Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

16 Haziran '09

 
Kategori
Şarap
 

Şarabı Kadehle Buluşturmadan Önce...

Şarabı Kadehle Buluşturmadan Önce...
 


Öncelikle şarap seçmeyi bilmek lâzım...


Görüntüsü >>> Şarap deyince akla ilk gelen koku ve tat olsa da dış görünümünün de kendine has bir önemi tabii ki vardır. Ne de olsa parlak, berrak ve tortusuz bir görüntü oldukça hoşunuza gidecektir. Lâkin siz yine de şarabın dış görüntüsüyle fazla zaman harcamayın ve diğer duyularınıza daha fazla güvenin.


Kokusu >>> Nezle olduğunuzda yemek yediğiniz zamanları hatırlayın... Bu, koku alma duyusunun zannettiğinizden çok daha önemli olduğunu gösteren bir örnektir. Dolayısıyla, şarap seçiminde de kokunun ayrı bir yeri vardır. Burada önemli olan konsantre olmak, kokuların 5-6 saniye sonra yoğun hale geçeceğini unutmamak ve burun alıştıysa daha fazla ısrar etmeyip biraz beklemeyi bilmek gerekir.


Seçeceğiniz şarabın kokusu temiz olmalı ve küf gibi keskin kokular içermemelidir. Eski ve genç şarabı da yine kokusundan ayırt edebilmeniz mümkündür. Genç şaraplardaki aroma taze, kuvvetli bir meyve ve baharat özelliği gösterir. Daha çok şişede bekletmeyle ortaya çıkan koku olan "buke" ise daha yumuşak, hafif ve karışıktır.


Damak tadı >>> Şarabın içerisindeki tüm aromalı maddeleri hissedeceğiniz bölüm budur. Ağzınıza çok fazla şarap almamalısınız, aksi takdirde hareket ettirmeniz oldukça güç olur. Amacınız, aldığınız şarabı dil köküne yakın olan tat alma cisimciklerine göndermektir. Bu esnada aromayı almak için birkaç derin nefes almayı da ihmal etmemelisiniz.


Şarap yapımında en popüler üzümler...


Şarap yapımında bazı üzüm türleri diğerlerinden daha çok tercih edilir ve şarap içmeyenler için dahi isimleri kulağa tanıdık gelebilir. Örneğin, şaraptan hiç anlamasanız bile, kuşkusuz Cabernet Sauvignon'u duymuşsunuzdur. Hattâ onları şarabın markası zannedenlerimizin sayısı da küçümsenmeyecek kadar çoktur. İşte daha bilinçli bir seçim için en ünlülerinden bazı üzüm türleri...


Cabernet Sauvignon >>> Dünyanın en bilinen üzüm çeşididir ve en kaliteli kırmızı şarap üretimi için de vazgeçilmezdir.


Pinot Noir >>> Kırmızı Bourgogne şarapları için kullanılan tek üzümdür ve Fransa dışındakiler pek tatmin edici sayılmaz.


Merlot >>> Cabernet Sauvignon'u sert bulanlar için onun yerine koyabilecekleri daha yumuşak bir tat.


Öküzgözü >>> Türkiye'de yetişen çok iyi kalitede bir sofralık üzüm türüdür.


Chardonnay >>> En ünlü beyaz sek şarapların kaynağıdır.


Sauvignon Blanc >>> Kalite açısından Chardonnay'dan sonra gelir ve mükemmel denebilecek bir tat verir.


Riesling >>> Çok kaliteli bir beyaz şarap üzümüdür ve aroması da oldukça keskindir.


Misket >>> İzmir'de yetişmekte olan, sek ve tatlı beyaz şarap yapımında kullanılan bir üzümdür.


Hangi yemekle hangi şarap?..


Elinizdeki şarap ne kadar iyi olursa olsun yemekle ahengi sağlayamazsanız hayâl kırıklığına uğramanız kaçınılmazdır. "Kırmızı etle kırmızı şarap, beyaz etle beyaz şarap" görüşü ise artık çok klişe olmuştur. Farklı bir şeyler denemeniz gerekir; çünkü şarap ve yemek ilişkisi o kadar kolay özetlenecek gibi değildir. Yapmanız gereken, yemeğin içerisindekilerle şarabın yapısı, yoğunluğu ve aroması arasındaki uyumu yakalamaktır.


Et >>> Izgara dana eti ile kırmızı şarap ve alkolü az olmayan roze şarap seçmelisiniz.


Balık >>> Tuzlu su balığı için kuvvetli beyaz sek şarap tercih etmelisiniz. Tatlı su balığı için de seçiminiz, asidi çok fazla olmayan beyaz sek ve yarı sek şaraplar olmalıdır.


Peynir >>> Taze ve yumuşak peynir ile yumuşak ve hafif beyaz yarı sek şarap, sert peynir ile beyaz sek, hafif kırmızı ve roze şarap gider.


Tavuk >>> Meyvemsi beyaz sek ya da yarı sek şarap seçmelisiniz.


Tatlılar >>> Kremalı tatlılar ile yumuşak beyaz ya da köpüklü şarap uygun olacaktır.


Fransızlar diyorlar ki...


Şarap seçimi aslında tamamen sizin kişisel zevkiniz; ancak yine de özel günlerde hazırladığınız yemeklerde her şeyin mükemmel olması için bazı temel kurallardan haberdar olmanız gerekir...


Şarabın tadı, yemeğinizin tadından baskın olmamalıdır...


Yemek masasında şarabınızı üç düşmana karşı korumalısınız... Yâni sirke, yağ ve limon gibi ekşi yiyecek ve içeceklere karşı...


Kabuklu deniz ürünleriyle birlikte kırmızı şarap ikram etmeyi hiç düşünmeyin bile...


Çok yağlı yemeklerle asidi ve alkolü zengin şarapları içebilirsiniz... İştahı açacağı gibi hazmı da kolaylaştıracaktır...


Beyaz şarabı kırmızıdan, sek olanı tatlıdan, hafifi yoğundan, genci eskiden, soğutulmuşu normal sıcaklıkta olandan önce servis etmelisiniz.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..