Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sen insansın

Sen insansın
 

Cengiz Aytmatov’un Toprak Ana kitabını daha ortaokul yıllarında okumuştum. Kitap bir kadının ağzından anlatımıyla gelişir. Tolunay ana üç oğlunu ikinci dünya savaşında kaybeder. Savaş sonu oluşan olumsuz koşullardan dolayı gelinini de kaybeder. Yaşam koşulları iyice ağırlaşmış, insanlar iyice yoksullaşmıştır. Tolunay ana bu yoksulluk yıllarında tarlasına gidip tarlasıyla dertleşmektedir.

-Dünyadaki insanlar oğullarını, kardeşlerini, babalarını, kocalarını bizim kadar seviyorsa, bizim beklediğimiz gibi onlarda oğullarını, kardeşlerini, babalarını, kocalarını bekliyorsa yeryüzünde başka savaş olmaz artık diyorum.

Savaşlar 40 yıl bile sürebilir. Ama insan denen yaratığın içinden o duyguyu insanlık duygusunu, o sevgiyi içinden söküp atamazlar.

Anlat onlara toprak ana, sevgili toprak ana anlat…

-Hayır Tolunay, sen anlat, sen insansın… Her şeyin üstündesin, her yaratıktan akıllısın. Sen anlat.. Sen insansın.

Yıllardır ülkemizde sebebi ne olursa olsun süren savaş yüzünden, insanlar oğullarını, kardeşlerini, babalarını, kocalarını herkes kadar seviyor, herkes kadar bekliyor. İnsanlar yıllardır gittikçe büyüyen, büyüdükçe, insanları acı ve yasa bürüyen bir savaşla yaşayıp duruyor. Acı ve gözyaşı evden eve sıçrıyor. İnsanların yürekleri acıdan acılaşıp kin ve nefret bataklığında kıvranıyor. Üstelik savaşa ayrılan paralar yüzünden gittikçe yoksullaşıyor, gittikçe yoksunlaşıyoruz.

Yıllardır süren savaş yüzünden sevgili ülkemiz doğusundan batısına kuzeyinden güneyine boylu boyunca kar altında kaldı. Savaşın kara bulutları ülkemizin başında dönüp durdukça güneşi göremez olduk. Değil güneşi görmek, barış güneşini hayal bile edemez olduk.

Şimdi savaş bulutları aralanıpta, barış güneşinin ışınları ülkemizin üzerinde görününce, güzel ülkemin güzel insanlarının yüreklerinde elbette umut doğmuştur. Artık annelerin, babaların, kardeşlerin, çocukların yüreğinde umut doğmuştur. Ve umut güzel ülkemizin güzel analarının ellerinde yeşerip, barış yaşam bulacak, barış yaşama dahil olacaktır.

Çünkü insan denen yaratığın içinde o duyguyu, insanlık duygusunu ve sevgiyi içinden söküp atamazlar.

Biz insanız, barış yaşama dahil olacaktır.

Leyla

 
Toplam blog
: 105
: 670
Kayıt tarihi
: 18.10.07
 
 

Karlı bir kış günü, yaşam denilen bu yola düşmüşüm. Yürümüş yürümüş de bir arpa boyu yol alamamış..