- Kategori
- Sanat Tarihi
Sardes Antik Kenti için yazdıklarıma gelen cevap ve bilimsel açıklama

Oval basamaklı merdiven
Manisa’nın Salihli İlçesinin Sardes Antik Kentine gezim nedeniyle gözlemlerimi daha önce sayfamda yazım ile yayımlamıştım.
Sardes’te tarihe uymayan görüntülerin giderilmesi ve incelenmesi ile ilgili yazımı ve fotoğraflarını Kültür ve Turizm Bakanım Ertuğrul Günay’ın dikkatlerine çekmiştim.
Sardes’te gördüklerim beni şaşırtmıştı. Zemindeki mozaiklerin üstü yer yer beyaz bir toz ile örtülü görünmekte, mozaikler izlenememekte idi.
Yine oturmak için düzenlenmiş birkaç katlı ovalımsı merdiven Sardes tarihinin önünde oldukça uyumsuz ve sırıtmaktaydı. Ardında Sardes’in tarihi önünde bu aykırı görüntü veya tarihe çok farklı kondurulmuş bir şey göze çarpmakta idi.
Yanılmamışım.
Bakanlık yetkililerinden gelen inceleme cevap yazısına göre; Manisa Müze Müdürlüğü’nden bilgi ve rapor alınmıştır.
Yazıda şöyle demektedir.;
Manisa İli, Salihli İlçesi, Sardes Antik Kenti’nde Bakanlığımız izinleri ile yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarına ilişkin olarak kaleme alınan ilgi metin incelenmiş konu hakkında Manisa Müzesi Müdürlüğü’nden bilgi istenmiştir.
Konuya ilişkin olarak alınan uzman raporunda, belirtilen mozaiklerin Sardes Ören Yeri Hamam-Gymnasion-Sinagog kompleksinin sinagog bölümüne ait olduğu, kazı sonucunda çok az bölümünün sağlam olarak ele geçtiği, tahrip olmuş bölümlerin restoratörler tarafından doldurularak zemin düzenlemesinin yapıldığı, bu durumun mozaiklerin beyaz örtü ile kaplandığı şeklinde algılandığı ifade edilmiştir.
Bununla beraber, ovalımsı, basamaklı merdiven olarak betimlenen alanın oturma basamakları olduğu, bilimsel ölçülere dayanılarak 1969 yılında Marmara Adası mermerinden kazı heyetince imal ettirildiği hususlarına yer verilmiştir.
Bilgilerinizi rica ederim.
Ancak ben fotoğraflarını tekrar inceledim ve şunları düşünmekteyim. 1969 Yılında Marmara Adası mermerinden imal ettirildiği yazılsa da, bu görüntünün oradaki tarihe dokuya uyumlu bir çalışma olmadığı kanısındayım.
Çünkü gerçekten ardında Sardes, önünde beyaz mermer gerek oradaki zemin ve mozaiklerle, gerekse de tarihi kalıntıların dokusu ile uyuşmamaktadır.
Ve Marmara Adası mermerinin özel bir işçiliği veya çekiciliğinin olması gerektiğine de inanmaktayım.
Ve bu duygu ve düşüncelerim ışığında gelmiş olan yazı için ilgi ve duyarlılığı okuyucularla ve kamuoyuyla paylaşmak istedim.
Konu ile yakından ilgilenen Kültür ve Turizm Bakanım Ertuğrul Günay’a ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, Manisa Müze Müdürlüğü uzmanlarına teşekkür ediyorum.