Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Salihli ile ilgili ilk araştırmaları yapan araştırmacı

Salihli ile ilgili ilk araştırmaları yapan araştırmacı
 

Emekli öğretmen ve araştırmacı yazar İbrahim Çiçek 1927 yılında Borlunun yabacı köyünde doğdu. 1936 yılında Borluda açılan beş sınıflı İlkokula başladı. Köyü Borlu ilkokuluna bir buçuk saat uzaktaydı. Okul bitinceye kadar her gün okula gelip gitti. İlkokuldan sonra İzmir Kızılçullu köy enstitüsüne kayıt oldu.
 
İzmir Kızılçullu köy enstitüsünü 1947 yılında bitirdi ve kendi köyünde öğretmenliğe başladı. Gördes ilçesi Kıran köyünde ve Borlu bucak merkezinde Başöğretmenlik yaptı.1955’de askere gitti. Polatlı topçu okulunda askeri eğitimden sonra yedek subay oldu. Askerlik görevi bitince Soma ilçesi Altıntaş ilkokuluna atandı.1958 yılında Salihli Atatürk ilkokulunda altı yıl, Namık kemal ilkokulunda 12 yıl görev yaptı ve 1975 yılında kendi isteğiyle emekli oldu
 
Emekli olunca ilçemizi tanıtan bir eser hazırlamak için çalışmalarına başladı.
 
Salihli, Sart, Borlu, Adala, Durasıllı,  Kemaliye, Kemer hakkında ilk araştırmaları yapan, bilgi ve belge toplayan bu amaçla Osmanlıca öğrenen eski kitabe ve mezar taşlarındaki yazıları öğretim üyesiyle birlikte okuyan, Türkçeye çeviren emekli öğretmen İbrahim Çiçektir.
 
Erzurum üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi Doçent. Dr. Enver Konukçuyla uzun ve yorucu araştırmalar yaparak ilçemiz Salihli için pek çok tarihi doküman elde ettiler. Bu belge ve bilgilerle “Her Yönüyle İlçemiz Salihli “ kitabını yazdı. Kitap Milli eğitim bakanlığı yayımlar dairesi başkanlığı yardımcı ders kitabı şube müdürlüğünün kararıyla ilk ve orta dereceli okullara tavsiye edildi.
 
“Tarih içinde Adala Kazası ve Köyleri “ kitabını Celal Bayar üniversitesi Demirci eğitim fakültesi Tarih öğretim üyesi,  mezar taşları ve kitabeler uzmanı Şaban Çetin’le birlikte yazdılar.
 
3 Nisan 2017 Pazartesi günü araştırmacı yazar İbrahim Çiçek beyle görüştüm. Kendisi 90 yaşında olmasına rağmen sağlıklı ve dinçti. Bir buçuk senedir Kemer köyüyle ilgili araştırma yaptığını Kemer köyünün batı- kuzeyinde kale köyünde Nardı (Daldis) antik kenti var. Oradaki tarihi eserlerin birkaç tanesinin Kale ve Kemer köyü ilkokulunun bahçesine getirildiğini kitap yazdığını kitabın isminin “Her yönüyle Kemer “( Tarihi, Doğası, Ekonomisi, Kültür hayatı )  olacağını söyledi. Kitabın bilgisayar çıktısını gösterdi.178 sayfa, araştırmalarının devam ettiğini bu araştırmanın bir iki sene daha süreceğini kitap tamamlandığında 400 sayfa olacağını söyledi.
 
Küçükken enstitüde okurken kara kalem resimler çizdiğini.2000 yılından itibaren yağlı boya tablo resimler yapmaya başladığını, yaptığı yağlı boya tablo resimlerini gösterdi. Gerçekten güzel resimlerdi.
 
“Gördesli Mücahide Makbule “ kitabının 2016 yılında yeni baskısı yapılmış.2017 yılında Anadolu Türk birliği lisesi, Sekine Evren Anadolu lisesi, Poyraz ilköğretim okulunda bu kitabının tanıtımını ve öğrencilerle söyleşiler yaptığını ilçemizdeki diğer okulları da ziyaret edeceğini belirtti.
 
İbrahim Çiçek’in yazdığı kitaplar:  
 
1-Her Yönüyle İlçemiz Salihli
 
2-Borlu tarihi
 
3-Kadın Efe Gördesli Mücahide Makbule ve Silah Arkadaşları
 
4- Tarih içinde Adala Kazası ve Köyleri
 
5-Durasıllı Kasabasının Tarihi ve Bugünü
 
6-Kurtuluş Savaşında Salihli Kuvay-ı Milliyecileri
 
Basıma hazır olan araştırmaları:
 
1-Tarih İçerisinde Sart Kazası ve Köyleri
 
2-Kemaliye (Mendehorya)
 
3-Her yönüyle Kemer
 
Yazar İbrahim Çiçek 2014 yılında özel kütüphanesini Manisa Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesine bağışladı.
 
Araştırmacı yazar İbrahim Çiçek bugün 90 yaşında. Ama hala o araştırmalarına devam ediyor.
 
Araştırmacı yazar İbrahim Çiçek öğretmenimizi azmi, çalışkanlığı ve başarılarından dolayı kutluyoruz.
 
Ne dersiniz sevgili okurlar?..
 
Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşcakalın!..
 
Kaynak kişi: İbrahim Çiçek
 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..