Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Savaş ve sonuçları

Savaş ve sonuçları
 

Savaş ve çocuk


Savaş; tarafların öldüresiye karşıtlaştığı, ölenlerin yaralananların aciz kalanların olduğu derin bir vahşet dramıdır.

Savaş biter ama fiziki ve psikolojik sonuçları yıllarca (en az bir nesil) geçmez, bunun en somut halini savaşın sona ermesinden yıllar sonra 2006 yılında Bosna-Hersek'e gittiğimde uçaktan indiğimde kör gözüne parmağım misali binalardaki ağır silah mermilerinin izleriyle gördüm. Görüntü savaşın devam ettiğini hissetiriyordu ardından insanların hala hergün mutlaka savaşta yaşadıklarını ve savaşta kaybettiklerini anmalarıyla psikolojik izlerinin de hala bütün sıcaklığıyla devam ettiğini de hissettiriyordu.

Savaş öleni öldüreniyle bir can pazarıyken aynı zamanda silahın, merminin, cephaneliğin, zorunlu gıdanın, sağlık malzemelerinin tüketildiği bir büyük ticari pazardır. Savaş uzadıkça satıcılarının ellerini daha bir sıcak ovuşturduğu (bir yanda mağdurları, diğer yanda kazançlıları olan) bir garip trajedidir.

Uluslararası politikanın ünlü "yerin altında bir şey (veya coğrafyanın değeri)  yoksa üstünde kavga olmaz" deyişi de savaşın sonucundan birilerinin kazançlı çıkacağının ön sözü gibidir. Yani savaşın sonucundan (tarihte elde edilen fiziki ganimet gibi şimdi de artık) her ne şekilde olursa olsun bir rant vardır ve bu ranttan pay almak için savaşta pozisyon alanlar, sonuçtaki rantı (görünür veya görünmez) bir şekilde paylaşmaktadırlar.  

Ve bir bölgede savaş olasılığı için yıllırca (bir tarih dilimi) öncesi alt yapı oluşturduğu da atlanmaması gereken bir gerçektir. Mesele savaşanların bunu farketmeleri anlamalarıdır ama ne yazık ki; savaş teknolojisi geliştikçe (satışa hazır yeni silahlar üretildikçe) daha zor savaşların kaçınılmaz olacağı da atlanmaması (göz önünde bulundurulması) gereken bir gerçektir. 

Kadri KANPAK      kadrikanpak@hotmail.com

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..