15 Temmuz '08
- Kategori
- Kültür - Sanat
Sanata ne kadar değer veriyoruz?
Bizim ülkemizde sanatçı kavramı artık çok değişti. Magazin programları, her kesten "ünlü sanatçı" diye kolaylıkla bahsedebiliyor, bizler her gördüğümüze "sanatçı" sıfatını rahatlıkla yapıştırıveriyoruz. İşte sizlere bir haber:
Türkiye'de komedi denince ilk akla gelen kişilerden, çoluk çocuk her kesin sempatisini kazanmış ünlü sanatçı Kemal Sunal'ın ölüm yıldönümünde pek fazla kimse yoktu. Bildiğim Haldun Dormen var. Barış Akarsu'yu hatırlıyor musunuz? Hani geleceğin önemli müzisyenlerinden biri olarak gösterilen, bir müzik yarışmasından çıktıktan kısa bir süre sonra müzikleri ve dizisi "Yalancı Yarim" ile şöhreti yakalayan çocuk. Hani bir trafik kazası geçirmişti de bu çok büyük bir olay olmuştu o günlerde. Hani ölümü büyük bir şok olmuştu. Öldüğü zaman hakkında sayfalarca haber yapan gazeteciler, magazin programında hasta yatağındaki fotografından bile rant sağlamak isteyen medyacılar, flash haberler, özel canlı yayınlar yapan televizyoncular bu sene onun hakkında ne kadar haber yaptılar. Barış manço peki? Kasetleri daha fazla satmadı mı öldüğünde? Eski programları, filmleri, yapıtları yayınlanmadı mı? Peki şimdi ne kadar gazeteci, ne kadar televizyoncu onun hakkında haber yapıyor? Ölüm yıldönümlerinde ne kadar hatırlatılıyor bu büyük sanatçı? Ve nicesi? Leyla Gencer öldüğünde "gavur" demedik mi ona? Sırf dininden dolayı küçümsemedik mi, horlamadık mı o büyük divayı? Ülkemizde diva denince Bülent Ersoy'un aklımıza geldiğini düşünürsek pek de önemli değil miydi yoksa uluslararası ünlü bir divanın ölümü?
*
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Biz sanatçılarımıza sahip çıkmıyoruz. İki şarkı söyleyeni sanatçı zannediyoruz. Sansasyonel haraketler sanatçı olmak için yetiyor. Show TV'deki "şarkı söylemek lazım" programı da bunun göstergesi olsa gerek. Bir yanda Ümit Besen, Yıldız Tilbe, Müslüm gürses; bir yanda Asuman Krause. Asuman Krause ne kadar sanatçı ki koçluk yapabiliyor?
***
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sanatın ve sanatçının önemine değinmiş ve her kesin her makama yükselebileceğini fakat sanatçı olmanın o kadar kolay olmadığını belirtmişti. Ne güzel de vurgulamıştı emeğin, sanatın önemini. Bir o sözlere, bir de bu güne bakalım. Sanata ve sanatçıya verilen destek, saygı ve karşılık bu mu olmalı?
***
Bir toplum kültürüyle uygarlaşabilir. O nedenle sanat bizim için vazgeçilmez olmalı, değer verilmeli ve saygı gösterilmelidir.