Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '07

 
Kategori
Kuş Gözlem
 

Şehir güvercinlerini yemlemeyin

Şehir güvercinlerini yemlemeyin
 

Şehir güvercinlerini yemlemek yasak


Almanya'da güvercinleri, göllerde ve cevresinde yasayan ördek, kugu gibi hayvanlari izinsiz yemlemek yasaktir. Yazili ve resimli ikaz tabelalari vardir. Sehirde yasayan güvercinlerin gelisi güzel beslenmeleri daha fazla üremelerine neden oluyor. Etrafta ucusurken biraktiklari diskilariyla cevreyi kirletiyorlar. Konabilecekleri yerlerin, yuvalarinin, beslenmelerinin kontrol altina alinmasi yasal olarak belirlenmis ve uygulayan kuruluslar var. Belediyeler hayvanlari koruma dernekleriyle isbirligi yaparak güvercinlerin denetimi icin destek aliyorlar.

Bazi evlerin balkonlarina, pencere önlerine v.b. istenilmeyen yerlere konmalari, cesitli teknik imkanlarla önleniyor. Yillar önce oturdugum apartmanin pencere önleri plastik-diken- tel bantla korunuyordu.  Konamadiklari icin uzaklasmislardi. Estetik görüntüyü bozan diski pisliginden de kurtulmustuk. Sehir icinde binalarin duvarlarina balkonlara, oturma banklarina, tarihi ve görsel sanat eserlerine biraktiklari diskilarinin temizlik masraflari belediyeler icin gereksiz harcamalar olarak niteleniyor. Sehirde yasayan güvercinler  yesil alanlarda dogal beslenmelerini saglayan yiyecekleri rahatlikla bulabiliyorlar. Yani hayvanlar ac kalmiyorlar. Rastgele beslenmelerine gerek olmadigi söyleniyor. Onlara atilan yiyeceklerin diger bir sakincasi da farelerin türemelerine sebep oluyor.

Güvercinleri izinsiz besleyenlere 20-1000 euro arasi para cezasi uygulaniyor.


Bir güvercin yilda 10-12 kg diski üretiyor. Diskilarindaki asitürik balkonlarin, binalarin tas ve metal yapi malzemelerinin zedelenip bozulmasina neden olurken, cikardiklar seslerin yanisira diski kokulari rahatsiz edici olabiliyor. Ayni zamanda diskilari yerdeki toza karisip havada ucusan tozla birlikte nefes yollarindan insanlara papagan hastaligi, salmonel mikrobu yayabiliyor. Özellikle yaslilar, alerjik sorunlari olanlar, bagisilik  sistemi hassas olanlar ve cocuklar icin tehlikeli olabiliyor. Kücük cocuklari uzak tutmak gerekiyor.

Dogada bir güvercinin 12-15 yil yasiyorken sehir güvercinlerinin ömrü 2-3 sene olabiliyor. Senede yedi kez kuluckaya yatiyor her defasinda 5 yavru dünyaya getiriyor. Yavrularin bir cogu dogduktan bir süre sonra sehir yasam kosullari elvermedigi icin ölüyor. Bazıları üstesinden gelse de fazla yasayamiyor. Görebildiklerimiz arasinda ayaklari, gözleri, burunlari, kanatlari sakat olanlara rastlamak mümkün.

Sehir güvercinlerinin kisin dahi ac kalma olasiligi yokmus. Sehirde beslenmediklerinde yiyeceklerini kilometrelerce uzaklarda temin etme zorunlugu doguyor ve kuluckaya yatmak icin zaman yetersizligi de araya girince  sehir icinde üremeleri  böylece engellenmis  oluyor.


Epey bir zaman oldu tren istasyonunda bankta oturuyordum. Yanimda bir genc yedigi kizartilmis patatesten ayaklarinin dibinde dolasan güvercinlere keyifli keyifli bir iki parca atiyordu. Ayakta duran birisi: yemlemenin yasak oldugunu bilmelisiniz diye ikaz ederken sinirli ses tonunu bastirmaya calissa da bakislarindan gence eksidigi anlasiliyordu. Hem o tür yiyeceklerle sagda solda kalmis artik ve bozuk küflü yiyeceklerden hastalanabiliyorlar.
Hicbir hayvani ürkütmemeyi, onlari korumayi cocuklarimiza cok kücük yaslarda ögretmeliyiz. Onlar doganin dengesini saglayan bizim yasamda kader ortaklarimiz oldugunu unutmamak gerekir.

Almanya'da hayvanlara cok deger veriliyor. Onlarin ambulanslari, hastaneleri bile var. Hergün tv de hayvanlarla ilgi bilimsel arastiran, bakimlari, hastaliklari ve tedavileri, cinsleri, yasamlari hakkinda bilgiler iceren bircok cesitli programlar yayimlaniyor. Ben o tür belgesel programlari izlemeyi severim.

Sevgiler, saygilar

Mine

06.10.2007



Hayvan oglu hayvan: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=6616

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..