- Kategori
- Şarap
Altın Öneriler

& Her şarap evde yıllanmaz... Yıllandırılabilen şarap doğru sıcaklıkta, güneş ışığından uzak tutularak, yatay biçimde saklanmalıdır. Bu iş için özel bir kav ya da şarap dolabı da kullanılabilir tabii...
& Açılan şarap buzdolabında saklamak koşuluyla 2-3 gün tutulabilir. Eğer vakumlu pompalar kullanılacaksa bu süre 1 haftaya çıkabilir...
& Kalite şarap ile sofralık şarap arasında fark vardır. Kalite şarap yıllandırılır, sofralık şarap ise kısa ömürlüdür...
& Beş yaşından daha eski olan kırmızı şarabı yarım saat kadar karafta bekletmek gerekir. Böylece şarap "uyanır" ve zengin aromaları ortaya çıkarır...
& Beyaz ve roze şarap 6-8, kırmızı şarap ise 17-18 derecede servis edilmelidir...
& İyi bir şarap kadehinin kalitesi ve biçimi, şarabın görünümünde, bilhassa da kokusunda önemli rol oynar. İdeal bir kadeh düz ve desensiz, yarısı doldurulduğunda dahi yeterli miktarda şarap alacak büyüklükte, yuvarlak ve yukarıya doğru daralan lale formunda olmalıdır...
& "Dünyanın en iyi şarabı" diye bir şey yoktur. Her bölgenin kendine göre iyi ve kötü şarabı vardır. Bu noktada kişilerin damak tadı önemlidir. Lâkin, Fransa'da Bordeaux ve Bourgogne, İtalya'da Toscana ve Piemonte, ABD'de California-Napa önemli şarap bölgeleridir.