Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Sepeti var kolunda inek otlar duble yolunda

Sepeti var kolunda inek otlar duble yolunda
 

Kabuğunu Kıramayan Şehir


“Balıkesir yolunda

Sepeti var kolunda

Öyle bir iktidara düştüm

İnek otlar duble yolunda”

Balıkesir’in meşhur türküsü böyle başlamıyor ama Balıkesir’in değişmeyen talihi aynı unutulmuşlukla devam edip gidiyor.

Ulaşım kalkınmanın zorunlu ve en önemli şartlarından birisidir.Ulaşım sorununu çözemeyen bir ilin kalkınması son derece zor ve yavaş olması kaçınılmazdır.

Şehirde üretilenlerin pazara ulaşması, başka şehirlerde üretilenlerin şehre gelmesi, insan gücünün, sermayenin şehre en kısa zamanda, en güvenli ve en ekonomik biçimde gelmesi sağlanmadığı sürece o şehrin büyümesi, gelişmesi, yer altı ve yer üstü varlıklarını ekonomiye katarak sermaye bikrimi oluşturabilmesi, ülke içi veya ülke dışı pazarlara-üretime entegre olabilmesi mümkün değildir.

Balıkesir ulaşım altyapısını çağdaş, güvenli, ekonomik unsurları içeren bir biçimde gerçekleştirememiş ve günümüz şartlarında giderek daha yoğun biçimde hissedilen biçimde ulaşım sorunu olan bir ildir.

Bu sorunun çözülememiş olması Balıkesir’in gelişmişlik düzeyini ve kalkınma hızını olumsuz etkilemekte, diğer şehirlere kıyasla sürekli geride kalan bir il olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aslında İstanbul-Bursa- Balıkesir-Manisa-İzmir güzergahı mal ve insan taşımacılığı bakımından Türkiye’nin en fazla araç trafiğine sahip bir güzergah olmasına rağmen bu güne kadar bu ulaşım hattının birbirine eklenmiş çevre yolları ve duble yollarla yapımı bitirtilmesi gerekirdi.Bu güzergahın üzerinde olan Balıkesir’in bundan yararlanarak ulaşım sorununu şimdiye kadar ortadan kaldırması beklenmesine rağmen bu güzergahın en sorunlu ulaşımının Balıkesir il sınırlarında olması bizler için bir özeleştirinin yapılmasını zorunlu olmaktadır.

Balıkesir ili için özellikle “Karacabey-Susurluk-Balıkesir-Akhisar Yolu”, “Balıkesir-Dursunbey-Harmancık-Tavşanlı Yolu”, “Bandırma-Susurluk Yolu” ve “Balıkesir-Havran-Edremit-Küçükkuyu (Havran-Burhaniye-Ayvalık Yolu” son derece önemli olup ulaşım sorunun ortadan kalkmasını sağlayacak güzergahlardır.

İster Otoban diyelim, ister çevre yolu diyelim, ister duble yol diyelim bu dört güzergahın bölünmüş yol haline dönüşmesi sağlanmadan Balıkesir kalkınma hızı ve gelişme düzeyini arttırabilmek için diğer illere göre kat kat fazla performans harcamak zorunda kalmasına rağmen bu yeterli olmayacak ve çevre illerin düzeyine ulaşması mümkün olmayıp aradaki fark giderek artacaktır.

Ayrıca 1 km yolu bölünmüş yol haline getirmekle, yıllık zaman tasarrufu, taşıt işletme gideri ve kaza azalmalarından elde edilecek fayda 238.780 YTL olarak hesaplanmaktadır.Ulaştırma Bakanlığı’na göre Balıkesir’in bölünmüş yol ihtiyacı 477 km.dir.Bu rakamı esas aldığımızda Balıkesir bu sorunu çözemediği için her yıl 113.890.400YTL.sini kaybetmektedir.Sadece bu kaybı göz önüne aldığımız zaman Balıkesir’in 10 yılda kaybettiği bu para ile Balıkesir’in bütün bölünmüş yol ihtiyacı finanse edilebilmektedir.

Balıkesir 2002 yılından bu yana tek başına iktidar olan AKP’ye büyük bir destek vermesine rağmen beklenen verimi ve karşılığı aldığı söylenemez.Tek başına iktidar şansı önemli bir avantaj olmasına karşılık Balıkesir temel sorunlarını çözmek konusunda diğer illere göre başarısızdır.

Üstelik 2002 yılında tek başına gelen AKP Hükümeti açıkladığı Acil Eylem Planında beş yıllık süreç için 15.000km bölünmüş yol hedefi açıklamış ve bu konuda takdire şayan bir hız ve kararlılıkta çalışmalara başlamıştır. 8 Milletvekilinin 5ini AKP’ye vermiş bir Balıkesir için AKP Hükümeti’nin bu hedefi ve çalışması kapsamında Balıkesir’in ulaşım sorunun halli son derece elverişli bir ortam sağlamıştır.

Balıkesir bu şansı kullanıp kullanamadığını Ulaştırma Bakanlığı verilerinden inceleyelim:

Ulaştırma Bakanlığı’na göre Türkiye genelinde halen bölünmüş yol çalışması yapan 982 Şantiye, 12.350 İş makinesi ve 50.000 çalışan işbaşındadır.

Bu rakamlar ciddi büyüklüktedir.Şimdi Balıkesir yollarında seyahat eden Balıkesir’de yaşayanlara soruyorum:982 şantiyenin, 12.350 iş makinesinin, 50.000 işçinin kaçını bu yollarda ve nerede gördünüz?

2003 yılından başlayarak 2007 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde başlanıp bitirtilen bölünmüş yol miktarı 12.000km.ye ulaşmıştır.

Şimdi yine Balıkesirlilere soruyorum:2003-2007 yılları arasında yapılan 12.000km. bölünmüş yolun kaç km.si Balıkesir ilindedir?

Bu soruları Ulaştırma Bakanlığı’na sordum.Karayolları Genel Müdürlüğü 14.Bölge Müdürlüğü cevap yazdı.Cevap şöyle:

“1-Balıkesir ilinin bölünmüş yol ihtiyacı 477 km.dir.

2-2003-2007 yılları arasında 73 km. bölünmüş yol bitirtilerek hizmete açılmıştır.

3-Kalan bölünmüş yol ihtiyacı 344 km olup 46 km. kesimde yol çalışması devam etmektedir.

4-Acil Eylem Planı Kapsamında bitirilmesi hedeflenen bölünmüş yol projelerimiz;

*Balıkesir-Susurluk-Karacabey Yolu

*Balıkesir-Akhisar Yolu

*Bandırma Karacabey Yolu

*Bandırma Biga Yolu

*Bandırma-Susurluk Yolu

*Balıkesir-İvrindi-Havran Yolu

*Balıkesir Bigadiç Yolu

*Balıkesir-Dursunbey-Harmacık-Tavşanlı Yolu “

12.000km bölünmüş yoldan sadece 73 km.si Balıkesir’e düşerken başka yerlerde neler olmuş, kısaca bakalım:Erzurum-Ağrı-Kars-Iğdır hattına 705 km., Sinop-Artvin-Sarp güzergahı 715 km., Şanlıurfa-Silopi arası 351km., Şanlıurfa-Gaziantep arası 167km., Tekirdağ-İpsala arası 178 km, Antalya-Alanya arasına 134km., Kemerhisar-Pozantı arası 121km...

Bu listeye bakınca benim aklıma ister istemez kalan 344 km bölünmüş yol ihtiyacını hatrılayarak bir soru takılıyor:Silopi-Urfa-Antep hattına 518km, Erzurum-Kars arasına 705km., Sinop-Artvin arasına 715km bölünmüş yol yapılırken Bursa-Balıkesir-Manisa hattı ekonomik ve araç hareketliliği açısından bir kıyas yapıldı mı, buraların öncelikli olmasına yol açan etken neydi?

Elbette araç yoğunluğu, ekonomik hareketlilik, üretilenlerin pazara ulaşması, turizm gibi etkenler öncelik taşımadığını buralara öncelik verilmesinin kararının “siyasi” olduğunu hepimiz biliyoruz.

Ankara’daki paranın bölüşümünde siyaseten etkisiz olmanın sonucu bu.

Ulaştırma Bakanlığı’nın cevabi yazısında Acil Eylem Planında bitirilmesi hedeflenen yol projeleri yeni projeler de değil aslında.Belirtilen yol projeleri 1980li yıllarda vardı, 1990lı yıllarda da var oldu, şimdi de kağıt üzerinde var.Olmayan şey ödenek….

Bu projelere ödeneği kim sağlayacak?Kim ödeneğin tahsisi için Ankara’da takipçi olacak? Kim ödenek için mücadele edecek?

İktidar partisinin milletvekilleri ve iktidar partisinin teşkilatları, Belediye Başkanları…

Bunları kim yönlendirecek, teşvik edecek, üzerlerine baskı kuracak, destek olacak ve hesap soracak?

Balıkesir’deki sivil toplum kuruluşları, Odalar, Dernekler, Vakıflar, diğer siyasi parti teşkilatları ve Balıkesirliler…

Balıkesirliler, Odalar, Dernekler, Vakıflar iktidar milletvekilinden, teşkilatından iş, tayin, terfi, ihale talebinde değil bölünmüş yollar için ödenek talebinde bulunacak…

”Oğluma niye iş bulmadın, yeğenin tayinin, terfisini niye yapmadın!..” diye değil “Urfaya, Erzuruma, Rize’ye paralar akıtılırken niye benim ilime ödenek getirmiyorsun?..” diye yakasına yapışacak…

Oda, Dernek, Vakıf ve diğer Siyasi Parti Başkanları parti rozetlerini Balıkesir il sınırında bırakarak milletvekilinin koluna girecek, arkasına düşecek, Bakanın, Başbakanın kapısına giderek milletvekilinin başı dik, sesi gür olsun diye ona güç verecek, destek olacak…

Bütün bunlara rağmen milletvekilleri yan gelip yatmaktan vazgeçmiyor, ödenekleri koparamıyorsa o zaman “Balıkesir yolunda sepeti var kolunda” diyerek Meclise veda türküsünü söylemek ve ilk seçimde vekili değiştirmek zorundayız.

Yoksa başka illerin duble yollarında araçlarımızla geçerken “Size bölünmüş yol yapıyoruz” diye başlanarak dört senedir üzerinde inek otlayan duble yollarımızı hatırlar “Ne olacak bu Balıkesir’in hali?” sorusuna cevap arayıp meşhur türkümüzü söyleriz..

“Balıkesir yolları

Tozum tozum tozuyor

Vekillerimizin halleri

Sinirimizi bozuyor

Balıkesir yolları

Bükülür de bükülür

Ver Ankara Ödeneği

Ciğerlerimiz sökülür”

Türkiye'nin İnek Otlayan Bandırma-Balıkesir Duble Yolunun(!) Fotoğrafı için tıklayınız:
http://www.negatif.com/foto/176856/

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..