- Kategori
- Tiyatro
Sahnede "Hıdrellez"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tiyatroları, sezonun bitmesine çok az bir süre kala yepyeni bir oyunla sahne aldı.
Firuze Engin’in kaleme aldığı “Hıdrellez” adlı oyun bazen şen şakrak temposu, bazense içinizi burkan dokunuşları ile bir Roman ( Çingene ) hikayesi.
Meriç nehri kıyısında kendi hallerinde yaşayan “Romanlar”ın arasında geçen hikâyede hüzünlü bir aşk öyküsü ve bir dönemin siyasi acılarından kaynaklanan kaygılı bir kaçış aynı mahallede buluşuyor. Böylece Romanlar’ın bugüne kadar şenlikli görünen hayatlarının aslında ne kadar yoğun, derin yaşanmışlıklar içerdiği ilk kez Hıdrellez’le sahneye taşınıyor.
Oyunun yönetmenliğini Hacıhüsrev’de doğan ve büyüyen Ali Yaylı yapmış. Belki de çok özel anılarını yansıtma şansını yakaladığı bu oyunla; toplumun neredeyse tamamının gözünde eğlenceye düşkün, nerede sabah orada akşam, sorumsuz, yarını düşünmeyen bir millet olarak görülen Romanlar’a bakış açımızı değiştirmeyi, içeride yaşanan gerçekleri bize aktarmayı özenle başarıyor.
Barış Dinçel’in hazırladığı her noktası ile bir Roman mahallesini yansıtan dekor adeta bir fotoğraf karesi gibi. Dekorda yer alan yıkık dökük evler, teneke saksılar, saksılara zulalanmış sigaralar, bir kenara yığılmış meyve sebze sandıkları, göçebe hayata ait kırık bir talika ve daha birçok detayla seyirciyi anında oyunun içine çekmeyi başarıyor.
Balık Ayhan’ın müzikleri ve Ahmet Öğren’in koreografileri ile renklendirilmiş oyun sahneden sahneye hem şarkılar hem de danslarla coştukça coşuyor. 9/8’lik ritimde yerinizde kıpırdanmadan durmak mümkün olmuyor.
Her biri mahallenin ayrı starı olan tüm oyuncuların performansları ile “Hıdrellez”, kendini tekrar eden televizyon prodüksiyonlarından çok daha samimi çok daha gerçek.
Yönetmen Ali Yaylı, 9/8 ritmi tıpkı Romanlar’ın yarım yamalak, eksik hayatları gibi “aksak” olarak adlandırıyor. Oyunun tanıtımı için yazdığı çok özel metinde de belirttiği gibi; meğer insanın kanını kaynatan bu ritm, acılara karşı koyabilmek için Romanlar’ın yarattığı bir isyan, direniş ritüeliymiş.
“Bu oyunda kahır ve acı içinde yaşayan ama bu hayata direnebilmek için eğlenen, eğlendiren, hayatla, düzenle ve kendileri ile dalga geçmeyi başaran bizim Romanlarımızı anlatmaya çalıştım” diyerek sahneye koyduğu Hıdrellez’i belki de bahara harika bir başlangıç yapabilmek için mutlaka görmelisiniz. Kim bilir hatta “Hıdrellez” size ağır gelen yüklerle dalga geçebilmek için harika bir fırsat olur.
Bu sezon çok kısa süre sahnelenecek olan “Hıdrellez”, 12-14 Nisan 2013 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde; 24-28 Nisan 2013 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde; 02-05 Mayıs 2013 tarihleri arasında ise Ümraniye Sahnesi’nde seyirciyi ile buluşuyor olacak.
İyi seyirler…