- Kategori
- Yöresel Yemekler
Samsun Bafra'nın Kendine Has Menemeni İstanbul'da

Samsunumuzun meşhur çakallı menemeni vardır. Ama bu Bafra menemenin özelliği Sansun Bafra ilçemizin İstanbul daki tek futbol elçisi İstanbul Bafra spor kulübünde ve buna bağlı olarak bilinen çok lezzetli bir menemendir. Menemen deyip geçmeyelim. Lezzet, damak tadı imnasını mutlu eden bambaşka bir duygu. Yemek yemek kendi başına bir sanat sanırım.
Bafra menemeni yine Samsun Çakallı menemeni gibi lezzetli, ama ayıran bazı özellikleri vardır. Kaşarı bol kullanılır. Adeta menemeni son evresinde tamamen üstünü kaplar. Domates blendirdan çekilmezi, elle küçük kareler şeklinde doğranır ve adeta tavanın içinde erir, ona keza soğan ve biberlerde piştiğinde gözle göremezsiniz. Yağı zeytin yağ ve tereyağın birleşiminden meydana gelir.
Tarife gelince,
Domatesler, mevsimlik, lezzetli, 4, 5 adet
Soğan, küçük beyaz bir adet
Yeşil biber, bir kaçtane
4 yumurta
Zeytinyağ/tereyağ birer kaşık kadar.
75 gr kaşar( isteğe bağlı arttırılabilir.)
Kırmızı pul biber/karabiber/çok az kimyon
Yapılışı;
Domatesler kare kare mümkün olduğunca küçük doğranıyor, tabi soyulduktan sonra. Biberler aynen küçük küçük diklemesine(julyen) kesilip sonra hepsi enlemesine küçük doğranırken, soğanlarda küçük küçük doğranıyor. Daha sonra yağlarımızı kızdırıp, önce soğanlar, daha sonra biberler iyice pişinceye kadar tavada pişiriyoruz. Daha sonra domatesler, biberler, soğanlar eriyip birbirine karışıncaya kadar orta ateşte pişirip, çırptığımız yumurtaları katıyoruz. Baharatlarını da koyup, yumurtalar isteğe bağlı az, orta, çok pişmeye başlayınca bol kaşarla üstünü kaplayıp, ocağı kapatıp, Kaşarların kendiliğinden erimesiyle, sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.
Not: Tavamız yumurta adedine göre uygun tava olmasına dikkat etmemiz gerekir