Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '10

 
Kategori
Güncel
 

Şeyhler ve müridleri

Bir dönemin süper starı Müslüm Gündüz yine televizyonlardaydı geçtiğimiz günlerde. Sonrasında kayboldu. Tabi arkasında yeni tartışmalar bırakarak! Hani o meşhur tek aşamalı komplo teoileri havada uçuştu yine. Kullanıldınız mı odaklı sorularla geçen programdan sonra yine '' bak bak bak, biz de ne sanmıştık oysa ''refleksi geldi hepimizden. Aslında cemaat falan yokmuş, ne o adam şeyh ne de kurduğu şey gerçekten tarikatmış. Böylece cemaat yapılanması iddiaları kendini aklamış oldu. Çok şükür. Yoksa biz de manasız bir şekilde, bu ülkede her din diyanet diyenin peşinden giden onbinlerce insan olduğu fikrine kapılacaktık. Alınan tüm önemli kararlarda peydah olan ve kararını cemaatine dayatan, onların iradelerini hiçe sayan, soru çaldırabilecek, insan öldürtebilecek kadar güçlü cemaat liderleri olduğu yanılgısına düşecektik. Madem ki Müslüm Gündüz gerçekten şeyh değilmiş, kendini kullandırmış, hatamızı bilmeli ve olmayan tüm cemaat yapılanmalarından özür dilemeliyiz.

Zira aslolan Müslüm Gündüz'ün gerçekten imam olup olmadığıdır. İmam olmayan birinin bile peşinden sırf din diyanet dedi diye körü körüne gidebilecek milyonlar burada ayrıntıdır. Zira o biziz. Ve biz düşman olamayız. Düşman muhakkak başkası olmalı! Küçüklüğümüzde koşarken görmeyip defalarca çarptığımız kanepenin köşesi, çalışmadığımız derste zayıf veren öğretmen, iki dakka geç geldik diye hareket eden otobüs şoförü, kendi seçimi olmayan milliyetlerinden dolayı tüm diğer milletlerin çocukları, aslında cin çıkarmak için kıyafetlerimizi soyup üstümüze çıkmış olan şeyh ve biz dışında her kim varsa!

Oysa toplumdaki üçkağıtçı talebini karşılayan girişimcilerdir aslında onlar. Yoğun bir cahil müşteri kitlesine hitap eden girişimciler. Hala kredi kartı bankamatiklere sıkıştığında yandaki telefondan bankayı arayıp şifresini söyleyen birine değil de telefonun diğer ucundaki girişimciye kızmak gelmiyor benim içimden. Tatar Ramazan filminde Kadir İnanır'ın zalim hapishane ağasını öldürmesine rağmen tutumu değişmeyen mahkumlara seslenen yeni ağanın sözleri herşeyi özetliyordu ; O ağa gitti, ben geldim! Devran yine aynı devran!

Bu dönemde Müslüm Gündüz ve türevleri ''aslında öyle değilmiş'' havası vermek için çok çıkarılacak muhtemelen yine sahnelere. Zira son aylarda moda haline gelen, ''bakın bize yıllardır neleri neleri yutturmuşlar?'' tarzındaki haberlerin ülkemizde fazlasıyla reaksiyon aldığı muhakkak. Zira toplum olarak derinlemesine sorgulamanın henüz ilk aşamasını yapabildiğimizi düşünürsek, spekülatörler için en uygun dönem denilebilir bu döneme. Çünkü yıllardır kendisini dövenin kim olduğunu bulmaya çalışan bizler için azıcık gizemli bir düşman anında ipe çekilmeye, onu çıkaran güç ise kahraman olmaya aday demektir. Ama bu derinlemesine sorgulama yetisinin ikinci aşamasına geçebilsek kim kahraman kim düşman belki tekrar gözden geçiririz.

 
Toplam blog
: 63
: 793
Kayıt tarihi
: 28.08.10
 
 

Spor, edebiyat ve farkında olan bir vatandaş olmak için elbette ki gündem, ilgi alanlarım. ..