Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

05 Nisan '10

 
Kategori
Eğitim
 

Satrancın eğitimdeki faydaları

Satrancın eğitimdeki faydaları
 

Bilim adamları insanların iki şekilde düşüdüğünü ifade etmektedir. Biri lisan kullanılarak yapılan yani kelimeler ve cümleler ile düşünme, diğeri şekilleri, görsel ve uzaysal sembolleri kullanarak yapılan düşünme. Bu konuyla ilgili olarak şöyle bir düşüncem var .Bütün okul dersleri ağırlıklı olarak lisan kullanılarak yapıldığı için doğal olarak bu düşünme tarzının gelişimine katkı sağlıyor. Fakat görsel-uzaysal düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik fazla bir etkinlik yok okul programlarında. Kısmen resim, görsel sanatlar ve geometri gibi derslerin bu alanda faydalı olduğu söylenebilir. Öğrencilerimizin görsel uzaysal düşünme becerilerini geliştirmede satranç dama gibi oyunların çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu sebeple satrancın okullarda çok daha yoğun olarak eğitim amaçlı kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Şimdi sizlerle sancın yararları ile ilgili bildiklerimi paylaşmak istiyorum.

SATRANCIN YARARLARI

1-Satranç konsantrasyonu arttırır. Satranç oynarken bir tek hedefe kitlenirsiniz. O da rakibi mat etmek ve oyundan zaferle ayrılmak. Böylece öğrencilerimiz hedef yönelimli olmayı öğrenirler.

2-Satranç hafızayı geliştirir. Açılışlar ve uzun varyasyonların incelenmesi hafızayı gelişimini olumlu etkiler.

3-Satranç mantıksal düşünmeyi geliştirir. Satranç stratejik oynamayı gerektirir. Mesela taşlarınızı hızla oyuna dahil etmeyi, şahınızın güvenliğini sağlamayı, hiç bir taşınızı karşılıksız vermemeyi, aklınızda tutarak her hamlede en mantıklı hareketi yapmak için sürekli düşündüğünüz için mantığınız gelişir.

4-Satranç hayal gücünü ve inovatif düşünceyi geliştirir. Sizi yeni arayışlara yöneltir. Sonsuz sayıda farklı kombinasyonu düşünürken hayal gücünüz gelişir.

5- Satranç kararlarımızın sorumluluğunu almayı öğretir. Satranç tahtasında yalnız başımıza olduğumuz için bağımsız karar verme becerimiz gelişir.

6-Satranç davranışlarımızın sonuçlarını tahmin etme becerimizi geliştirir. Bir hamle yapmadan önce bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak tedbirli olma kavramını öğretir.

7-Satranç içsel motivasyonu arttırır. Daima içinde bulunulan şartlar içindeki en iyi hamleyi, en iyi planı yapmayı, en uygun taktiği geliştirmeyiaraştırmaya yönlendirir.

8- Satranç sıkı çalışmanın başarıyı getirdiğini öğretir. Satrançta oynadıkça gelişirsiniz. Kaybetbeye ve hatalarınızdan ders almaya hazır olursunuz. Gelmiş geçmiş en büyük satranç ustalarından Casablanca şöyle der: "Kaybettiğiniz bir oyundan öğrendikleriniz kazandığınız bir oyundan öğrendiklerinizden çok daha fazladır.İyi bir oyuncu olmadan önce yüzlerce defa yenilmelisiniz."

9- Satranç her yaştaki insanın oynayabileceği bir oyundur. Satranç oynamayı her yaşta öğrenebilirsiniz ve satrancı bırakmak için zorunlu bir yaş sınırı yoktur. Genç yaşlı herkes birbiriyle oynayabilir.

10- Satranç okul ödevlerini ve notlarını geliştirir. Satranç oynayan çocuklar okul derslerini de daha iyi öğrenmektedir ve hayatta başarılı olma şansı da daha fazladır.

11- Satranç dünyanızı genişletir. Satranç oynayarak Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan turnuvalara katılarak farklı yerler görebilir, yeni dostluklar edinebilirsiniz.

12- Satranç ucuzdur.Satranç pahalı aletler ve ekipman gerektirmez. Sadece bir satranç takımı yeterlidir. Ayrıca kendinizi geliştirmeniz için bilgisayarla da satranç oynayabilirsiniz, isterseniz internet üzerinden farklı ülkelerden insanlarla oynayabilirsiniz.

13- Satranç metanet kazandırır. Satrançta yenilen ve yenilgi karşısında yılmamayı öğrenen bir öğrenci hayattaki kötü ve üzücü olaylar karşısında da yılgınlığa kapılmadan hayat mücadelesini sürdürür. Satrançta dalgınlıkla bir taşınızı kaybetseniz de mücadeleyi sürdürmeyi öğrenirsiniz.

Burada saydığımız ve sayamadığımız çok sayıda yararı olan satrancın okullarımızda yaygınlaştırılmasının düşünen ve araştıran bireyler yetiştirmemize çok faydası olacağına inanıyorum.

 
Toplam blog
: 3
: 9876
Kayıt tarihi
: 21.04.08
 
 

Bursa Mustafa Kemalpaşa ilçesi doğumluyum. ODTÜ fizik bölümünü bitirdim. Devlet okullarında ve özel ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara