Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '16

 
Kategori
Müzik
 

Sezen Aksu

80’li yıllarda Sezen aksu

Bu akşam iş dönüşü odamda uzun zamandır dinlemediğim, Sezen Aksu’nun ‘Sevgilerimle’ albumünü çıkartıp, Sezen Aksu’nun her biri çok özel olan albümleri arasında ‘en özel’ bulduklarımdan birisi olan 1980 tarihli bu albümle ilgili acizane düşüncelerimi kaleme almak geldi içimden.Çok eski bir albüm ve ben eskilere aşık biri olarak bu albümün bende ayrı bir yeri vardır.

Sezen Seley adıyla yayınlanan ve sadece 50 tane satan(30 tanesini de kendisinin aldığını gülerek itiraf etmişti bir kez röportajlarından birisinde) ilk 45’liği ‘Haydi şansım/Gel bana’ nın uğrattığı hayal kırıklığının ardından İzmir’e geri dönmeye karar vermişken, kendi bestelerinden oluşan ikinci 45’lik plağı ‘Kusura bakma/ Yaşanmamış yıllar’ la da şansını denemeye karar veren ve plağın yayınlandığı 1976 yılından beri halkımızın kalbinden hiç çıkmamayı başaran, duygular alemimizin eşsiz kraliçesi Sezen Aksu’nun ‘Sevgilerimle’ adını taşıyan bu albümü gerçekten de çok özel bulduğum bir albüm.

Tam da sokaklardaki gerilimin her geçen gün daha da arttığı, her gün kardeş kanının döküldüğü ve ilk başta bir kurtuluş olarak algılanan ancak daha sonraki dönemde çok büyük acılara sebebiyet veren 12 eylül 1980 askeri darbesinin adım adım yaklaştığı bir dönemde yayınlanmış bir albüm ‘Sevgilerimle’. Aksu’nun ‘Allahaısmarladık’ ve ‘Serçe’ albümlerinden sonra yayınlanan üçüncü stüdyo albümü

Dönemin basınında da geniş yer bulan ve tam üç yıl sürecek olan bu iş birliği, hepsi bir birinden değerli ve hepsi Türk pop müzik tarihinin unutulmaz albümleri arasında yerlerini almış olan üç Sezen albümünün( Sevgilerimle-1980, Ağlamak güzeldir- 1981, Firuze-1982) müziğimize kazandırılmasıyla sonuçlanacaktı.

Bu özel albümün iki özel şarkısı ‘Uzaklarda bir çizgide’ ve ‘Sürüklüyorum çaresizliğimi’ ise ‘Dört günlük bir şey’ ve ‘Küçük yaz çiçeği’ni takip ederek üçüncü ve dördüncü sırada yer alıyorlar. Besteleri Sezen Aksu’ya ait olan bu iki şarkıyı özel kılan, sözlerinin Türk popunun bir diğer dev ismi, koyu bir hayranı olduğum Nilüfer’e ait olması. Çok severek dinlediğim bu iki şarkıyı her dinlediğimde (hele ki ‘Sürüklüyorum çaresizliğimi’ erzurumda okurken,en yakın arkadaşımı kuzenimi kaybettiğim günlerin fon müziği olarak hatıralarımda yerini almıştır.

 

Dört günlük bir şey’in can yakıcılığının aksine, yüreğimize ılık bir hüzün zerk eden bu iki şarkıyı, sözleri Zeren’e, müziği Rıza Silahlıpoda’ya ait olan ‘Bir acı kahvenin’ takip ediyor , ‘Yıllar sonra bir gün yolun düşerse eğer seni hiçbir şey olmamış gibi karşılarım’ Bir acı kahvenin 40 yıl hatırı vardır, az mı içtim ellerinden, unutmadım o günleri gel’ diye olgun, güzel hatıraların hatırına kötü hatıraları kalbine sessiz sedasız gömmeyi başarabilmiş bir kadın ruhuyla sesleniyor Sezen bu şarkıda eski sevgiliye…

Albümün yedinci şarkısı olarak karşımıza çıkan ‘Dilimin ucunda kelimeler’ ise albümün en sevdiğim şarkılarından birisi. Dört günlük bir şey’in yürek yakıcı, ‘Sürüklüyorum çaresizliğimi’ nin ise ılık hüznünün ardından, bu şarkı bizlere ‘neşeli’ bir hüzün’(o da nasıl oluyor diyebilirsiniz doğal olarak) zerk ediyor. Yıllarca karşısında duygularımızı gizlediğimiz, içimizdeki fırtına varken sakladığımız oysa hep onu sevip onu yaşadığımız o sevgili yıllar sonra ilk kez karşımızda durursa…Elbette gözlerimiz gözlerinden kaçar, kelimeler dilimizin ucuna gelir ama söyleyemeyiz… İnsan ruhunun en usta sözcülerinden Sezen Aksu’nun yorumuyla çoğumuzun hafızasında yer etmiş bu eserin ise bestesi Sezen Aksu’nun kendisine, sözleri ise Zeren’e ait.

 

‘İnsan’ olmayı başarabilmenin ne demek olduğunu en güzel şekilde dile getiren ‘Çocuk’ aslına bakılırsa ifade ettiği derin anlam açısından albümün en özel şarkısı olmayı şüphesiz hak ediyor. ‘Bir yerlerde bir çocuk doğdu sancısını içimde duyuyorum, kim olursa olsun anan baban sorumluyum en az onlar kadar senden’ ve’ dünyanın tüm pisliklerine sıkılmış o minik yumruklar’ dizelerine ev sahipliği yapan bu şarkı, tam da sokakların kan gölüne döndüğü, öfkenin ve farklı düşüncelere olan tahammülsüzlüğün insanoğlunu ne hale sokabileceğinin en açık şekilde ülkemiz insanının gözlerinin önüne serildiği 1980 yılının Türkiye’sinde, böyle bir ortama gözlerini açan tertemiz küçücük bir çocuğu koruma iç güdüsüyle, insaniyetiyle ne de güzel kaleme alınmış Sezen Aksu tarafından ve ne de güzel bestelenmiş yine kendisi ve Recep Aktuğ tarafından.

 

Albümün kapanış şarkısı ise söz ve müziği Sezen Aksu’nun kendisine ait, sanatçının klasikleşmiş şarkılarından ‘Hata’. Yıllar sonra Ebru Gündeş ve Mustafa Ceceli tarafından da yorumlanan ancak her iki yorumun da şarkının gerçek sahibinin yorumundaki gerçeklik ve inandırıcılıktan uzak olduğu bu dev eser için fazla bir söze zaten gerek yok sanırım. İçimizdeki o en güzel duyguları öldüren kişiye ithafen ne güzel sarfedilmiş sözlerdir ‘Sen de benim hatalarımdan birisin, sen en büyük günahların bedelisin, senin için harcanan zamana yazık’…Ya da çoğu kez tıpkı bu şarkıda Sezen’imizin söylediği gibi ‘hatalar yalan duygularda başlamaz mı? Hangimiz bazen gereğinden fazla duygularımıza yenik düştüğümüz için hata yapmamışızdır ki…

 

İşte 10 şarkıyla yüreğimizi bu denli oradan oraya savurmayı başarabilen emsali az albümlerden birisidir ‘Sevgilerimle’. Klasik, 80’lerin ilk yarısının Sezen Aksu’su çizgisindedir denilebilir. Hüzünlüdür, yürek yakıcıdır, duygu sarhoşu edicidir. Hatta son yılların popüler deyimiyle yer yer ‘bunalım’ bir albüm olduğu da söylenilebilir. Sezen Aksu, arabeskin zirveye ulaştığı 12 eylül sonrası’nın içe kapanmış, kaderci Türkiyesinde ne Zerrin Özer, Nilüfer ve Yeliz gibi albümlerinde kısmen ya da tamamen arabesk şarkılara yer vermiş, ne de Ajda Pekkan’ın 1981 senesindeki ‘Sen mutlu ol’ Albümündeki gibi arabeski batı soundunda, pop tarzı bir alt yapıyla sunmuştur, değerli müzik eleştirmeni Naim Dilmener’in belirttiği gibi bu dönemde, arabeski kendi şarkılarının sözlerine şırınga etmiştir. ‘Sen ağlama’ (1984) albümünde en fazla hissedilen bu uygulamanın , belli bir ölçüde daha erken dönem ürünlerinden birisidir belki de ‘Sevgilerimle’ Albümü. Her şekilde arşivlerimizde yer tutmaya değer, Türkiye popüler müziğimizin ve Sezen Aksu nun en özel albümlerindendir. Birazcık hüzünlenmenin, biraz kalbimizi dinlemenin, birazcık 70’leri kapatıp, kırık dökük bir şekilde 80’lere kucaklamaya çalışan Türkiye’sini selamlamaktır

Sevgilerimle…

BÜŞRA KAYAOKAY    

 
Toplam blog
: 4
: 389
Kayıt tarihi
: 29.12.16
 
 

Bingöl ..