- Kategori
- Seçim
Seçimlere az kaldı !

Osmanlılar döneminde, ilk siyasal seçim 1876 Anayasası'nın kabul edilmesinden bir yıl sonra gerçekleşti. Seçilen meclis II. Abdülhamit tarafından dağıtıldı ve II. Meşrutiyet'in ilanına (1908) kadar bir daha toplanmadı. II. Meşrutiyet'ten sonra seçimlere siyasal partiler de katılmaya başladı. İki dereceli seçim yönteminin uygulandığı Osmanlı seçim sisteminde, seçmen olabilmek için mülk sahibi olmak veya belli bir miktar vergi ödemek gerekiyordu. Kadınların oy verme ve seçilme hakkı yoktu.
Cumhuriyet dönemindeki ilk seçim 1923 yılında yapıldı.1924-45 yılları arasındaki tek partili dönemden sonra 07.Ocak.1946 yılında Demokrat Parti’nin kurulması ve seçimlere katılması demokratikleşme yönünde atılan önemli bir adımdır. 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi demokratikleşme yönünde atılan bir diğer önemli adımdır.
Çok partili sistemin ilk seçimi 21.Temmuz.1946 yılında yapılmıştır. Seçimlere altı aylık bir parti olan Demokrat Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi katılmıştır. Bu seçimlerde ‘’liste usulü çoğunluk sistemi ‘’ uygulandı. 1960 yılına kadar yapılan seçimlerde bu sistemin uygulandığı görülmektedir...12 Haziran 2011 tarihinde 17 in'ci Genel Seçimler yapılacaktır. Bu seçimlerde 1961 yılından bu yana uygulanmaya başlanan ‘’nispi temsil’’ sistemi uygulanacaktır.
Bugün Türkiye'de uygulanan nispi temsil sistemi ülke barajlıdır. Ülke düzeyinde geçerli oyların yüzde 10'unu alamayan partiler hiçbir yerde milletvekili çıkaramaz.
Türkiye’de milletvekili genel seçimleri çeşitli dönemlerde 4 ya da 5 yılda bir yapılmıştır. Son olarak genel seçimler 2007 yılında yapılan referanduma kadar beş yılda bir yapılırdı. 2007 yılından itibaren 550 üyeli T.B.M.M. üye seçmek için yapılan seçimler dört yılda bir yapılır hale getirilmiştir.
Günümüz Türk siyasi hayatında pek çoğu yeni kurulmuş, pek çoğunun varlığında kamuoyunun bile haberi olmadığı 60’a yakın parti bulunmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu 12.Haziran 2011 tarihinde yapılacak 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılabilecek parti sayısını 27 olarak belirlemiştir.
Buna göre, 12 Haziran 2011 tarihindeki genel seçimlere katılabilecek 27 siyasi parti alfabetik sıraya göre şöyledir ;
“Adalet ve Kalkınma Partisi, Alternatif Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Genç Parti, Hak ve Eşitlik Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Sesi Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, İsçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milliyetçi ve Muhafazakar Parti, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Partisi, Yeni Parti, Yurt Parti.”
Seçim Sonuçları Ne olur ?
1950 yılından bu yana, değişik sistemlerle yapılan Genel Seçimlerin 9’u, tek başına bir partinin iktidarıyla sonuçlanmıştır. Bu partilerin tamamının ortak özelliği siyasal yelpazenin sağında yer almış olmalarıdır.
Sol partilerin en yüksek oy aldığı seçim 1977 Genel Seçimleridir. Bu seçimlerde CHP'in aldığı oy oranı % 41, 39’dur. İki ya da üç seçimde sol görüşlü partiler % 30’u geçmiş, çoğunda ise % 30’un altında kalmıştır.
Bu durum Türkiye seçmeninin ağırlıklı olarak siyasal yelpazenin sağında yer aldığını göstermektedir. Seçmen yapısı değişmeden ya da sosyal, ekonomik, siyasal çok önemli gelişmeler ve/veya değişiklikler olmadan tekrar 1977 yılının yaşanması oldukça zor görülmektedir.