Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sigaranın kısırlığa etkileri

Sigaranın kısırlığa etkileri
 

Sigara , kalp, akciğer hastalıkları birçok hastalığın gelişiminde önemli bir etkendir. Bunlarda olduğu gibi sigara aynı zamanda üreme sistemi ve fonksiyonlarınıda olumsuz etkileyerek kısırlığa yol açar. Bu yazımızda sigaranın kısırlık üzerindeki etkisi ve tüp bebekyöntemi denenirken olası zararlarından bahsedeceğiz.

Sigaranın üreme fonksiyonları üzerindeki etkisi nelerdir?

Sigara yumurtalığın fonksiyonlarını azaltarak kişinin üreme kapasitesini olumsuz etkiler. Sigara olumsuz etkisini üreme fonksiyonlarının birçok aşamasında gösterir. Kısırlıksorununun büyük bölümüne sigara neden olabilir. Folikül gelişimi, döllenmiş yumurta yani embriyonun gelişimi ve embriyonun tüplerden rahim içine taşınması gibi üremenin birçok evresini olumsuz etkiler. Yumurta sayısının azalmasının yanı sıra yumurta kalitesinin de bozulmasına neden olur.

Kısırlığın yanı sıra bu etkilerinde dolayı erken menopoza giriş içinde riski arttırır. Yapılan çalışmalarda sigara içen kadınların yumurtalık kapasitesinde içmeyenlere göre önemli bir düşüş tesbit edilmiştir. Tüplerde transportu bozduğundan dış gebelik riskini arttırır ve sigaranın içindeki toksinlerin embriyonun tutunduğu rahim iç duvarının kanlanmasını bozup gelişimini olumsuz etkilemesi nedeniyle kişi gebe kaldığında ise erken doğum riski, düşük doğum ağırlıklı bebek riskini ve abortus risklerini arttırır. Sigaranın kısırlığa etkisi içme süresi ve içilen miktar arttıkça daha çok artar.

hamilelik ve sigara Kısırlık ve Sigara

Sigaranın tüp bebek tedavisine etkisi nedir?

Yapılan çalışmalarda sigara içen kadınlardatüp bebek tedavisinin başarı şansı içmeyenlere kıyasla 2 kat azalır. Dolayısıylatüp bebek tedavisi planlanan kadınlarda, tedavinin başarı şansını arttırmada sigaranın bırakılması önemlidir. Doğal gebeliklerde olduğu gibi sigaranın içindeki toksinler tüp bebek tedavisinde elde edilecek yumurta sayısını, yumurtanın kalitesini, döllenme ve rahim içine tutunma oranını azalttığından mümkünse tedaviden en 3 ay öncesinden itibaren sigaranın bırakılması başarı şansını arttıracaktır.

Sigara spermleri olumsuz etkiler mi?hamilelik ve sigara Kısırlık ve Sigara

Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de sigara sperm sayısını, spermin hareketliliğini ve sperm kalitesini olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla tedavide başarı erkek sigara içiyorsa yine onunda tedaviden en az 2 ay önce sigarayı bırakmasıyla artabilir.

Sonuç olarak, sigara hem erkek hemde kadın üreme fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Sigaranın bırakılması hem doğal yolla gebe kalma şansını hemde tüp bebek planlanan hastalarda tüp bebek başarı şansını arttırır. Mümkünse tedavi planlanan hastalara tedaviden en az 2-3 ay önce sigarayı bırakmaları önerilmelidir.

 

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..