- Kategori
- Yemek - Mutfak
Sağlıklı Yemeğin Sırrı...

Nedir sağlıklı yemeğin püf noktası?..
Sağlıklı yemeğin sırrı ne olabilir?..
Tabii ki "baharatları".
Yemeklerin lezzet sırrı olan baharatlar, aynı zamanda ilâç kadar da etkili.
Mutfakta sıklıkla kullanılan karabiber, pul biber, nane ve kimyon; hepsi birer sağlık deposu.
Mutfakta en fazla kullandığımız baharatların hangileri olduğunu biliyor musunuz?..
En çok karabiber, pul biber, acı kırmızı toz biber, nane, kekik, tarçın ve kimyon kullanıyoruz.
Geleneksel lezzetlerimizde en fazla kullanılan baharatın kırmızı toz biber olduğu kesin...
Bunu çorba, salata ve yemeklerde genellikle kuru ve taze nane izlemekte.
Türk kadınları lezzet artırmak amacıyla en fazla karabiber, kırmızı pul biber, acı kırmızı toz biber ve nane kullanıyor...
Kokuyu güzelleştirmek için de reyhan, fesleğen, tarçın ve karanfil...
Görünüşü güzelleştirmek adına kullandıkları susam, çörek otu ve hindistan cevizi...
Yemekleri iştah açıcı hale getirmek için ise çemen, karabiber, acı kırmızı toz biber ve kırmızı pul biber kullanmaktalar.
İşte Yaradan'dan ötürü, doğal yaşam iksiri bazı baharatlar:
KİMYON: Antioksidan deposu.
KARABİBER: Sindirimi kolaylaştırır, zararlı mikropları öldürür.
KIRMIZI BİBER: Kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca ishali keser, grip ve soğuk algınlığına da iyi gelir.
KEKİK: Safra artırıcı, kurt düşürücü, antiseptik özelliği de var.
NANE: Mide enfeksiyonlarına karşı etkili, kramp çözücü.
YENİBAHAR: Damar sertliğini önler, hazmı kolaylaştırır, unutkanlığı giderir, vücudun direncini artırır.
TARÇIN: Ferahlık verir ve iştah açar; el ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler.
DEFNE YAPRAĞI: Kan dolaşımını hızlandırır, hazmı kolaylaştırır.
ADAÇAYI: Sinir ve mide sorunlarına iyi gelir. İdrar söktürücü, ter kesici ve dezenfektan etkisinden dolayı dahilen, antiseptik özelliğiyle haricen kullanılır.