Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '10

 
Kategori
Deneme
 

Sevgi ile yaşamın şifreleri-2

Sevgi ile yaşamın şifreleri-2
 

İlk bakışta anlamsız ya da çok soyut olabilen “ben kimim” sorusu insan hayatında neden bu kadar önemli. Bu soruyu aslında hayatın her karesinde soruyoruz kendimize farkında olmadan. Hayata dair düşüncelerimiz oluştuğu andan itibaren, kendimize ait planları çizerken bu soru hep gündemimizde oldu. Okul yıllarında mesleklerimizin seçimine yön vermekte, ergenlik çağında kimliğimizin oluşmasına yol açmakta, birçoğumuzun üniversite yıllarında dünyaya bakışını ve düşüncelerimizin çerçevesini çizmekte, iş hayatında ve evlilikte de adımlarımızı yönlendirmekte. Hayatımızın her sayfasında bizi biz yapan değerdir “ben kimim” sorusu. İnançlarımızın temelinde de, hırslarımızın şekillenmesinde de rolü büyüktür. Ben kimim sorusu benliğimizin temel taşıdır bu yüzden. Bizi biz yapan değerdir. Kısacası benliğimizdir. Benim dediğim olur veya hoşgörü içerisinde çözebiliriz diyen anlayışın gelişmesinde de benliğimiz rol almaktadır. Tekil olma ya da çoğunluk içinde bütünlüğü yakalama. Sevgi olgusu ile sevgisizlik olgusunun şekillendiği kısımdır benliğimiz.

Benlik haritası bizim var olma haritamızdır. Bu haritayı doğru şekilde okursak yol haritamızı çizme şansını yakalayacağız. Her birimizin benliğinde mutlaka ve mutlaka sevgi vardır. Benlik haritamızı, şu anda hangi kısımda olursak olalım, mutluluğun çerçevesini çizen ve mutlu olma yollarını öğreten bir haritaya dönüştürmemiz gerekli. İçimizde var olan bu sevgi duygusunu benliğimizin temel öğretisi durumuna getirmek ve bu öğretiyi insanlara hal ve sözlerimizle yansıtmak o kadar zor değil. Bir fırın var maya, un, su hazır sadece hamuru yapıp pişirmeniz isteniyor. Mevlananın söylediği gibi “Hamdım, piştim, yandım” öğretisini burada uygulayabiliriz Un bedenimiz, su ruhumuz, mayayı benliğimiz olarak düşünürsek, yapacağımız ilk iş mayayı anlamak(“ben kimim sorusu”) ardından unu elemek(bedendeki olumsuz hallerimizi olumlu hale çevirmeye çalışmak), ardından suyu eklemek(ruhumuzun gizemini hissetmek). Her birimizin mayasında sevgi var olduğuna göre bedenimizdeki olumsuzlukları(olumsuz davranışlarımızı) eleyerek ruhumuzdaki saflığın gizeminde sevgi dolu bir birey olabileceğimiz gerçeğidir. Hamlıktan pişirilmeye ve yanmaya. Tasavvufun gözdesi olan bu öğreti bizlerin insanlık gerçeğinde sevgiye atacağımız adımdır. Yol haritamızın çiziminde yer alan benlik haritasının anahtarıdır. Sevgiyle yaklaşmak, sevgiyle çalışmak, sevgi, barış ve hoş görü içerisinde yaşamak.

<ı>Gel sevgili dön özüne

<ı>Hisset gerçeği bedeninde

<ı>Ruhun gizemi seni saracak

<ı>Hasretten buluşmaya odaklanacak

Yukarıdaki dizelerde sevgili tabiriyle insan olmaya insanlık vasfını kazanmaya doğru adım atanları simgelemekte ve özdeki gerçeği anlamaya davet etmektedir. Bu gerçeği bedende hissettiğimiz vakit bu bilince erişecez ve ruhumuzdaki gizemle birlikte hedeflenen düzeye ulaşacaz. Bedenin ruha uyumsaması ile birlikte kâinatta var olan gücün bir parçasıda olduğumuzu anlayacaz. Bunları yapabilmemiz için öncelikle samimi olmamız gerektiğini unutmayacaz. Çünkü her çalışmanın başarısı samimi olmanın güzelliğinde saklıdır. Sevgiyle var olan kainatta sevgi ile yol alarak insan olma erdemine ve vasfına ulaşabiliriz. Atalarımız bu ortak düşünce felsefesinde yüzyıllarca insanlığa hizmet etti.Birlikte mutlu olmak ve mutluluğu yaymak için bizlere düşen, bu bilinç ile hareket etmektir. Sahip olduklarımız, zenginliğimiz bize bırakılmış bir emanettir. Erdem sahibi olan bu gözde topluluğun birer mirasçıyız her birimiz. Yunus Emre, Mevlana bizim hazinemizdir. Onların çizmiş olduğu bu yolu kendimize hal etmek inancıyla ve insanlık erdemine ulaşmak dileği ile...

 
Toplam blog
: 22
: 564
Kayıt tarihi
: 21.12.10
 
 

Sevginin gerçeği ile tanışmaya hazır olduğumuz bu günlerde sevgiye ulaşma konusunda birer sevgi gönü..