Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

Rize Ardeşen'de "Formulaz Şenliği"

Rize Ardeşen'de "Formulaz Şenliği"
 

Bugün Zaman gazetesinde haberi var. Rize'nin Ardeşen ilçesinde dün formulaz heyecanı varmış. Bu yıl 5. si düzenlenen geleneksel  "Formulaz Araba Şenliği"ne önemli katılımlar olmuş.

Bu olay gerçekten çok şirin bir düşünce. Bence  çok önemli ama uygulamasında çok geç kalınmış bir düşünce. Biz çocukken kendi tahta bilye arabalarımızı, kendi imkanlarımızla yapardık. Kendi emeğimizle yaptığımız ve çalıştığını gördüğümüz, mutlu olduğumuz ve arkadaşlarımızla tatlı rekabet ettiğimiz o günleri dün gibi hatırlıyorum. Yine çocukken telden araba, çember, çelik çomak, çamurdan araba, çadır, sapan, kuş tutmak için ağ gibi anlamlı oyuncaklar yapardık. Hatta bir ara çocukluğumuzda televizyonda olimpiyatlar vardı, her akşam olimpiyatları televizyondan heyecanla izliyorduk ve çim hokeyine merak salmıştık. Herkes o zamanlar betonda sopa ve tenis topu ile "beton hokeyi" oynuyordu. Bunlar çocukluğumuzda bizler için çok önemli deneyimlerdi. Çünkü kendi el becerilerimizi kullanarak işe yarar alet-edavat yapabiliyorduk. Şimdiki çocukların pek böyle şansları yok, doğayı istekleri ölçüde, özgürce biçimlendiremiyorlar, hep sanal dünyanın içindeler. Oysaki bence çocuklar gelişirken somuta dokunabilmeli. Ortaya somut ve anlamlı işler çıkarabilmeli. Bu anlamda "Formulaz Araba Şenliği" bizde güzel duygular uyandırdı. Bunun gibi şeyleri çok çok önceleri ülke çapında yapabilseydik, bugün belki de ülke olarak çok farklı noktalarda olabilirdik. Bugün herkes hayıflanıyor neden bir Türk yerli arabamız yok diye? İşte bunu bence buralarda aramak lazım. Yani "somut prototip ürün" ortaya çıkaramayışımızda aramamız lazım. Belki zamanında hobi olarak böyle şenlikler o zamanın büyüklerince teşvik edilseydi, bugün yerli arabamız, yerli uçağımız, yerli gemilerimiz, yerli hızlı trenlerimiz, yerli helikopterlerimiz ve daha pek çok yerli teknolojimiz olabilirdi.

Bir de şu var, ülkedeki potansiyelin serbestçe açığa çıkması için insanları özendirmek ve onlara somut, iyi şeyler göstermek lazım. Bugün bakıyoruz çok çok önemli eğitimi olmayan insanlar çok şaşırtıcı icatlara imza atabiliyorlar. Neden? Çünkü düşünüyorlar ve etraflarından, gördüklerinden etkileniyorlar. Bu nedenle ülke çapında model uçak, model helikopter, model tren, model araba, model gemi, model kayık, model heykel gibi modelciliği teşvik eden, insanları akranları ile buluşturan ve teşvik  eden şenliklerin, yarışmaların çoğalması lazım. Bir ara üniversitelerde bu anlamda model "güneş enerji arabaları" yarışları yapılıyordu. Bugün bu yarışlar artık dünya çapında yapılıyor. İyi de güzel de yarışmak sadece ülkeye büyük faydalar sağlar. Bu örneklerin çoğalmasında, insanların etraflarından ilham almasında, etkilenmesinde, motive olmasında bence yerel yönetimlerin, üniversitelerin çok daha fazla çabanın içine girmesi lazım.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..