Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Sakın siz de sssv olmayasınız!!!

Sakın siz de sssv olmayasınız!!!
 

Yüzme açısından insanlar üçe ayrılır: 'yüzme bilmeyenler' (suyun yüzeyinde durmayı bilmezler), 'sağa sola selam verenler' (kısaca SSSV'ler diyelim) ve 'yüzme bilenler'.

SSSV'ler aslında yüzme bilmezler ama suyun üzerinde durabilir, hatta suda ilerleyebilirler. Sevgili dostlar, ne olur siz SSSV olmayın, eğer öyleyseniz de çabucak bu durumdan kurtulun. Bu durumdan kurtulmanız için size birkaç ipucu da vereceğim.

Önce bir insan neden SSSV olur onu anlayalım. Yüzmeyi kendisi öğrenen bir kişi kafasını sürekli suyun üzerinde tutar. Suda ilerlemeniz gerekliyse ya kurbağalama ilerlersiniz ya da kulaç atarsınız. Kafanızı suyun üzerinde tutup kulaç atmaya kalktığınızda SSSV olursunuz. Sağ kulacınızı ileriye uzatınca sola, sol kulacımızda ise sağa dönersiniz. Bu çok yorucu ve baş döndürücü bir aktivitedir. Bu şekilde 20-25 metre gittiğinizde tamamen tükenirsiniz, başınız döner. Daha da önemlisi çok efor sarf edip az yol alırsınız. Peki bu durumdan kurtulmanın yolu nedir?

SSSV'likten kurtulmak için öncelikle kafanızı suyun içine sokmaktan korkmamalısınız. Çünkü iyi yüzebilmek için başınızı suyun içine sokunca nefes vermelisiniz ki nefes almak için yüzünüzü suyun dışına çıkarınca rahatça nefes alabilecek süreniz olsun. Şimdi SSSV'likten kurtulmak için 3 basamaklı bir yöntem öneriyorum:


1. basamak: sığ bir yerde yani ayaklarınızla yere basarken başınızı suya sokup kuvvetle nefes verin; sonra başınızı çıkarıp tüm akciğerlerinizi doldurun, tekrar suyun içinde nefes verin. Bunu birkaç kere tekrarlayın. Önceleri rahatsız olacaksınız, ağzınıza burnunuza su kaçacak ama zamanla alışacaksınız. Size bir ipucu vereyim: suyun içinde nefes verirken ağzınızı hafifçe büzüp sanki kalınca bir hortuma üflediğinizi düşünün. Nefesinizin tamamını 1-2 saniye içinde hızla verin ve başınızı çıkarıp 1-2 saniyede nefes alın. Yüzerken nefes vermek için de almak için de çok az zamanınız olacak. Nefes alıp verirken burnunuzdan da bir miktar hava sirkülasyonu olabilir, doğal haline bırakın.


2. basamak: yine sığ bir yerde yere basıyorsunuz. Bu sefer suyun içine nefes verdikten sonra nefes almak için başınızı sudan dışarıya çıkarmıyor, sadece yana çeviriyorsunuz. Hangi taraftan rahat nefes alıyorsanız o tarafa dönün. Şu şekilde düşünün: nefes verirken tam olarak dibe bakıyorsunuz (ileriye değil, ayaklarınıza). Bu durumda sadece başınızın arka tarafı suyun dışında kalsın (yani yüzünüz ve kulaklarnız suyun içinde). Nefesinizin tamamını suya boşalttıktan sonra omuzlarınız sabit, sadece boynunuzdan başınızı yana çevirip nefes alıyorsunuz. Nefes alırken bir kulağınız suyun içinde, ağız ve burnunuz suyun dışında. Bu hareketi defalarca tekrarlıyorsunuz; 1 saniyede nefes verip 1 saniyede nefes alma temposuna ulaşıncaya kadar.


3. basamak: her zamanki gibi kulaç atarken sağa sola selam vermekten kurtulup bir kulaçta dibe bakarak nefes verirken diğer kulaçta başınızı yana çevirip nefes alıyorsunuz. Daha az yorulup daha uzun yüzebildiğiniz için de bana hayır duası ediyorsunuz (unutmayın adım Ahmet Oğuz).
sağlıcakla kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..