Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '08

 
Kategori
Sevgililer Günü
 

Sevgililer Günü

Sevgililer Günü
 

Etrafta herkes sevgililer günü diye dolanırken sevgililer gününün anlamını hatırlamaya çalıştım. Ve hatırladığım kadarıyla sizlerle paylaşmak istedim.

Sevgililer gününün kökü; ilkel dönemlere, çok tanrılı dönemlere dayanıyor.

Roma imparatorluğu Hristiyanlığı kabul ettiğinde festivaler gibi çok tanrılı dönemlerden kalma adetler halkın günlük yaşamından silinemediği için , zamanla bunlara uygun Hristiyan inancına uygun nedenler bulunuyor. Ondört şubat kutlamalarıda böyle bir ad revizyonundan geçirilerek Aziz Valentin günü halin geliyor. Aziz Valentin'in sevgililer günüyle bağdaştırılması tabi ki rastlantı değil.

Aziz Valentin, M.S sonra 3.yy da yaşamış olan bir peder. Peder Valentin'in ünü ise; dönemin roma imparatoru Cladius tarafından evlenmeleri yasaklanmış askerleri evlendirmesinden kaynaklanıyor. Evli erkeklerin asker olmak istemeyecğini düşünen zalim imparator tüm tüm nişan ve düğün törenlerini yasaklıyor. İmparatorun kesin emirlerine rağmen Papaz Valentin, her türlü tehlikeyi göze alarak askerleri sevdikleriyle evlendiriyor. Bu yaptığından dolayı mahkum edilip, idam ediliyor.

Peder Valentin, hapishanede geçirdiği zaman süresince gardiyanlardan birinin kızıyla güzel bir arkadaşlık kuruyor ve ölümünden önce bu kıza, "Senin Valentin'in.."diye imzaladığı bir mektup bırakıyor. İngilizce'de sevgililer için "valentine" sözcüğünün kullanılması Sevgililer Günü'nde birbirine mektup yada kart atma (artık e-kart) geleneği buradan geliyor.

Peder Valentin, 14 şubat 269 tarihinde kafası kesilerek idam edildikten sonra Roma Kilisesi tarafından aziz mertebesine yükseltiliyor. Böylece Sevgililer Günü, sadece adı değiştirilmiş olarak kutlanmaya devam ediyor.

Bütün sevgililere sevgi dolu günler..:)

 
Toplam blog
: 30
: 1454
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

sığmaz ki buraya ne sen ne kalabalıklar! ..