Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '08

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Şehzadeler şehri Amasya...

Şehzadeler şehri Amasya...
 

Yalı boyu evleri


Orta Karadeniz bölgesinde 86.000 nüfuslu küçük bir ildir Amasya. Tarihte birçok şehzadenin eğitim merkezi olan şehir, kültürel tanıtımlarda Şehzadeler Şehri olarak geçer. Şehrin mimari yapısı tarihi dokusunu bozmayacak şekilde devam etmektedir. Eski, yeni iç içe ve uyum içindedir.

Amasya’nın tarihi, mimari, ticari, siyasi konuları hakkındaki bilgileri araştırma yapmak isteyen herkes kolaylıkla bulabilir. Ben, bir Amasyalı olarak buradaki yaşamı anlatmak istiyorum.

Amasya küçük bir Anadolu şehridir, ancak insanları modern, yeniliğe açık ve hoşgörülüdür. Gece geç saatlere kadar şehirde hareketlilik devam eder. Yalı boyu evleri ve hemen karşısında ki gezi yolu insanların sürekli hareket halinde olduğu kısımlardır. Yalı boyu evleri eski Amasya evleri olup büyük çoğunluğu restore edilmiş ve şu an cafe-bar ve otel olarak hizmet vermektedir. Ailecek rahatlıkla gidip eğlenebileceğiniz mekânlar oldukça fazladır. Yine bu cafe-barlar istediğiniz saatte, bayan bayana bile çok rahat gidip, eğlenebileceğiniz mekânlardır. Amasya da aynı anda hem türbanlı, hem askılı bluzlu ve şortlu insanları bir arada görebilirsiniz. Kimse dış görünüşünden rahatsızlık duymadan, kimse kimseye karışmadan, rahatlık ve güven içinde yaşanan bir şehirdir.

Canınız sıkıldığında hemen Çakallara çıkıp, şehir manzarası ile yemeğinizi yiyebileceğiniz otel ve lokantalar, sadece çay içmek isterseniz gidebileceğiniz seyir terasları bulunmaktadır.

Ya da insana huzur veren piknik alanları olan Yaylagöl’e, Ziyaret’e, Yenice’ye gidebilir, doğayla tamamen baş başa kalmak istiyorsanız Borabay Gölüne çıkabilir ve tüm o güzellikleri içinize çekebilirsiniz. Gideceğiniz bu yerlere yeşilin her tonu ile beraber yolculuk edersiniz. Ayrıca şehir içinde de ailecek gidilebilecek bir sürü piknik alanları bulunmaktadır.

Akşamları durumu ne olursa olsun her kesimden insanın rahatlıkla gidip dinlenebileceği, gerçek sazlar eşliğinde sanat müziği dinleyebileceği küçük çay bahçeleri vardır. Ayrıca tarihi Bimarhane’nin cafesine gidip, konservatuar öğrencilerinin düzenledikleri müzik geceleri eşliğinde çayınız ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ve tüm bu şehir içinde ki mekânlara, ırmak boyunca yürüyerek, hiçbir vasıtaya gerek duymadan ulaşabilirsiniz.

Komşu birçok ilden, başka şehirlerden gelmiş çalışanların hafta sonlarını değerlendirmek için geldiği, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği bir şehirdir Amasya.

Gündüz ayrı gece ayrı bir güzelliğe sahip olan Amasya’da, yerli ve yabancı turistlere yönelik, tamamen yöresel olan ve ev hanımlarının el emekleri ve göz nurlarının satıldığı tezgâhlar, antikacılar İçeri şehir mahallesinde bulunur. Yalı boyu evlerinin hemen arkasında olan bu mahalle gece geç saatlere kadar canlılığını sürdürür. Eski konaklarda ışıl ışıl aydınlatılmış ırmak manzarasıyla, isteğe bağlı yöresel yemeklerle, canlı müzik eşliğinde unutamayacağınız bir gece geçirebilirsiniz.

Bir sözümüz vardır “Amasya’ya bir gelen ağlar, bir de giden” diye. Geldiğinizde bu sözün ne kadar doğru olduğunu sizde anlayacaksınız.

Eğer bir gün yolunuz Karadeniz’e düşerse, tarih ve doğanın iç içe olduğu Amasya’yı görmeden geçmemenizi tavsiye ederim...







http://isteoylebirseyy.blogspot.com/

 
Toplam blog
: 41
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.06.08
 
 

Çoğu zaman düşündüklerimi, gördüklerimi, hissettiklerimi dile getirmekte zorlanıyorum. Çünkü o an..