Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Salihli'de sinemalar

Salihli'de sinemalar
 

Salihli'de televizyon 1972, internet 1996 yılına kadar yoktu. 1968 ‘de Ankara’da TRT-1 deneme yayınlarına başladı. Türkiye’nin ilk özel televizyonu Star-1 1990 yılında yayın hayatına girdi. Yanlış hatırlamıyorsam Salihli'ye ilk televizyon 1972 yılında geldi. Sadece TRT-1 yayınları izleniyor ve televizyon yayınları siyah beyazdı.

İnternet 1996 senesinde ticari kuruluşlara ve geniş halk kitlelerine ulaştı.

Salihli'de bizim küçüklüğümüzde ve gençliğimizde günlük hayatımızda radyo ve sinemalar vardı. Radyolar şimdiki gibi dijital değildi. Radyoların çıkardığı cızırtı ve parazitler nedeniyle radyoların sesi net değildi. Bugün Salihli'de Radyo Seç FM, Radyo Seçil FM, Radyo Gök Kuşağı FM, Radyo Gökay FM dijital yayın yapan radyolar.

Salihli'de Meram, Turgut, Tarzan, Ege, İnci ve Şehir sinemaları, Kırveli ve Kurtuluş mahallesinde birer tane yazlık sinema vardı. Bunlardan Meram ve Turgut sineması kışlık, diğer sinemalar ise yazlıktı. Turgut sineması iki taneydi birisi kışlık diğeri yazlıktı.

Herkesin evinde radyo yoktu. Haberler radyo ve gazetelerden takip edilirdi.

Havalar ısınınca yazın yazlık sinemalar açılırdı. Sinemaların önünden geçerken o günün ve gelecek haftanın film afişlerine bakılırdı. Kim hangi sinemanın filmlerini beğenirse o sinemaya giderdi. Yazlık sinemaların loca kısmına bayanlar ve ailesiyle gelenler otururdu. Tarzan üç film oynatırdı. Sinemalarda filmler ara sıra kopardı. Makinist filmi tekrar bağlayıncaya kadar 3-5 dakika zaman geçerdi. Sinemada ıslık sesleri “Makinist uyuma! Makinist!”üç beş dakika içinde yapılmayınca sesler daha çoğalıyor ve argo kelimeler kullanılıyordu. Seyirci de haklı. filmin tam heyecanlı yerinde film kesilince öfkeleniyor, bağırıp çağırıyor. Sinema ara verince simit, çekirdek, gazoz satanlar dolaşıyor. “Buz gibi gazoz. Harareti alıyor. Bir içen bir daha içiyor.”Yaz aylarında Bozdağ ve Birlik gazozu içiliyordu. Birlik gazoz hanesi sonradan kapandı.

Tarzan radyo tamircisi ve sinema sahibiydi. Salihli’de herkes Tarzan’ı bilirdi.

Sinemanın içinde film makinesinin olduğu yerde kapalı makinist odası vardı. Makinist film makinesini çalıştırır ve filmi oynatırdı, film bitinceye kadar makinist odasından ayrılmazdı.

Yazlık sinemaların keyfi başkaydı. Yaz günlerinde açık havada film seyretmek güzeldi. Yazlık sinemalarda tahta sandalyeler üzerine oturulurdu. İsteyen parayla sandalyeye minder alırdı veya minderi evinden getirirdi. Kışlık sinemalarda seyircilerin deri koltukları vardı. Sinemada deri koltuklarda oturup film seyretmek rahat ve konforluydu.

Hafta sonları çalışanlara tatil olduğu için cumartesi ve pazar günü akşamları sinemalar daha kalabalık olurdu.

Yazlık sinemalarda sihirbaz gösterileri de yapılırdı. Çocukluğumuzda ünlü sihirbaz Zati Sungur Salihli'ye gelmişti. Yazlık Turgut sinemasında illüzyonist gösterisi yapmıştı. O sihirbazlık gösterisinde en ilginç gösterilerden biriside kasa da sırtı üstü uzanan bir kişiyi yaklaşık bir metre elleriyle dokunmadan sihirbazlık yaparak havaya kaldırır ve 2-3 dakika havada kalırdı. Birbirinden ilginç sihirbazlık gösterileri ilgiyle izlenirdi.

Televizyon ve internetin yaygınlaşmasıyla sinemalar kapandı. Salihli'de Meram sinemasının kapalı olduğu binada, Akbank’ın arkasında belediye caddesine bakan köşede sonradan Çarşı Hollywood sineması açıldı. 2008 yılında hizmete giren Kipa alışveriş merkezinde Salihli Kipa Hollywood sineması var.

Günümüzde internetten televizyonları, filmleri, belgeselleri, resim ve videoları izleyebilir, radyo yayınlarını dinleyebilir, haber, yazı, kitap okuyabilir, basını takip edebilir, film, resim, yazı paylaşabilir, görüntülü mesajlaşabilir,WhatsApp’dan telefonla konuşabilirsiniz. Dünya elimizin altında.

Ne dersiniz sevgili okurlar?

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşçakalın!

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..