- Kategori
- Yöresel Yemekler
Sarımsaklı tas kebabı (Emirdağı)

Tas kebabı genelde lokanta yemeği olarak bilinir. Ben de dahil erkekler tas kebabını tercih ederiz. Üniversite yıllarımda (1978-79 ) değerli arkadaşım Afyon Emirdağlı Mustafa Yörükoğlu, Emirdağ'a gittiğimizde "Gel sana sarımsaklı tas kebabı ikram edeyim." dediğinde "Sarımsaklı mı ?!" diye şaşırmıştım. O gün bu gündür yanında pilavla o, sarımsaklı tas kebabını unutamadım ve tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Ayrıca erkeklerin ailesi ile birlikte memleket yolculuklarında hep bahsettiği klasik "Var ya, aslında yemeği kamyoncu lokantaların da yiyeceksin!" sözlerinin ardında her ne kadar da yemeği ucuza getirme fikri varsa da; vazgeçemezler o lokantalardaki tas kebabı tadından. Ancak evde pek yapılmaz; yapılsa da beğenilmez. Hanımlar! Şimdi size "eşinizi eve bağlayacak" klasik tas kebabının orjinal tarifini veriyorum.
Malzemeler
1/2 kg. dana veya kuzu kuşbaşı
1 orta boy patates
1 orta boy soğan
4 diş sarımsak
2 adet sivri biber (isteğe göre)
1 çorba kaşığı salça
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 tutam karabiber
1/2 su bardağı kaynar su
1 çorba kaşığı süt
1 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı
Patatesleri küp şeklinde doğrayıp tuzlu ve limonlu suda bir süre bekletin.
Kuruladığınız patatesleri kızgın yağda ya da fırında kıtır olacak şekilde kızartın.( Kıtır olması için yarı kızarmış patatesleri bir kenara alarak soğuduktan sonra tekrar kızartırsanız kesin gevrek olacaktır)
Yağ içinde eti, bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar kavurun
üzerine soğanı katın kavurun, salçayı katın kavurun
ardından domatesi katın kavurun,
Kızaran etlerin üzerine 1 çay bardağı kaynar su, limon suyu, sarımsak, karabiber ve sütü ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.
Sonuna doğru patatesleri ilave edip etin piştiğini kontrol ederek ocağı söndürün.
Gönlünüzce servis edin.
Pilav üstüne gezdirerek yemeğe bayılırım.