Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sarışınlar aptal mı?..

Sarışınlar aptal mı?..
 

Nereden geldi bu soru aklıma...

"Sarışınların kalın kafalı olduğu"nu abuk sabuk örneklemelerle ispat etmeye çalışan bir yazıdan yola çıktım.

Önce inanmayan gözlerle baktım yazıya. "Kafanın kalın olma ölçüsünün, saç rengi ile ilişkilendirilmesi" bir tuhaf gözüktü gözüme. Hiç de inandırıcı bul(a)madım yazılanları.

Nasıl bir genellemedir ki bu?.. Hani bazılarının "Siz kadınlaaarrr" diye başlayıp, tüm kadınları aynı kefeye koymaları gibi mi desem... Veya "Erkekler zateeennn" diyerek, tanıdığı bir veya birkaç erkeği ölçü alarak, dünyadaki tüm erkekleri değerlendirmeleri mi? Kadın ve erkek diye ayırmanın yanlış olduğunu... Ve her insanın da birbirinden farklı özellikleri bulunduğunu bilmemeleri olabilir mi bu "kendilerince kesin, ama gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan" önyargıların nedeni?

"Bir zamanlar Marliyn Monreo'nun kolay para kazanmak amacıyla büründüğü rol nedeniyle "'aptal sarışın" kavramı dünyaya yayılmış ve dünyadaki sarışınlara bakışın da anahtarı olmuştur." diyordu bir yazıda... Kavramın çıkış yeri belli de, doğruluğunu kanıtlayan hiçbir bilimsel sonuç yok ortada işin komiği.

Bu önermeye göre İsveç, Norveç ve Danimarka'daki insanların hepsi aptaldır diyebilir miyiz? Medeniyet seviyesinin doruklarındaki bu ülke insanlarının kültür ve zeka seviyesi olarak esmer yoğunluklu Ortadoğu'dan üstün olmadığını söyleyebilir miyiz? Karşı tez olarak Ortadoğu'nun geriliği ve yoğun aptal nüfusundan dolayı esmerler aptaldır önermesi çıkartılabilir mi? Mesela Çinlilerin, saçı hep siyah diye, hiç mi aptal yok içlerinde?

Örneğin, Marie Curie de sarışındı... Marie Curie aptal mıydı? "Aptal sarışın" yakıştırmasını yapanların, Sharon Stone'un neredeyse Einstein'ınkini sollayan IQ'sundan haberleri var mı acaba? Bu ve bunun gibi örnekler daha da çoğaltılabilir.

Aslında bilinmesi gereken şudur; Aptallık evrenseldir. Ve her din, dil, ırktaki insanlar arasında eşit derecede dağılmıştır.

Bir sarışının aptal olma olasılığı, bir kumralın ya da esmerinkinden ne fazla ne de eksiktir. Çünkü aptallık saç rengi tanımaz. Saçı sarı olmayıp da aptal olan pek çok insan yaşamaktadır dünya üzerinde.

Yapılan bir istatistiğe göre "Türkiyedeki sarışınların yüzde yetmişten fazlası doğal sarışın değilmiş." Oysa sokağa çıktığınızda "sarı saçlı kadınlar"ın yüzdesinin çokluğu dikkat çekicidir... Yani ortalıkta "yapay sarışın" bolluğu vardır. O zaman sormak gerekmez mi... Neden esmer ve kumral kadınlar "ille de sarışın olacağız" diye, binbir eziyetle saçlarını hırpalaya hırpalaya sarıya boyatıyorlar? Demek ki bu inanıştan daha "cazip" bir durum var. "Sarışınlar aptaldır" diyenlere rağmen saçlarını sarıya boyatanların sayısının çokluğu, neyin göstergesidir acaba?

"Sarışınlara aptal diyorlar ama, sarışın bir guzel gördük mü genelde biz erkekler aptal oluyoruz nedense!" demiş dobra bir erkek. Kadınları sarışın olma sevdasına iten, acaba bu bakış açısı olmasın?

Kim üzülür, kim sevinir bilemem ama... Yapılan araştırmalara göre "dünyada gerçek sarışın sayısı gittikçe azalmakta imiş" bilim adamlarına göre. Yani "doğal sarışınlar" çok uzak olmayan bir zaman dilimi içinde "yok olacaklarmış". Benden söylemesi.

Bol miktarda üretilen(!) sarışın kadın fıkralarından biri ile bitireyim yazımı;

Casinoda iki görevli, sıkıntıdan patlamış bir şekilde barbut masasında dikiliyorlarmış...

Derken içeri muhteşem bir sarışın girmiş, masaya 10 bin dolar koyduktan sonra "Baylar, umarım sizin için sorun olmaz... Ama, ben çıplakken kendimi daha şanslı hissediyorum'' diyerek oracıkta çırılçıplak soyunmuş.

Sonra elindeki zara bir öpücük kondurmuş... "Haydi tatlım, bana yeni kıyafetler lazım'' demiş ve zarı fırlatmış...

Sonra da ''Evet!.. Evet!.. Kazandım!..'' diye sevinç çığlıkları atarak iki adama da sarılıp öpmüş. Kıyafetlerini toplamış, masadaki bütün paraları almış ve koşa koşa gitmiş.

İki adam da bakakalmışlar... Biri ''Vaaavvvv!''demiş, ''Ne kadındı be... Peki kaç atmıştı?''

Öteki cevap vermiş; ''Bilmeem..."

 
Toplam blog
: 139
: 1916
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

Bana biri kendini anlat dese, susar kalırım. Her konuda çılgın bir istekle konuşan ben, işte o anda ..