Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '08

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Saç Ekimi

Saç Ekimi
 

Saç kaybı öncelikle yaşlanma, hormonal değişiklikler ve ailesel kelliğe eğilim gibi faktörlerin bir bileşimi sonucu ortaya çıkar. Kural olarak saç kaybı ne kadar erken başlarsa kelliğin şiddeti p hadar ağır olur. Saç kaybı travma ya da yanık nedenlere bağlı olabilir ancak bu tedavi şekli rekonstrüktif işlemler gerektirir.

Siz ve plastik cerrahınız saç ekiminin sizin için en iyi çözüm olduğuna karar verdiğinizde, bu operasyonun plastik cerrahlar tarafından 30 yıldan uzun süredir yapıldığını öğrenmek sizi rahatlatacaktır.

Saç ekimi ameliyatı düşünüyorsanız, bu bölüm işlem hakkında kabaca bilgi verecek ve sonuç hakkındaki beklentilerinizi karşılayacaktır. Unutulmamalıdır ki, kişiden kişiye özellikler değişiklik göstereceginden ve her ameliyat kişiye göre planlandığından bu bölüm doğal olarak tüm sorularınızı cevaplayamayacaktır. İşlem hakkında anlayamadığınız ya da merak ettiğiniz konuda plastik cerrahınıza soru sormaktan çekinmeyiniz!.

Saç dökülmesi hakkındaki gerçekler...

Kelliğin nedeni olarak saçlı derinin yetersiz kanlanması, vitamin eksiklikleri, kepeklenme ve hatta şapka takma gibi faktörler suçlansada hiçbirinin doğru olmadığı kanıtlanmıştır. Öte yandan anne tarafından büyük babanın saç durumuna bakılarak ileriye yönelik kellik tahmini ya da 40 yaşına kadar saçları dökülmemiş kişinin artık saçlarının dökülmeyeceğini düşünmekte yanlıştır.

Saç ekimi ameliyatı için en uygun adaylar…

Saş ekimi operasyonu görünümünüzü düzeltip kendinize olan güveninizi arttırabilir ancak idealinizdeki görüntüye değişmenize ya da insanlarin size yaklaşımında farklılık göstermelerine yeterli olmayabilir! Ameliyata karar vermeden önce beklentilerinizi iyi belirleyip bunları plastik cerrahınızla tartışmanız önerilir.

Bilinmelidir ki tüm saç ekimi operasyonu tekniklerinde sizin var olan kendi saçlarınız kullanılmaktadır. Operasyonun amacı var olan saçların en etkili biçimde kullanımını gerçekleştirmektir.

Saç ekimi operasyonu adaylarının verici alan olarak kullanılacak yan ve arkada sağlıklı saç büyümesi olması gerekmektedir. Verici alanlar saç köklerinin (greft) ya da deri adalarının (flep) alınacağı saçlı deri bölgeleri demektir. Saş rengi, doğası ve kıvırcık ya da düz olması gibi diğer faktörler de sonucu etkileyecektir. Saş ekimi operasyonlarında bir çok teknik kullanılmaktadır. Bazı durumlarda birden çok tekniğin bir arada kullanılması en iyi sonucun alınması için gerekli olmaktadır.

Punch (parça), mini, mikro, slit (yarık dolgunluğunda yeterli derecede etkinlik isteyen hastalarda uygulanırlar. Flap (deri adası), deri genişletilmesi ve saçlı deri küçültülmesi teknikleri ise çok daha dramatik sonuç isteyen hastalar için uygundurlar.

Unutulmaması gereken nokta başarılı olmada bir takım kısıtlılıklar olduğudur. Çok ince ve çok az miktarda saç mevcudiyetinde kişi saç ekimi operasyonu için uygun aday olamayabilir.

Tüm operasyonlar bazı belirsizlikler ve riskler taşır…

Saç ekimi operasyonu işinin ehli bir plastik cerrah tarafından yapıldığı takdirde genellikle güvenli bir ameliyattır. Ancak her insanın değişik fiziksel cevaplar verebileceği ve iyileşme hızlarında değişiklik olabileceği ve sonucun tam olarak nasıl olacağının tahmin edilemeyeceği akılda tutulmalıdır.

Tüm cerrahi operasyon sonrası görülebileceği üzere enfeksiyon bu ameliyat sonrası da görülebilir ancak saçlı derinin son derec iyi kanlandığı düşünülürse bu olasılık son derece nadirdir. Aşırı kanama ve/veya genişlemiş skarlar ki genellikle aşırı yara dudakları gerginliğinden dolayı oluşur, daha sonrasında saçlı derisi küçültülmesi operasyonuna ihtiyaç gösterebilir.

Saç ekimi işlemi sonrasında bazı kıl kökü taşıyan greftlerin “tutmama” ihtimali vardır. Saçın yeniden uzamasından önce ekiken saçların bir kısmının dökülmesi işin doğası gereği olduğu halde bazı durumlarda dökülen saçların yeniden çıkmaması nedeniyle yeni bir ihtiyaç duyulabilir. Bazı durumlarda hastalar saç ekimi yapılan bölgelerde saç köklerinin tıkanmasına bağlı çok hafif şilikler farkedebilirler ancak bu bölgeler yanındaki saçlı alan tarafından rahatlıkla kamufle edilirler.

Opearasyon sonrasında saç dökülmesinin devam ettiği durumlarda özellikle dökülmeye devam eden bölgenin yakınına ekilen yeni saçlın bölgenin komşuluğunda yama benzeri bir görünüm ortaya çıkabilir. Bu durumda ek bir cerrahi girişim söz konusu olabilir.

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..