Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '19

 
Kategori
Dünya
 

Rusya Sanki Hala Komünist

İnsanı açık görüşlü ama yine de batıdaki serbestlik yok. Batının komünisti de Rusya’daki komünistten farklıydı. Bunu yaratan kapitalist ruh. Bu ruh batı insanının yapısına uygun ama Rus karakterine uymuyor. Yani Rus insanı her şey tamam olsa bile batılı gibi olmayacak.

Bu sosyolojik yapı farkı dışarıya da yansıyor. Aradan çok zaman geçmemiş ama 28 yılda bir şeyler değişir herhalde. Kahkaha atan Rus kadın resmi yok, sokaklarda yine öyle ciddi ciddi dolaşıyorlar. Sanki komünizm rejimi hala devam ediyor.

Değişim zor kabul ediyorum da değişmeye de pek çalışmıyorlar sanki. İklimi gibi ülkede soğuk bir kapitalizm hüküm sürüyor, sokaklar cıvıl cıvıl değil.

Öyle Çin gibi dünyanın her yerine ihraç edilen malları, ekonomi savaşları, reklam, marka gibi kapitalizmin simgesi uğraşlar yok. Asker, savaş, silah; sanki meşhur kızıl ordu yerinde duruyor.

Sanat Rus’un karakteridir Çar zamanında bile vardı; lakin mesela demokrasi falan… Devlet hâkim, halk halinden şikâyetçi değil. Ülkede pek öyle gösteri falan da yok.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..