Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '17

 
Kategori
Psikoloji
 

Ruh Sağlığının Önemi - Ruh Sağlığı, Fiziki Sağlıktan Daha Önemlidir!

Ruh Sağlığının Önemi - Ruh Sağlığı, Fiziki Sağlıktan Daha Önemlidir!
 

Günümüzde hemen hemen birçok insan, ruhsal hastalıklar yaşıyor. Günümüzde yaşanan geçim sıkıntı-ları, hayat şartlarının zorluğu, ekonomik sıkıntılar, ailevi nedenler, ruh sağlığımızı etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu yazımda, ruh sağlığının neden beden sağlığımızdan önemli olabileceğini anlatmaya çalışacağım. 

Şöyle bir örnekle başlayalım: Kanser hastalarının iyileşebilmesindeki en büyük etken, morallerinin yüksek olması, manevi olarak iyileşebileceklerine inanmalarıdır. Gerçekten birçok kanser hastası, bu şekilde inandığı zaman, kanserden kurtuldukları gözlenmektedir. Ancak basit bir hastalığı olan bir kişi, eğer bu hastalıktan kurtulacağına inanmıyorsa, "Artık bu hastalık beni öldürür" diye inanıyorsa, gerçekten de nasıl inanıyorsa, o şekilde gerçekleşiyor. 

Duygu, düşünce ve inançlarımız yaşamımızı yönlendirmede önemli faktörlerdir. Aslında yaşamımıza tamamen yön veren etmenlerdir. Bir işi yapmaya kalkıştığımızda veya bir şeyde karar kılmaya çalıştığımız zaman, çoğunlukla duygu, düşünce ve inançlarımızdan yararlanırız. Başka bir deyişle, ya inandığımız gibi yaşarız, ya da yaşadığımız gibi inanırız. Aslında ben buradan şunu anlıyorum; biz ne yapıyorsak, başımıza her ne geliyorsa, bundan biz sorumluyuz çünkü, bunun olmasına sebep olan da biziz. Biz nasıl düşünüyorsak, neye inanıyorsak, duygularımız neye göre şekilleniyorsa, yaşamımız da ona göre yön almaya başlıyor.

Yani düşüncelerimiz, duygularımız ve inançlarımız, bizim yaptığımız seçimleri etkiliyor. Aynı şekilde sağlıkta da öyle. Kişi eğer ruhsal olarak sağlıksız ise (sağlıksız düşünme, yanlış şeylere inanma, duygularını yanlış şekilde kullanma) bu otomatik olarak, beden sağlığına da yansımaktadır. Örneğin, dişimiz ağrıdığında, bunun nedeninin dişlerimizi düzenli fırçalamamaktan kaynaklanması gibi. 

Bir insan beden sağlığı ne kadar iyi olursa olsun, eğer ruhsal olarak birtakım hastalıklar yaşıyorsa, bu insana sağlıklı diyemeyiz. Bu ruhsal hastalıklar, ileride bedensel hastalıkları da beraberinde getirebilir. Örneğin, ruh sağlığı yerinde olmayan insan kansere yakalanabilir veya tüberkiloz olabilir. İşte ruh sağlığının bu kadar önemli olmasının nedeni de budur. 

Bir insan sağlıklı olarak yaşamak istiyorsa, evvela ruh sağlığına çok dikkat etmelidir. Bu yukarıda bahsettiğim faktörlerin yanlış kullanılmasından kaçınmalıdır. Ruh sağlığı bozulduğunda, fiziksel hastalıkları beraberinde getireceğini unutmamalıdır. 

İlgi ve alakanız için şimdiden teşekkür ederim.

 
Toplam blog
: 16
: 1964
Kayıt tarihi
: 02.11.15
 
 

27 Eylül 1992/Eminönü-İstanbul doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme 4. ..