaymış, ağızda eriyor.

Pastırması ve soğanla hazırlanan kapalı pidenin üzerine halis tereyağı sürerek tadıyorum, hafızada iz bırakan bir lezzet, sadece bu pideyi yemek için bile Abdulkadir’e gidilir. Pidenin yanında aldığım meşhur Taşköprü sarımsağı ile yapılmış cacık ta es geçilmemesi gereken bir lezzet.

Sacta sadece pastırma ekmek yapmıyorlar, etli ekmekleri son derece leziz. Yanında ister elma ekşisi, kızılcık pestilinden yapılan mayhoş şerbeti deneyin ya da kendilerinin yaptığıayranı için. Karar sizin! ‘Abdulkadir’de yemekler lezzetli ama bir o kadar da kalori bombası’ diyenler için köy tavuğuyla yaptığı tavuk haşlama biçilmiş kaftan. Tatsız endüstriyelleşmiştavuklara alıştığımız şu günlerde unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet. Tavuğun suyuna banıp gerçek tavuğun tadını hissetmek oldukça keyifli.

Abdulkadir Bey’in eşi yaptığı birbirinden güzel tatlılarla mönüye katkıda bulunmuş. Ayva tatlısı şimdiden favorim oldu, yanında Kaymakçı Pando’nun manda kaymağı düzeyinde bir kaymak olsa mükemmel olur.

Abdulkadir’in yemeklerinin ünü gün geçtikçe artsa da fiyatlar hala makul sayılır. Döner, yarımşar porsiyon tirid, pastırmalı ekmek ısmarlayıp yanına ayran alıp 25 TL. civarında kalmak mümkün.

Not: Diğer yemek yazılarımı http://sevdigimrestoranlar.blogspot.com/ 'dan okuyabilirsiniz.

Abdulkadir :0212 570 49 31

 

 
Toplam blog
: 45
: 1685
Kayıt tarihi
: 01.06.12
 
 

Boğaziçi kimya mühendisliği, Bilgi MBA mezunuyum, ilaç sektöründe çalışıyorum. Boş zamanlarımda g..