Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '10

 
Kategori
Satranç
 

Satranç ve kadınlararası dünya şampiyonu

Satranç ve kadınlararası dünya şampiyonu
 

Satranç ve Satranç taşları


Satranç nedir?

İki ordunun karşı karşıya gelip muharebe alanında yaptığı savaşın bir benzeri olarak masa basında hareketsiz konumda ki değişik taşları düşünerek akıl mantık ve şuur yolu ile (8x8 ebadındaki eşit 64 kareye bölünmüş bir alan üzerinde) hareket ettirerek rakibin en değerli taşı olan şahı ele geçirmek için yapılan bir nevi zekâ oyunudur.

Bunun için dünyanın en iyi satranç ustalarını tespit etmek için turnuvalar yapılır. Bunlardan bir tanesi de ülkemiz de bugünlerde Antakya (Hatay’da) gerçekleştirilen Dünya Kadınlar arası Satranç Şampiyonasıdır. 4 Aralık’ta starttı verilen ve 25 Aralık 2010’da neticelendirilecek olan turnuvanın son haftasına girmiş bulunmaktayız. Ülke olarak değil bireysel olarak gerçekleştirilen turnuvaya ülkemizi Kübra Öztürk ve Betül Cemre Yıldız tarafından temsil etmişlerdir.

Toplam 64 satrancının iştiraki ile gerçekleştirilen turnuva 6 tur üzerinden oynanmaktadır. Şimdiye kadar 5 turu geride bıraktık. Zirve için mücadele edecek iki kadın satranççı bugün saat 15.00’de finalin ilk ayağında karşı karşıya gelecekler.

Final iki Cinli WGM Lufei Ruan ile Hou Yifan arasında oynanılacak.

Finalde toplam 4 karşılaşma olacak. En fazla puanı alan şampiyon olacak. (Satrançta Galibiyete 1, Beraberliğe yarım puan veriliyor. Yenilgiye puan verilmiyor.) Eğer eşitlik söz konusuysa 5. gün eşitlik bozma maçları yapılacak.

Bu turnuvada her birine düşünmek için 40 hamleye kadar 90 dakika, sonrasında 30 dakika ve ilk hamleden itibaren 30 saniye ek süreler verilerek oynanılıyor. Eşitlik bozma maçlarında süreler kısalmakta.

Ben lafı fazla uzatmadan satrancı seven oynayan ve bu karşılaşmalar nasıl yapılıyor diyenler için Şampiyona Sayfası ve fotoğraflar için Fotoğraf Galerisi ne bakmanızı öneririm.

Ayrıca saat bugünden itibaren Perşembe gününe kadar Satranç TV’den 15.00’ten itibaren canlı olarak izlemek mümkün. Şampiyona Sayfası ndan Live Game’mi tıklamanız yeterli. Çıkan sayfadan gerekli yerleri tıkladığınızda maçı canlı olarak izleyebilirsiniz.Tıpkı televizyondan bir futbol maçı izler gibi.

İyi seyirler.

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..