- Kategori
- Şarap
Sangria

Klasik Sangria Sürahisi
Kışın durmadan sıcak şarap tarifleri veren birisi olarak, bu sıcak bahar günlerine kayıtsız kalmam beklenemezdi şüphesiz.
Yaklaşık 8 aydır İspanya ve orada yaşayan halklarla fazla ilişkilendiğim için de, size bir SANGRIA tarifi vermeye karar verdim.
Aslında yetiştirebilseydim dün gece yazacaktım bu tarifi ve bu güzel pazar günü serin serin içmenizi sağlayacaktım. Ama olmadı... Neyse, güzel güneşli günler uzun süre bizimle artık. Bu tarifi ne zaman isterseniz deneyin...
Sangria adı, içindeki ana madde olan kırmızı şaraptan kaynaklı, İspanyolca kan anlamına gelen "sangre"den türetilmiştir.
Bir İspanyol içeceği olsa da, 1800'lerde İngilizlerin "claret" dediği, biz de ise daha çok "roza" diye tanınan Fransız Bordeaux şarapları ile yapılırmış.
Amerikalılar sangriayı ilk kez 1964 yılındaki Dünya Ticaret Fuarında tatmışlar. Ve bu tarihi punchın meşhur olması da o tarihten sonra olmuş.
Genelde ana maddesi olan kırmızı şarap ve portakal suyu sabit olmak üzere sayısız sangria reçetesi bulmak mümkün. Ve birçok bar da kendi reçetelerini üretmekte.
Beyaz şarapla da sangria yapılmakta ve o zaman bu puncha "Sangria Blanco" deniliyor. Genelde seramik pişmiş kaplarda ikram ediliyor. Yani Amerikan punchları gibi geniş punch kaselerde değil.
İnternette sayısız sangria tarifi bulmak mümkün. Ve hatta kendi yaratıcılığınız ile de yeni reçeteler hazırlayabilirsiniz. Tek uymanız gereken "kural": içine koyduğunuz meyve sularının konsantre değil taze "sıkılmış" olmaları ve hazırladığınız sangrianın en az 6 saat buzdolabında dinlenmesi...
Kırmızı şarap bardaklarına süzülerek konulsa da, içindeki meyvelerle birlikte geniş ağızlı old fashioned bardaklarla da servis yapılabilir. Bu tür bir bardakla servis yapılacak ise, o zaman meyvelere saplanmış ve bir tane kokteyl kirazı geçirilmiş, kokteyl kürdanı da koymanız şık bir sunum olacaktır.
KLASİK SANGRİA REÇETESİ
6 kişi için malzeme listesi,
1 adet limon,
1 adet portakal,
35 cl rom,
100 gr toz şeker
70 cl kırmızı şarap,
1 1/2 su bardak portakal suyu
Bir tencere içinde rom, şarap ve portakal suyunu iyice karıştırın.
Bir kaç dakika dinlendirin ve sonra, karışıma şekeri ekleyerek bir kaşıkla eriyene kadar karıştırın.
Portakal ve limonun kabuklarını soyacak ile temizleyip, ince halkalar şeklinde kesin ve karışımın içine atın.
Yarım saat kadar oda sıcaklığında bekletip, buzdolabının alt rafına, kabın ağzını kapatarak koyun ve en az 6 saat bekletin.
Servisi geniş ağızlı bardaklarla yapacak iseniz, birkaç parça buz ekleyebilirisiniz.
Punchın alkol derecesini düşürmek için biraz daha portakal suyu ekleyecek iseniz, bunu servis sırasında beklettiğiniz karışıma ve tahta bir kaşık ile karıştırarak ekleyin.
Çünkü +4 derece santigratta olsa buzdolabı, portakaldaki şeker bu süre içinde fermantasyona uğrayacak ve alkole dönüşecektir.
Afiyet olsun...