Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '09

 
Kategori
Satranç
 

Satranç'ın önemi

Satranç'ın önemi
 

Şah, Vezir, Fil, At, Kale ve Piyon.


Küçük kızım Melila 7 yaşında. Bu sene 1’inci sınıfı bitirdi ikiye geçti. Öğretmeni aynı zamanda satranç hocası. Satranç hocası olmasıyla birlikte Melila’da satranca merak sardı.

Efendin, öğretmenin satranç ile ilgili dernekleri var. Burada da birkaç tane öğretmen. Ana okulundan başlamak üzere çocukları alıp yetiştirmektedirler.

İlk okul çağında olan çocuklarımızı okul ve derslerin dışında bazı etkinliklere yönlendirmemiz gerekmektedir. Yoksa çocuklarımız bu etkinliklere gitmezseler mesela şu günlerde tatile çıkmaya hazırlanan çocuklarımızı başıboş bırakmış oluruz ki Internet cafeleri gibi yerlere gidip başı boş oyunlara dalacaklar. Yok savaş oyunları, yok adam öldürme oyunları gibi oyunlarla çocuklarımızı yetiştiriyoruz ki ilerde bunu acısını çocuklarımız görecek.

Ben diyorum ki çocuklarımızı nasıl yetiştirirsek o şekilde karşımıza çıkar. Çocuklarımız her haliyle mücadeleci, düşünen ve düşünerek hareket edebilen birer fert olmalıdırlar. Onlar hep yanımızda devamlı olmayacaklar. Kendi kararlarını verebilecek ve karar verirken de bunun doğru bir karar olduğunu görecekler. Pekiyi bu duruma gelebilmeleri için ne yapmalıyız.

Bence en güzeli satranç öğretmektir diye düşünmekteyim. Hem de 4-5 yaşlarından itibaren. Neden mi?

Satranç oyun itibarıyla çocukları düşünmeyi yönlendiren, cesaretli olmayı öğreten, yalnız başına karar vermeyi ve bu verdiği kararı uygulayan bir oyundur. Bununla birlikte ilersini görebilmek avantajlımı ya da dezavantajlı mı olduğuna karar verebilmek bu oyunun özeliklerindendir.

Oyuncuya ait olan 16 taşı ki bu taşlar kuvvet bakımından farklı olmasına karşılık oyunun başlangıcında her iki rakipte eşit şartlarda oyuna başlar. Buna karşılık taşları hareket ettiren unsur beyindir.

Bu aynı zamanda takım oyunu gibidir. Bundan dolayı 16 adet taş cansız olarak satranç alanının (8x8 karelerden oluşmuş olup) üzerine dizilmişledir. İşte o 16 taş grubunun hareketini sağlayan oyuncudur. Ve o oyuncu o grubun beynidir. İster bir savaş oyunu olarak düşünün ordunuzu idare eden bir komutanı sizsiniz, ya da bir futbol takımının yan yönetimin de teknik patronu olarak düşünün. Tek sorumlu sizsiniz. Yenilginin de sorumlusu siz, galip geldiğinizde başarının mimarı siz olmaktasınız.

Aynı zamanda satranç oynayan hep düşündüğü için beyin hücreleri daima aktif haldedir.

Çocuğumuz ilerde her tür sorununu düşünerek karar verebilir ve doğru karar vereceği için de başarılı olur. Etrafta ki tehlikeleri görür sezer. Satranç hayatın bir parçasıdır.

Satrancın okul hayatında da önemi büyüktür. Derslerinde daha başarılı olur. Matematiği sever

Onun için de çocuklarımızın hayatta başarılı olmaları için satranç öğretmeliyiz ve onları teşvik etmeliyiz. Desteklemeliyiz. Gerekirse satrancı öğrenip karşısına geçerek oynamalıyız.

Benim yıllardır satranca merakım vardır. Evimde de bir satranç takımı da mevcuttur. Küçük kızımla bu sene yaz boyunca bol bol satranç oynayacağız. Bununla birlikte kendi yaş grupları yapılan turnuvalara sokacağım. Zaten de satranç ile tüm aktiviteler içinde olacak.

Size de tavsiye ediyorum. Sevgi ve saygılarımla.

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..