- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Sebze ve meyvelerde hormon nasıl anaşılır?

Son yıllarda özellikle ülkemizde, sebze ve meyvelerde bir hormondur aldı başını gidiyor. Erman TOROĞLU’nun bir Tv. Programında salatalıkla ilgili söylediği sözler ile iyice gündeme oturmuştu. Sonradan tüm önemli sorunlarda olduğu gibi unutuldu gitti.
Önce Hormon nedir, nerde kullanılır ona bir bakalım.
Bitkilerdeki büyüme ve gelişme olaylarını yönlendiren, çok düşük yoğunluklarda bile etkili olabilen bitkilerde sentezlenerek taşınabilen organik maddelere hormon denir.
Hormonları büyüme düzenleyici maddeler olarak da isimlendirebiliriz.
Hormonlar Türkiye de ilk defa 1960’lı yıllarda çekirdeksiz üzümde kullanılmaya başlanmıştır.
Daha sonralarıda seralarda yetiştirilen, domates, salatalık, patlıcak, kabak ve kavun üretiminde kullanılmaya başlanılmıştır.
Bende bu sebze ve meyvelerde hormon nasıl anlaşılır diye kısa bir araştırma yaptım ve araştırma sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.
Uzmanlar, meyve ve sebzelerin mevsiminde ve bol olduğu zamanlarda yenmesi gerektiğini, renginin parlaklığı ve şekline inanılarak meyve sebze alınmaması gerektiğini ifade ediyor.
Yetkililer ayrıca domatesin 15 Ekim - 10 Kasım ve 10 Nisan - 5 Mayıs, patlıcanın 15 Kasım - 15 Mayıs ve kabağın 1 Kasım - 15 Mayıs tarihleri arasında tüketilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.
Sebzelerin ve meyvelerin hormonlu olup olmadığı dikkat edilecek birkaç ayrıntıyla kolaylıkla anlaşılabiliyor. Bazı sebze ve meyvelerin hormonlu olup olmadığının anlaşılabilmesi için şu verileri gözlemeniz veya dikkat etmeniz gerekiyor:
Domateste; kestiğimiz zaman içleri boşsa, meyve ucunda sivri memeler oluşmuş veya meyvenin şekli bozulmuşsa aşırı hormonlu olduğu anlaşılır. Ayrıca hormonlu domates dikine kesildiği zaman meyvenin ortasında beyaz bir tabaka görülür.
Salatalıkta; meyve şekilsiz, bir ucu kalın bir ucu ince veya yan yana yapışık meyveler görülür. Sebzenin içi sünger gibi, çekirdeği de koflaşmıştır. Yendiği zaman lezzetsiz bir tat verir.
Patlıcanda; şekli bozuk, meyve yanında meme gibi şişkinlikler veya salatalıktaki gibi çift meyve oluşumu vardır ve etli kısmı sünger gibidir.
Patateste; meyvenin şekli bozuk, patates yumrularında yapışıklık ve küçük yumrular vardır. Eğer aşırı hormon kullanımı varsa patatesin içinde kararmalar görülebilir.
Çilekte; aşırı büyüklük, yapışık meyveler görülür ve ısırıldığında meyvenin içi boştur.
Karpuzda; karpuzların çekirdek yerleri boştur ve yenildiği zaman aşırı nişasta kokusu duyulur.
Biberlerde; meyveler aşırı büyük ve etlidir. Çekirdek evi boş, etli kısmında ise domatesteki gibi beyazlı bir kısım görülür.
İşte hormonun anlaşılma durumu. Bundan böyle yiyeceklerinizi bu verilere göre seçerseniz. Hormondan biraz olsun uzaklaşmış olursunuz.
Herkese, hormonsuz, sağlıklı yaşam dileklerimle.