Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '07

 
Kategori
Pratik Bilgiler
 

Salla yuvarla zeytini

Salla yuvarla zeytini
 

Oldum olası ekolojik ürünlere meraklıyımdır. Elde sigara, köylü satıcının ürününün hormonunu sorgulamak, o zamanda komiğime giderdi ya şimdi sigara içmeyen biri olarak gönlüm rahat.
Evde katkısız katışıksız özene bezene kış hazırlığı yapmayı seviyorum. Yalnız bu yıl dondurulmuş gıdaları kesinkes defterimden sildim. Derin dondurucunun fişini çektim.
Sebzelerin ve meyvelerin mevsiminde tüketilmeleri gerekliliğini savunuyorum. Doğa dengeleri öyle bir kurmuş ki bozmaya kalkıştığımızda, anlayana gereken uyarıyı yapıyor.

Şimdi zeytin zamanı. Yeşil isteyene yeşil zeytin, siyah isteyene siyah zeytin.

Önce yeşil zeytin yapımından başlayalım.

Yeşil zeytin alırken önce beresiz, pürüzsüz ve küçük çekirdekli olmasına dikkat ederiz. Yörelerine göre zeytin tipleri farklılık gösterse de önemli olan yöreden çok ağacın cinsidir. Bu nedenle Edremit, Ayvalık, Akhisar zeytini ile kafa karıştırmaya gerek yok.

Zeytinleri kirlilik durumuna göre yıkayıp temizledikten sonra, iki parmağınızın arasına dik olarak alıp üç yerinden bıçak, çekirdeğine değecek derinlikte çizin. Zeytinin miktarına göre seçtiğiniz pet şişeye çizik zeytinleri ve su doldurun. Bu suyu günde bir kez veya sabah akşam değiştirin. Sabah akşam değiştirirseniz daha çabuk tatlanır. Zeytininiz olgunluk derecesine göre yaklaşık 30 günde yenecek hale gelir.

2 kg. tatlanmış yeşil zeytinin suyuna 1/3 su bardağı kaya tuzu ve 4 limonun suyu ilave edilir. Bir iki gün içinde zeytin tuzunu ve ekşisini çekip sofrada yerini alır.

Salla yuvarla zeytini;

Yapımı kolay, tuzu az özellikle diyet yapanlar için mükemmel bir ağız tadıdır.

Siyah, parlak, küçük çekirdekli ve beresiz zeytinler seçilir. Kirlilik derecesine göre bir kaç kez yıkadıktan sonra susuz olarak pet şişeye doldurulur. İçine;

5 kg. siyah zeytin
1/2 su bardağı kaya tuzu ( bulabilirseniz deniz tuzu, bazı aktarlarda var )
1/2 su bardağı zeytin yağı,
1/2 su bardağı toz şeker eklenir. Harmanlanarak karışmaları sağlanır.
İki ay boyunca pet şişeyi aklınıza geldikçe günde bir kaç kez yerde yuvarlayın ki karışım homojen olsun. İki ay sonra zeytininiz yenecek kıvama gelince 1/2 bardak sirke ilavesiyle işlem biter.

Bu yöntemle yaptığınız zeytin bir yıl bozulmadan saklanabilir.

Ben deneyin tiryakisi olun derim.

Tam zamanı...



narçiçeği


 
Toplam blog
: 74
: 1691
Kayıt tarihi
: 17.06.07
 
 

Emekliyim ama, yaşamdan değil; işimden. Eşim ve iki kızımla birlikte İzmir’de yaşıyoruz. Yazmak, oku..