Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '21

 
Kategori
Kitap
 

ŞEHİT YÜZBAŞI İSMAİL NACİ.

Sakarya Meydan Muharebesi şehidi
Yüzbaşı İSMAİL NACİ.
Yakın Türk tarihimiz, katıldığı savaşlarda verdiği mücadelelerle vatan uğruna canını feda eden adı, sanı unutulmuş birçok kahramanla doludur. Yüzbaşı İsmail Naci, Mustafa Kemal'in doğduğu topraklarda dünyaya gelmiş, onunla aynı dönemlerde Manastır Askerî İdadisi ve İstanbul Mekteb-i Harbiyey-i Şahane'sinden mezun olmuş, 1904'te Selanik'te başlayan askerlik yaşamının Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki şehadetiyle sonuçlanmasına kadar geçen süreçte birçok kahramanlığa imza atmış bir Türk subayıdır.
İsmail Naci; Selanik, Manastır ve Serez'de Jandarma Kumandanlığı görevleri sırasında Sırp, Bulgar ve Yunan çeteleriyle savaşmış, Kafkas Cephesi'nde Rus Ordusu ve Ermeni çetecilere karşı verdiği mücadeleler sonrası Mustafa Kemal Paşa'nın Diyarbakır'daki yaklaşık iki yıllık görev süresi boyunca onun yanında olmuş ve Silvan Jandarma Bölük Komutanı olarak görev yapmıştır. İsmail Naci, askerlik yaşamı boyunca ikisi Mustafa Kemal Paşa imzasıyla olmak üzere Osmanlı Devleti Padişahları tarafından birçok madalya ve nişan ile ödüllendirilmiştir. 1919 yılında Vezirköprü-Havza civarı Jandarma Karakol Kumandanı iken Millî Mücadale'ye katılmış, Merkez Ordusunda Rum Pontus çetelerine karşı mücadele etmiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle cepheye çağrılan ve gelişleri teşekkür telgrafıyla kutlanan Bağımsız 48. Alayda Bölük Kumandanı olarak görev yaparken Sakarya Meydan Muharebesi Beştepeler-Beylikköprü Savunma Hattı'nda 25 Ağustos 1921 tarihinde 39 yaşında şehit olmuştur. Aldığı son madalya olan Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası'nda da yine Mustafa Kemal Paşa'nın imzası vardır.
Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda her zaman en ön cephede olan İsmail Naci'ye silah arkadaşları tarafından, o kadar mücadeleye girip de mermi sağanağının altında mermi değmemesi, değse de bir an olsun yere yıkılmamasından dolayı bir lakap takılmıştı: "Efsunlu Yüzbaşı".
Sakarya meydan muharebesi kurtuluş savaşının dönüm noktasıdır….
Mustafa Kemal Atatürk, unutulmaz ‘’Hattı müdafaa yoktur, sahtı müdafaa vardır’’ sözünü bu savaşta söylemiştir. Sakarya Meydan muharebesi en geniş alandan yapılan bir savaştır. Önemi büyüktür. Sayı ve silah bakımından çok üstün olan Yunan ordusu’nun Ankara’yı işgal etme planına kahraman ordumuz burada şehit olma pahasına cansiparene savaşmış ve sonuçta. düşmanı yenmiştir.
Sakarya meydan muharebesi en çok subayın şehit olduğu bir savaş olduğundan, bu savaşa ‘’subay muharebesi’’ denilir…Kahraman subaylarımız askerlerine cesaret vermek için kendilerini öne atarlar…
23 Ağustos 1921 den beri 21 gün, 21 gece süren savaşın 13 Eylül öğleden evvel TBMM Ordularının kesin zaferi ile bittiğini bildirir..
İsmail Habip Sevük Sakarya Meydan muharebesinin önemini ‘’13 Eylül 1683 günü Viyana’dan başlayan çekilme238 nsene sonra Sakarya’da durdurulmuştur’’sözüyle tasvir etmiştir….
Bu savaşta Türk Ordusunun zayiatı;
5713 şehit, 18.840 yaralı, 828 esir ve 14268 kayıp olmak üzere toplam 39289 dur..
Yunan ordusunun zayiatı ise;
3758 ölü, 18955 yaralı, 354 kayıp olmak üzere 23007 dir..
Kitapta anlatılan gözüpek, kahraman yüzbaşı İSMAİL NACİ de bir Sakarya şehitidir…Bölüğün başında olduğu 48.Alayın neredeyse tamamı, Çanakkale’deki kahraman 57.Alay gibi vatanı savunmak için şehit olmuş, düşmana geçit vermemişlerdir…
Tam 5 yıl tüm askeri devlet arşivlerinden aldığı bilgilerle bu kitabı yazıp, ortaya çıkaran Murat Özden Uluç şehit yüzbaşı İsmail Naci’nın 4 kuşak torunudur….
Ve kitabın bir başka özelliği eşimin şehit yüzbaşı İsmail Naci’in kardeşi Osman Nuri’in 4. Kuşak torunu olmasıdır. Bu yüzden aile, eşimin babasına bu kahraman askerin adını İSMAİL NACİ koymuştur….
Osmanlı Türkçesinden , günümüz Türkçesine belgeleri çevirebilme sabır ve çalışmasıyla, bir devrin bütün bilinmeyenleri ile tarihe ışık tutup, aydınlatan ve bu kitabı imzalayıp bize gönderen öğretmen Murat Özden Uluç’ a teşekkür ederken, Yüzbaşı İsmail Naci ve tüm Sakarya ve Kurtuluş savaşı şehitlerimizi saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum…
Bugün bu güzel vatanda onların şehadeti ile yaşıyoruz…
Bu kitabın 2. baskısı çıkıyor...
Ayrıca
Bu kitabın devamı olan 48.Alay kitabının baskısı bitmiştir...Yakında o da kitabevlerinde...
NADİR KALBİNUR
10 Temmuz 2021
 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..