​ Sıcak, beyinleri uyuşturuyor olmalı; dünyanın güneyi fakir kuzeyi zengin / Dünya / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '15

 
Kategori
Dünya
 

Sıcak, beyinleri uyuşturuyor olmalı; dünyanın güneyi fakir kuzeyi zengin

Sıcak, beyinleri uyuşturuyor olmalı; dünyanın güneyi fakir kuzeyi zengin
 

Petrol ve turizmi (ikisi de insan emeğinin ürünü değil) hariç tutarsak dünyanın güneyi fakir, kuzeyi zengin. Akla ilk olarak iklim geliyor; zira o da toprak o da. Güney sıcak, kuzey soğuk. Sıcağın etkisi varsa soğun etkisi de olmalı.

Yani ortada bir realite var. Ve bu durumun araştırılması gerek. Dünyanın güneyi fakir kuzeyi zengin. Kuzeydeki ülkelere para mı dağıtıyorlar. Çalışıp kazanıyor adamlar.

Fazla yağmur yağmadığı, sıcak iklimin toprağı verimsiz yaptığı, sıcak nedeniyle insanların gevşek olduğu fakat soğuk iklimlerde de bunların karşılığı var. Kuzey ülkelerinde ne yetişiyor ki.

Yani diyebilir miyiz ki ABD toprakları Arjantin’den daha verimlidir. Koskoca Amazon nehri Brezilya’ya hiçbir şey vermiyor. Güneyde çöller varsa kuzeyde de buzullar var. Çölde bir şey yetişmezse buzullarda hiç yetişmez.

Neden dünyanın güneyi fakir kuzeyi zengin? Bütün argümanları karşılaştırıyoruz ama tam olarak açıklamaya yeterli değil. Yani mesela yetenekli/akıllı insanlar kuzeyde mi yaşıyor? Petrol kuzeyde mi çıkıyor? Bilim kuzeyde daha mı gelişmiş ya da neden böyle? Güneydeki insanların kafası çalışmıyor mu? Kuzeyde ne var Allah aşkına! Yine de bütün gelişmiş ülkeler kuzeyde.

Güneş yakıyorsa faydaları da var. Toprak daha verimli olur; ya da olmalı. Koca Afrika fakir. Güney Amerika fakir. Asya’nın güneyi birkaç ülke hariç fakir. Deniz buralarda. Turizm buralarda.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..