Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası Beslenme
 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası Beslenme


Şeker Hastalığı Ameliyatının ardından önceki gibi sürekli olarak açlık hissetmezsiniz. Ameliyat sonrası ilk zamanlarda belirgin bir şekilde iştahsızlık görülür. Halsizlik, yorgunluk ve bitkinliğin asıl sebebi, hormonal olarak açlık hissedilmediğinden dolayı yemek yenilememesidir. Bu problemler tamamı ile geçicidir. İlk bir kaç ay içerisinde hastaların büyük bir kısmı kendisini çok daha fazla enerjik hissetmeye başlarlar.
 
Şeker hastalığı ameliyatından sonra ki ilk günlerde asıl dikkat edilmesi gereken hastanın bol bol su içmesidir. Ameliyatın açlığı bastıran hissi aynı şekilde hastanın susamasını da azaltacaktır. Vücudun suya ihtiyaç duyduğu zamanlarda ve halsiz düşüldüğü zamanlarda bile canınız su içmek istemeyebilir. Susama algısında ki bu değişim nedeni ile, şeker ameliyatı yapıldıktan sonra yaklaşık bir buçuk iki ay süre ile çok daha fazla su içmeniz gerekmektedir. Bu dönemde yenilen ve içilen gıdalar ile suları günlük olacak şekilde bir yere not almanızda fayda olacaktır. Bu şekilde doktorlarınız sizin takiplerinizi daha iyi anlama imkanına kavuşmuş olurlar.
 
Ameliyatı olan hastaların genelinde ilk zamanlardaki bu yakın takip,  ilk aydan sonra tamamen normale dönmektedir. Bunun nedeni,  İleal İnterpozisyon yani şeker hastalığı ameliyatının, kendi yeni fizyolojisini yavaş yavaş yeniden oluşturmaya başlıyor olmasıdır. Bu zaman içerisinde artık hasta yumuşak ve iyi pişmiş katı yemekleri daha çok almaya başlamış olur.
 
Ameliyat sonrası ilk 6 ayda şekere uygun beslenme alışkanlıklarınn terk edilmesi gerekir.
 
Şeker Hastalığı Ameliyatı ardından bir kısım hastada sık ve yumuşak dışkılama durumları devam ederken, dikkat etmeniz gereken en can alıcı nokta, yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmanızdır. Devam eden ishal problemi ile vücutta oluşan sıvı kayıpları tekrar yerine konulmaz ise, hasta yeniden hastaneye yatırılarak bir veya iki gün ( hastanın durumuna göre ) serum tedavisi uygulanması gerekli görülebilir. Böbreklerin korunması oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı bir günde en az  1,5 litre su içilmesi gerekmektedir.
 
İleal İnterpozisyon Operasyonu yani, Şeker Hastalığı Ameliyatı, hastanın vücudunun sıvı dengesini büyük bir oranda değiştirecektir. Bu durum,  ameliyat yapıldıktan itibaren bir iki ay kadar sürecektir. Bu sebep ile  Şeker Hastalığı Ameliyatı olduktan sonra, su alımlarına, yemeklerden çok daha fazla önem verilmelidir.  İleal İnterpozisyon tarafından oluşturulan “neuro-endocrine break” diye bilinen hormonal frenleme mekanizması, yalnızca açlığı bastırmak ile kalmaz aynı zamanda susuzluk hissinin de üzerini örter. Ameliyat sonrası ilk aylarda, bilinçli bir şekilde su tüketiminin takip edilmesi doktorlar tarafından da özellikle istenir.
 
Zaman ilerleyip bu dönem sona erdikten sonra işler yavaş yavaş rayına oturmaya başlar. Vücudunuz yeni durumuna alışır. Böbrekler de bu anlamda rahatlığa kavuşur.
 
İshal durumu gerçekleştiği zaman sıvı dengenizin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi ciddi önem kazanır. Genellikle bu ishallere herhangi müdahale yapılmasına gerek kalmaz. Sebatkar olanlarda ise, bağırsakta bulunan bakterilerin fazla üremesini engelleyebilmek için duruma göre bağırsak antiseptikleri veya antibiyotikler kullanılabilir. Bazı durumlarda ishalleri durduracak ilaçlar da hastaya verilebilir. Sıvı kaybının çokça fazla olduğu zamanlarda halsizlik seviyesi artabilir. Böyle zamanlarda bazen kısa bir süre damar yolu ile sıvı tedavisinin yapılması hastayı rahatlatır.
 
Şeker hastalığı ameliyatının ardından hastalar, ameliyatın ilk zamanlarında aşırı tokluk hissi ile orantılı olarak çok az yemek yeme isteğinde bulunurlar. Bu hal bir iki hafta içerisinde normale dönmeye başlar. Alınan yemeğin porsiyonları bir miktar daha artacak duruma gelir. Bu ilk zamanlarda ki yemek tüketimi azlığına bağlı olarak günlük multivitamin tablet ile beraber kalsiyum desteği verilir. İlk bir iki ay geçtikten sonra alınan bu ilaçlar minimum haftada bir iki güne kadar düşer. 6ay ile 8 ay sonra hastalarımızın hemen hemen hepsi bütün vitamin ve mineral haplarını kullanmayı da keserler.
 
Ameliyat sonrası hasta ideal kiloya ulaşıyor, yemek tercihleri değişiyor
Şeker hastalığı ameliyatı olacak hasta ameliyat yapılmadan yaklaşık bir ay öncesinden itibaren  3 veya 4 gün boyunca çok detaylı kontrollerden geçer.
Ameliyattan sonra hastaların yemek tercihleri de ameliyat ilel doğru orantılı bir şekilde değişir.
Ameliyat olan hastaların ameliyat sonrasında gıda tüketimine bakış açıları değişir, çok hamurlu şeyler ile ekmek tüketmek istemezler. Sebze, meyve, et, peynir almak isterler. Ameliyat ardından beslenme tercihindeki bu değişim kendiliğinden olur. Yapılan ameliyat ile midenin üst dış bölümü kapatıldığından dolayı hastanın iştahı azalarak buna oranla küçük porsiyonlarda yemek yerler.  Porsyonların azalmasına karşın, daha uzun süre tok hissederler. Bu dönemden sonra isteseler dahi çok besin tüketemezler. Ameliyat olan hastalar şekerli besinleri küçük porsiyonlarda rahatlıkla yiyebilirken, içerisinde fazla oranda şeker bulunan besinleri tükettikleri taktirde ince bağırsaktan kaynaklanan hormonlara aşırı bir uyarı gerçekleşir. Bunun sonucunda mide bulantısı, tansiyonda düşme, uyuklama başlar. Misal olarak, hasta yemeğini yedikten sonra, yemeğin üstünden bir saat geçti andan itibaren çayın yanıda iki dilim baklava tüketmesinde hiç bir sakınca olmaz.
 
Yapılan ameliyatın ardından hastalarda ki fazla kilolar da verilir, ameliyat gerçekleştikten sonra 6. ayda hastaların yaklaşık % 92'sinin ideal kiloya yaklaştığını, geriye kalan  % 6'sının ideal kilosunun biraz daha üzerinde olduğunu, % 2'sinin de ideal olan kilodan daha fazla kilo kaybettiği araçtırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Fakat şeker hastalığı ameliyatı ile yapılan cerrahi uygulama kesinlikle obezite ameliyatı ile karıştırılmamalıdır.
 
 
Op. Dr. Tuğrul Demirel 
 
 
 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..