Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '13

 
Kategori
Haber
 

Seçimlerde mühüre veda edilecekmiş...

Seçimlerde mühüre veda edilecekmiş...
 

Bugün Akşam gazetesinde seçimlerle ilgili ilginç bir haber var. Yüksek Seçim Kurulu ve Havelsan, "dijital oy kullanma sistemi" için harekete geçmiş. Mühür devrini kapatacak sisteminin pilot uygulaması 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılacakmış. Pilot uygulamaya, yurtdışındaki gurbetçilerle başlanması planlanıyormuş.
 
HAVELSAN yetkililerinden alınan bilgiye göre sistem tamamen dijital olacakmış. Sandık başına gelen yurttaş seçim kurulunda isminin ve kimlik numarasının  karşısına imza atacakmış. Ancak oy pusulası ve zarf almayacakmış. Bunun yerine dokunmatik bir bilgisayar ekranının karşısına geçerek seçtiği partinin üzerine "tıklayarak" oy verecekmiş. Vatandaş boş oy vermeyi seçer veya bilgisayar tarafından verilen çıktıyı sandığa atmazsa oyu geçersiz sayılacakmış.
 
Tabii her şeyde bir yenilik, bir ilerleme oluyor. Seçimlerde de oy sandıklarında böyle bir ilerme neden olmasın? Her seçimde vatandaş mührü yanlış yere vuruyor, yuvarlağın dışına taşıyor veya mühür kağıdı katlayınca diğer partinin alanına bulaşınca oyu iptal olabiliyor. Belki bu yeni sistem bunların önüne geçebilir. Pilot uygulama olarak yurtdışındaki gurbetçilerle bu sistemin başlaması da iyi olacak, eksik gedik noktalar böylece daha iyi tespit edilebilecektir. Ancak her türlü hile-hurdaya karşı da uyanık olmak lazım. Vatandaşın gönlü bu konuda çok rahat olmalı. Gönül rahatlığı ile sisteme güvenebilmeli. Sistem bağımsız kişilerce denetlenebilir olmalı. Bilgisayarlı oy kullanma sistemlerinde geçmişte pek çok sahtekarlık yapıldığına dair haberler vardı dünya çapında. Eğer böyle bir durum yine olursa seçimlerin güvenliğine karşı güven zedelenir ve çok büyük bir şüphe doğar. Şüpheye mahal vermeyecek şekilde dijital seçim sistemi adil, açık, güvenilir olmalı ve herkes bu sisteme itimat etmelidir.
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..