Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dilek Doğaner Bütünsel Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/dilekdoganer

12 Şubat '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sevgililer günü kutlu olsun

Sevgililer günü kutlu olsun
 

BUGÜN GÜNLERDEN SEVGİ

14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

Değerli dostlar bugün günlerden SEVGİ.

Bugün yaradan tarafından bize en güzel haliyle armağan edilmiş değerli bedenimizin tüm hücrelerinde hissettiğimizde adeta bayram keyfi yaşatan en güçlü duygu SEVGİ'liler günü.

Değerli dostlar ben bu yazımda SEVGİ kelimesini büyük harflerle yazacağım. Bende büyük harfle yazılınca kelimenin etkisinin daha fazla olacağına inanlardanım.

SEVGİ'liler gününüz kutlu, mutlu, her anı SEVGİ'yi hissederek geçsin.

Bugün için "tüketim günü, saçma, efendim bir gün mü hatırlanacak, sömürü" gibi söylenen klasik söylemleri gelin es geçelim. Bu günü hak ettiğimiz biçimde SEVGİ'yi özümseyerek geçirelim.

Hadi gelin aklımızdan tüm sevdiklerimizi geçirelim. Eşimiz, çocuğumuz, sevgilimiz, annemiz, babamız, kardeşimiz, dostumuz, akrabamız, arkadaşımız, hayatımızı kolaylaştıranlar, koruyanlar, bize yardım edenler, hizmet verenler, çiçeklerimiz, hayvan dostlarımız ve sayamadığım hayatınızda olan sevdiğiniz her varlığı tek tek düşünün. Öncelikle varlıkları ve yaşamımızda oldukları için yaradana içten bir teşekkür edip şükredelim. Onlar bizim zenginliğimiz ne kadar güzel bir zenginlik değil mi? listeniz ne kadar uzadı bilmemem umarım upuzun bir listeniz olmuştur. Liste ne kadar uzunsa o kadar zenginiz demektir. Şükürler olsun.

Sonra listemizde yer alan tüm sevdiklerimize bu hayatta olsun ya da olmasınlar yaşam yolumuzda bize kattıkları, yaşattıkları tüm deneyimler için içten bir teşekkür edelim. Bununla birlikte yaşadığımız deneyimlerin hepsi bizim algımızla bize olumlu gelmeyebilir. Ancak her birinin bizim için birer yaşam öğretisi amacı olduğunu lütfen unutmayalım.

Şimdi gelelim SEVGİ'mizi sevdiklerimize nasıl göstereceğimize?

Dr. Gray Chapman yıllar boyu edinmiş olduğu tecrübelere dayanarak insanların sevgi dillerinin birbirinden farklı olduğunu belirtmektedir. Dr. Chapman eğer sevgi iletişiminde etkili olmak istiyorsak , öncelikle sevdiklerimizin baskın sevgi dilini keşfetmek ve öğrenmek durumunda olduğumuzu belirtmektedir. Eğer bunu bilirsek sevgi mesajlarımızı ona ulaştırmamız çok daha kolay olacaktır. Dr. Chapman 5 baskın sevgi dili olduğunu tespit etmiştir;

1. Baskın SEVGİ dili: Onaylayıcı kelimeler

Sözel iltifatlar ve takdir ifadeleri sevgiyi iletmek için güçlü bir yoldur. Bunlar basit ve net sözler olabilir: "Bu giysiler içinde harika görünüyorsun", "Bu yemeği dünyada senden daha iyi yapan yok diye düşünüyorum, bayıldım", "Bu işte gerçekten ustasın" gibi.

2.Baskın SEVGİ Dili: Kaliteli Zaman

Kaliteli zaman belli bir süre boyunca tüm dikkatinizi ve ilginizi yanınızdaki kişiye odaklamanız anlamına gelmektedir. Birlikte yürüyüş yapmak, birlikte yemeğe, sinemaya, konsere gitmek, hiçbir şeyle ilgilenmeden karşılıklı yapılan kaliteli sohbet örnek olarak verilebilir.

3. Baskın SEVGİ Dili: Hediye alma

Yapılan kültürel araştırmalar her kültürde hediye vermenin sevgiyi göstermenin bir parçası olduğunu göstermiştir. Hediye elinizde tuttuğunuzda "bak, beni düşünmüş" diyebileceğimiz bir hoşluktur. Sonuçta düşünmediğiniz birine hediye veremezsiniz. Para karşılığında alınıp alınmamasının, pahalı olup olmamasının bir önemi yoktur. Önemli olan düşünülmüş olmasıdır. Önemli olan sadece zihindeki düşünce değil, hediyeyi bir SEVGİ ifadesi olarak sunma eylemdir. satın alınabilir, bir yerden bulunabilir veya özel olarak yapılabilir.

4. Baskın SEVGİ Dili: Hizmet Eylemleri

Hizmet eylemleri karşımızdaki kişinin hoşuna giden şeyleri yapmak anlamına gelir. Hizmet yoluyla yani karşımızdaki kişiyi sevindirecek şeyler yaparak sevildiğini hissettirmeye çalışırız. Yemek pişirmek, ortalığı toplamak, sofrayı kurmaya yardım etmek, kütüphanenin tozunu almak, çocukların bazı öz bakımlarını üstlenmek gibi eylemleri yaparak karşımızdaki kişiye SEVGİ mesajımızı iletebiliriz.

5. Baskın SEVGİ Dili:Fiziksel temas

Fiziksel temasın SEVGİ'yi iletmekte etkili bir yol olduğu bilinmektedir. Bazı insanlar SEVGİ dolu fiziksel temas olmadan sevildiklerini hissedemezler. Fiziksel temas bazı kişiler için SEVGİ dolu bir sarılma, SEVGİ ile tutulan bir el, SEVGİ ile okşanan saç olabilir. Karşımızdaki kişiye onu sevdiğimiz hissettirecek bir fiziksel eylem olabilir.

Değerli dostlar üstte değerli çalışmalar sonucunda oluşmuş beş baskın SEVGİ dilini sizlerle paylaştım. Hem kendimizin hem sevgimizi göstermek istediğimiz kişinin baskın sevgi dilini eğer onu iyi tanıyorsak kolayca tespit edebiliriz. Karşımızdaki kişiye onu sevildiğini hissettirecek şeyleri söylemesini yada yazmasını isteyerek de bunu kolayca yapabiliriz. Tespit ettikten sonra değerli dostlar SEVGİ'nizi göstermek karşınızdaki kişiye sevildiğini hissettirmek için yapacaklarınız sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Değerli dostlar sevdiğimizin, sevenimizin çok olduğu bir dünyada yaşamamız dileğiyle SEVGİ'yle kalın.

 
Toplam blog
: 15
: 293
Kayıt tarihi
: 18.01.16
 
 

Hayat her zaman insana gülümser, yeter ki sen gülümsemeyi bil. Destan şehir Çanakkale'de dogdum. ..