Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '15

 
Kategori
Deneme
 

Sevginin masumiyeti ile örtüyoruz ama aslında sevgili olmak ahlaki bir ilişki değil

Sevginin masumiyeti ile örtüyoruz ama aslında sevgili olmak ahlaki bir ilişki değil
 

Yani tabii ki bizim böyle bir değerlendirmemiz olamaz da hayatın genelinde “sevgili olmak” masum bir ilişki kabul edilmiyor. Nişanlın, sözlün ya da nikâhlı eşin değilse bu benim sevgilim de bakalım ne diyecekler…

Hani sevgiye herkesin saygısı var ya “birbirlerini seviyorlarmış, âşıkmış, sevdalıymış…” kalpleri yumuşatsa da ahlaki literatürde helalin olmayan kimse sevgilin de olamaz. Hoşgörü gösterilen şey nikâhlı eşinle sevgili olmanız durumu. Peki, tamam da karısı sevgilisi olan var mı?

Siz sevgili gibi görebilirsiniz ama karınız sevgiliniz değildir. Sevgili başka bir şeydir sanki…

Ahlaki değil ama olmaması insanların pek umurunda da değil. Sevgiliyi popüler yapan da işte tam da bunlar. Sevgiliniz ama eşiniz değil. Hoş görülüyor ama ahlaki değil. O herhangi biri değil sizin için özel biri.

Sevgili sözcüğü toplumda çok sık kullanılıyor ama literatürde doğru dürüst tarifi yok. Kim, sevgili kim? Tamam sevdiğiniz, âşık olduğunuz kimse; ama biraz da aşkınızı yaşadığınız, sahip olduğunuz…

Sevgililer çoğunlukla evli değiller ve aralarında nikâh yok. Yani beraberlikleri zina. Ama sanki toplum onları affetmiş. İki sevgiliyi kovalayan sakallı görmedim.

Sevgiler yaşanıyor ama “sevgili” kavramı boşlukta duruyor… Bir de her şeye sevgilim diyenler var… Bunu insanların ayrı bir fazileti olarak algılayalım; çünkü sevgili diyerek bazen kutsal değerler kastediliyor, yüceltiliyor ve biz bu değerlere leke sürmek istemiyoruz.

Ancak bu tarz “sevgili” yaklaşımlarının “sevgili” sözcüğünün literatürel anlamı içine girmediğini düşünüyoruz. Gerçek, kabul edilen anlamıyla sevgili tabir caizse yatağa girilen kimsedir. Bunun dışındaki anlamları yakıştırmadır, dilek temennidir, bağlılığın derecesidir.

Anlamlar böyle yozlaşınca (adam köpeğine bile sevgilim diyor) gerçek anlam da bundan zarar görüyor. “Sevgili” bir yaşam biçimidir, ilişki formatıdır. Ve yaşandığı için altyapısı vardır, uydurma bir kavram değildir. Sevgili toplumda yerleşmiş, kabul edilmiş bir kavram. Yani ahlaki olup olmayışına bakılmıyor sanki. Bu konuda din ve törenin de hoş görüsü var. Oysa arada nikâh yoksa ilişki zina kabul ediliyor ya sevgili de o anlamdadır herhalde.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..