Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Şubat '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sapına kadar...

Sapına kadar...
 

Elmalı kokteyl


Ilkbahar geliyor, arkadaslar, sevgili dostlar gözümüz aydin. Kutlu olsun. Yine, yeni bir mevsim, yine taze enerji depolama süreci icine girecegiz. Doga canlaniyor. Bize yansittigi pozitif enerjiden, pozitif etkilenmeyen bir canlinin var olacagini düsünemiyorum. Toprakla ugrasma mevsimidir ilkbahar. Bahce ve balkonlarda uyuyan toprak sevilip oksandiginda rengarenk güzellikleri cömert verimliligi ile görkemli eserlerini sergileyecektir. Benim en sevdigim mevsimdir, hep ilimlidir. Ne cok üsütür ne cok yakar kavurur. Su an baharin tarifini falan yapacak degilim. Tarife gerek yok ki; O, Sana, Bana, O'na en dogru mesajlari fisildayacaktir yeterki duyarli olup etrafimizdaki dogaya bir göz atip kulak verelim ve onu üzmeyelim.

Doganin bize sundugu günah ve ask ve ayni zamanda sagligin sembolü doga harikasi elma ile ilgi nacizane bir kac bilgimi paylasacagim sadece. Huyum kurusun güzel buldugum seyleri kendime saklayamiyorum iste. Ülkemizde bol miktarda yetisirken, daha cok üreten ülkeler de varmis. Yaz kis yenilecek klasik bir meyve.


Dünyada elma üreten ülkeler siralamasi: / ton.

Çin 24,48 milyon
ABD 4,46
Polonya 2,27
Türkiye 2,00
Italya 1,95
Sili 1,24
Rusya 1,10
Arjantin 1,08
Almanya 0,96

Almanya’da senede 1,45 milyon ton elma tüketiliyor ve bunun hemen hemen yarisi disardan ithal ediliyor.

Almanya'da senede kişi başina tüketilen meyve: / kg

Elma 17,2, Muz 10,4

Portakal 6,8, Mandalina türü 4,3

Üzüm 3,5, Seftali/nektarin 3,0

Armut 2,6, Cilek 2,4

Limon 1,5, Kiraz 1,3

Bir cok meyveyi her mevsimde satin almak mümkün olsa da, yararlari acisindan mevsiminde yetisen meyve ve sebzelerden bol miktarda tüketilmesi daha uygun.

100 gram elmada ortalama besin miktari :

52 kalori,
85 gr. Su
11 gr. Karbonhidrat
2 gr. Posa
400 miligram yag
340 miligram protein
300 miligram mineralelememt
144 miligram potasyum
12 miligram vitamin C
7 miligram kalsiyum
6 miligram magnezyum
3 miligram tuz
200 mikrogram vitamin E
200 mikrogram vitamin B3
8 mikrogram vitamin A



Taze sebze ve meyvelerle beslenmeye özen gösterenlerin destek amacli vitamin tabletlerine gereksinimleri yok. Ancak midesinde veya cignerken sorunlari olanlar, 60 yas üstü veya hastalar, ameliyat gecirmis olanlar icin vitamin takviyesinin yararli olabilecegi ancak ihtiyac duyulan vitaminin türünü ve dozunu doktorun tesbit etmesinin daha dogru oldugunu yani rast gele alinmasinin sakincali oldugu yaziyordu gelen Ökotest dergimde.

Elma kanser hastaligini önleyen nitelige sahip. 100 gram elmada antioksidan miktari 1500 miligram, vitamin C ile esit. Antioksidan elma kabugunun ücte ikisinde bulunuyor. Konvensiyonel sitemle üretilen elmalar pestizide ile ilaclaniyor. Kabuk üzerinde pestizide artiklari meyve yikandiginda cikmadigi icin kabuklarinin soyulmasi gerekiyor. Pestizide tarimda kullanilan kimyasal-sentetik üretilen zehirli hasarat öldürücü bir ilac. Vücuda giridiginde sagligli hemen olumsuz etkileyip hastalandirmiyor. Ancak günlük alinan miktar az olsada sık, sık alindiginda öncelikle sinirleri tahrip ettigi biliniyor.

Market veya drogerilerde, eczanelerde recetesiz satisa sunulan vitamin ve mineraller iceren ilaclarlarin cogunun dozu cok yüksek oldugu icin kontrölsüz alindiginda, yararli degil zararli olabiliyor. Dengeli beslenmeye özen gösterildiginde vitamin destegine ihtiyac yokmus. Basibos, recetesiz satilan vitamin ilaclarinin en yüksek doz miktarini belirlemek icin AB nin baslattigi calismalar sürmekte.

Kalp ve kandolasim bozuklugundan sikayetci olanlarin yüksek dozlu betacarotin ilaclari almamalari öneriliyor. Özellikle sigara icenlerin yüksek dozda A vitamini almalari halinde, akciger kanserine yakalanma riskini artirdigi uzun zamandir biliniyor.



Elma kalbi koruyor: 35 bin kadin üzerinde yapilan klinik arastirmalarinda; flavonoide iceren elma, armut, cilek gibi meyvelerin kalp enfarktüsü ile ilgi ölüm oranini düsürdügü anlasilmis.


Elma hazimsizlik sorunlarina iyi geliyor: Icerdigi pektin kanda kolestrol miktarini düsürüyor kandaki zararli maddeleri yok ediyor, hazimsizligi önlüyor. Soyulmus ve rendelenmis elma ishal sorunlarinda etkili oluyor.


Elmanin sapina kadar yarari var diyor yazida. Cekirdeklerin bulundugu kisim jod iceriyor ancak cok az miktarda hidrosiyanik asit mevcut. Hidrosiyanik asitin fazlasi zararli olabiliyor. Fakat normal tüketimde zehirlenme söz konusu degil.

Saglikli beslenmek ve saglikli formda kalmak icin pratik kurallar: Günde en az bes porsiyon sebze ve meyvenin yani sira; fermantasyonlu/mayalama islemi görmüs sütten imal edilmis kefir vb., az yagli yogurt, yagsiz et, yagli balik, ve özlü tahilli yiyecekler sayilabilir. ( Lactose/süt sekerine allerijisi olanlar kefir, yogurt gibi süt ürünlerinde, süt sekeri icermeyen özel üretimli olanlara öncelik tanimali.)


Bagisiklik sistemini güclendirmek icin,
yeterli uyku
temiz havada yürüyüs, spor vb. aktiviteler/etkinlikler,
sinirlenmemek, öfkelenmemek (ha, ha -buna gülersiniz, ve gülmemek ne mümkün... dersiniz, degilmi?) :) isteyen icin mümkündür derim.

Ruhsal baskilar altinda kalmamak,
uzun süren zihinsel gerginliklerden sakinmak,
planli calismak,
gülmek gülümsemek icin nedenleri kesfetmek, ( hic bir neden bulunamiyorsa aynaya bakip gülümsemek) etkisini aninda hissedersiniz garantisi benden ve bilimseldir.) Kimseler gördügünde, aklini yitirmis diyenlerin de gülmesine destek vermis olursunuz.
Önce bardagin dolu kismini görmeye calismak, (bos verin boş-sa zaten boş-tur)
hoşa giden müzik türlerini dinlemek.

Meditasyon; zihinsel, bedensel, ruhsal gerginligi gidermek icin icinizin sesine kulak vermenin ne denli etkili oldugunu, deneyimi olanlar takdir edeceklerdir. Dolayisiyla aktivitenin uygulama önerisi, arti, nacizane benim önerimdir.



Sevgi ve saygilarimla

Mine

29. 02. 2008

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..