Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dişhekimi Nezahat Adar Ağaca

http://blog.milliyet.com.tr/dishekimi_nezahat

11 Nisan '08

 
Kategori
Sağlık
 

Sağlıklı gelecek için sağlıklı beslenme ve sağlıklı ağız ve dişlere ihtiyaç vardır.

Sağlıklı gelecek için sağlıklı beslenme ve sağlıklı  ağız ve dişlere ihtiyaç vardır.
 

sağlık dişler, sağlıklı beslenme, sağlıklı nesiller ve sağlıklı bir gelecek demektir.


Sağlıklı beslenmek için önce sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmamız gerekir. Sağlıklı bir ağız yapısına ve diş yapısına sahip olmak için yapılması gerekenlerden biri de; diş çürüğüne neden olan gıdalara beslenmemizde fazla yer vermemektir. Diş çürüklerini önleyen gıdaları ise sıklıkla tüketmek gerekir.Gelişmekte olan ülkelerde diş çürüğü eskiye oranla daha artmış durumdadır. Bunun nedeni eskiye oranla beslenme alışkanlıklarının kötü yöne doğru değişmesidir. Hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle insanlar işlem görmüş, katkı maddeleri içeren gıdalara beslenmelerinde daha fazla yer vermeye başlamışlardır.
Diş çürümelerine neden olan besinler

Diş çürümelerine neden olan besinler, şekerli ve asitli ve yapışkanlığı fazla olan gıdalardır. Bisküvi, çikolata, kola türü hazır gıdaların tüketimi arttıkça diş çürüğü sayısı da hızla artmıştır. Bunları beslenmemizden tamamen çıkaramasak da; azaltmak diş sağlığımız için yerinde bir davranış olacaktır.

Diş dostu sayılabilecek besinler

Bu besinlerin başında proteinler gelir. Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu maddeler hem dişlerin gelişimi sırasında hem de gelişimini tamamladıktan sonra da mutlaka tüketilmesi gereken temel gıda maddesidir. Diş oluşumu, gelişmesi ve korunması için de kalsiyum içeren süt ve süt ürünlerine beslenmemizde yeteri kadar yer vermeliyiz. Hatta yatarken ağzımıza atacağımız küçük bir parça peynir tükürükteki kalsiyum iyon miktarını arttıracağından, çürük başlangıcını biraz da olsa engellemiş olur.

Yer fıstığı içeriğindeki yüksek fosfat nedeniyle diş dostu bir gıda maddesidir.

Rafine edilmemiş hububat ve lifli gıdaları tüketmek ise vücut sağlığımız için gerekli olduğu kadar diş sağlığımız için de çok önemlidir. Bu yüzden gıdalarımızı mümkünse pişirmeden veya az pişirerek en doğrusu da; çiğ olarak tüketmeliyiz. Sağlıklı dişler için; florür içeriği dolayısıyla deniz ürünlerine de beslenmemizde yeteri kadar yer vermeliyiz. Fakat florür oranı yüksek içme sularını ve florürlü tuzları kullanmamaya dikkat etmeliyiz.

Aslında dişi koruyan florür tükrüğün içindeki florür olduğundan; dişlerimizi muhakkak florürlü macunlarla günde 2 kez fırçalamalıyız.

Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak için beslenmemize dikkat etmemizin yanı sıra günde 2 kez; hatta mümkünse her yemekten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Diş aralarını iplikle temizlemeli ve dilimizin üst kısmını fırçayla temizlemeli, 6 ayda bir diş hekimine kontrol için gitmeli, florürlü özel ağız suları ile ağzımızı çalkalamalı ve yatmadan önce bir parça peyniri ağzımıza almayı unutmamalıyız.

Hepinize sağlıklı bir ağız ve dişler.sağlıkı beslenme ve sağlıklı bir hayat diliyorum.

Diş Hekimi A.Nezahat Ağaca

Kurtuluş mah. Yunusemre cad.

Gayret apt. No:104 Daire:3 Eskişehir

 
Toplam blog
: 18
: 1170
Kayıt tarihi
: 04.11.07
 
 

1957 doğumluyum. Marmara üniversitesi 1979' de mezun oldum. 22 yıl memuriyet ve 26 yıl muayenehane h..