Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '14

 
Kategori
Güncel
 

Şafak ayini

Şafak ayini
 

Çanakkale'ye yakışmıyorlar.


ANZAC(Australian and New Zealand Army Corps)... Türkçe'de ANZAK olarak kullanılır. "Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu"nun kısaltmasıdır. Avustralya'da yaşayanların %95'i; Yeni Zelanda'da yaşayanların %85'i İngiltere kökenlidir. Doğal olarak ANZAK'lar, Birinci Dünya Savaşı'na severek katılmışlardır. Anayurtlarının yanında yer almaktır amaçları. 
 
Nepal, o yıllarda İngiliz kolonisidir. Gurkalar, Nepal askerleridir. Çok gaddar ve savaşçı askerlerdir. İngilizler, Gurkaları, Birinci Dünya Savaşı’nda orduya almış ve Çanakkale Savaşlarında, ön saflara sürmüşlerdir. Bu katil ruhlu askerler, Zığındere savaşları sırasında, Osmanlı askerlerinin tedavi olduğu hastaneyi basmış ve yaralı askerlerin tamamını öldürmüşlerdir. 
 
Türklere karşı savaşa sürüklenen -az sayıda- Hintli Müslüman da vardır. 
 
Senegalli, Cezayirli, Sudanlı,  Tunuslu, Faslı gibi çok sayıda Müslüman  Afrikalı askerler Çanakkale Savaşı'nda Türklerle savaştırılmıştır. Kandırılarak ve zorla… Kimlerle savaştıklarını bile bilmeden… Hatta Senegalli askerlerin, savaş sırasında, ezan sesi duydukları ve savaşı bıraktıkları söylenir. Bu askerlerin, İngiliz ve Fransız toplarını imha ettiklerini söyleyen tarihçiler de vardır. 
 
Tutsak düşen Senegalli bir askerin anlattıkları: 
 
"Senegalliyim ve babamın adı Muhammed'dir. Fransızlar dinimizin gerektirdiği ibadetleri yerine getirmemize izin vermiyorlardı. Bizi memleketimizden zorla toplayıp buraya getirdiler. Zor kullanarak savaşa sürdüler. Müslümanlarla savaştığımızı bilmiyorduk. Ülkemizle ilgisi olmayan bu topraklarda savaşmak istemiyoruz. Bize, Türklerin esirleri kestiklerini söylediler. Bundan dolayı teslim olmaktan kaçınıyorduk. Bizimkiler, Türklerden bu kadar iyi muamele göreceklerini bilseler, hepsi Türklerin tarafına geçerler.” 
***
Yukarıdaki özet bilgileri neden verdim?
 
Emperyalizmin, insanlığa neler çektirdiğini; insan kanı üzerinden ne oyunlar oynadığını; savaştan, kandan, ateşten, zulümden beslendiğini anımsatmanın dışında; başka bir amacım yine var. 
 
Bu amacımı yazmadan önce, başka bir bilgiyi de anımsatmam gerekir:
 
İtilaf Devletleri; 25 Nisan 1915’te, Gelibolu Yarımadasının Ege Denizi kıyısında bulunan bir koydan çıkarma yaptılar. Karaya çıkanlar ANZAK’lardı. Bu çıkarmada çok kayıp verdiler. Çıkarma yapılan koy, o günden sonra Anzak koyu olarak anıldı. 
 
İşte bu yüzden, Çanakkale Savaşında ölen ANZAK’ların torunları; her yıl, Çanakkale’ye gelerek 25 Nisan’da, Şafak Ayini düzenliyorlar. Atalarını bu ayinle anıyorlar. 
 
Biz de bu anma törenlerine katılıyoruz. Üstelik, askeri gösterilerle de renklendiriyoruz.
 
Bu olaya nasıl baktığımı anlatmak istedim. 
 
Kendi şehitlerimize –yeterince- göstermediğimiz özeni; yurdumuza göz diken emperyalistlerin kiralık askerlerine gösteriyoruz. 
 
Ne yapmışlar da bu törenleri hak etmişler? Yurtlarına yapılan bir saldırıda, topraklarını savunurken mi öldürülmüşler? İşgal edilen topraklarını kurtarmak için savaşırken mi vurulmuşlar? 
 
Hayır.
 
Tarihin hiçbir döneminde karşılaşmadıkları bir orduyla; salt İngilizler istedi diye savaşırken can vermişler. Onursuzca çıkarılan bir savaşta… Kendilerini zerre kadar ilgilendirmeyen bir savaşta… 
 
Bu törenler; katillerin leşlerinden çıkan alçak ruhları, yüceltme törenleridir. 
 
ANZAK’mış, Gurka’ymış, İngiliz’miş, Fransız’mış, Türk’müş… Irkının ya da renginin zerre kadar önemi yok. Kim aynı şeyi; nerede, ne zaman ve nasıl yapmışsa tamamının canı cehenneme! 
***
Ben Avustralyalı ya da Yeni Zelandalı olsaydım… Dedelerim gelip İngilizler adına, Çanakkale’de ölmüş olsaydı… Anmak için kılımı bile kıpırdatmazdım. Değil binlerce kilometre yol alıp ayin düzenlemek… 
 
Olur ya ayağım Çanakkale’ye düşseydi ne yapardım biliyor musunuz? 
 
Bilemezsiniz elbet. Ben söyleyeyim:
 
O mezarlığa gider, lanet okurdum. Böyle birilerinin torunu olduğum için utanç duyduğumu söylerdim. Öfkeyle ve nefretle… 
 
Haydar Bibinoğlu 
 
 
Toplam blog
: 71
: 774
Kayıt tarihi
: 01.03.07
 
 

Emekli Öğretmenim. Anadolu Üniversitesi, AÖF, Eğitim Önlisans Programı mezunuyum. İlgi Alanım: Si..