- Kategori
- Blog
Sahte WhatsApp Videosu Çekmek
Ordu ili Ünye ilçesinde birkaç arkadaş, birlik olup kurgu bir video çekmişler. Güya adamın biri, sokağın ortasında bir kadını bıçaklıyor…Her şey sahte tabii ki. Senaryo gereği kadın çığlık atıyor falan…
Sonra da aralarında iddialaşmışlar.
Bunu whatsApp ihbar hatlarına gönderirsek, televizyonların ana haber bültenlerinde yayınlatabiliriz diye.
Başarmışlar da.
WhatsApp ihbar hattından kendilerine gelen bu videoyu 12.01.2019 Cumartesi günü ulusal bir televizyon kanalı haber bülteninde yayınladı.
Bu gelişmeler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü araştırmalarını derinleştirdi ve olayı açığa çıkardı. Devamında 13.01.2018 Pazar günü (dün) kamuoyuna da bir basın açıklaması yaptı.
Olayın bir sahtekârlık ve kurgu ürünü olduğunu, ilgili kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesine istinaden de, “suç uydurmak” fiilinden gerekli adlî işlemlerin başlatıldığını bildirdi.
Bakın ben dememiş miydim? sıradanlığına ve kolaycılığına düşüp kendime pay çıkarmak gibi bir gâyem elbette yok.
Ancak bundan tam 1 yıl önce 07.01.2018 tarihli “WhatsApp İhbar Hatları” başlıklı yazımda, bu konuya ilk kez değinerek ne demişim?
Parmakla gösterilme, fark edilme, adından söz ettirme saplantısının yaşandığı sancılı bir dönemden geçiyoruz. Sırf bu saplantısına ulaşmak için senaryo gereği insanın bir görüntüyü arkadaşına kaydettirip whatsApp ihbar hatlarına göndermediğinin/göndermeyeceğinin garantisi mi var?...Ana haber bültenlerinde görünmenin en kestirme yolu !...Bekleyelim bakalım daha neler göreceğiz? [1]
Bu yazımdan sonra, sadece Milliyet Blog yazarlarından Sn.Kadri Kanpak, o tarihte yaptığım bu değerlendirmeyi analitik şekilde değerlendirip rasyonel bir yorum yazmıştı.
Öyleki; konunun oldukça ilginç ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu ifade etmişti.
Hele ki, fark edilme, "adından söz ettirme" güdüsünün insanı maymunlaştırma sınırına yaklaştırdığını ifade ederek, artık hiçbirimize söyleyecek bir söz bırakmamıştı. Eskilerin tabiriyle ağyarına mâni, efradına camî bir değerlendirme yapmıştı.
Kadri Bey’in “insanın kendisini maymunlaştırma sınırına yaklaştırması” tabirinin üzerine ne söylesem boş diyor bu vesileyle de kendisine teşekkür ediyorum.
Bu arada televizyon kanalları kendi içinde nasıl bir otokontrol sistemi geliştirir de bu işi çözer, işin o kısmıyla gerçekten de ilgilenmiyorum.
Sabrın sonu ile
[1] Baver Ergun, WhatsApp İhbar Hatları, 07.01.2018, Milliyet, blog.milliyet.com.tr/whatsapp-ihbar-hatlari/Blog/?BlogNo=578924