Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebek ne kadar sürer?

Tüp Bebek ne kadar sürer?
 

tüp bebek süresi


Tüp bebek tedavisinin kişiye uygulanan yöntemlere ve basamaklara göre sürecideğişim gösterir. Normal şartlarda 1 – 2 hafta arasında tedavinin süreci değişir. Tedavi süresince hastanın sürekli tedavi merkezine gelmesi gerekmektedir. Erkek hastanın ise sadece meniden sperm alınacağı gün merkeze gelmesi yeterli olur.

Tüp bebek tedavisinde uygulanan hiçbir aşamada hastaneye yatmaya gerek yoktur. Tedaviyi yürüten doktorun belirlediği aralıklarda merkeze gelip,uygulama sonrası evine dönebilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE ALKOL, SİGARA VE BESLENMENİN ETKİSİ

Tüp Bebek tedavisine başlayacak çiftlerin tedaviye başlamadan 3 ay önce sigara ve alkol kullanımını kesmeleri gerekir. Eğer aşırı kilo sorunu olan adaylar var ise tedaviden önce kilo sorunundan kurtulmaları gerekir. Aşırı kilolu çiftlerde kilo tedaviyi olumsuz yönde etkiler ve başarı oranını düşürür.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN İPTAL EDİLDİĞİ DURUMLAR

Tedavi amaçlı uygulanan ilaçlar ile yumurtalıklardan olumlu cevap alınamaz ise tedavinin iptal edilmesi gerekir. Ayrıca erkekten alınan spermlerin sayısı ve hareketliliği yetersiz ise tedavi yine iptal edilebilir. Çünkü bu durumlarda döllenme gerçekleşemez.

JİNOKOLOJİK PROBLEMLER ve TÜP BEBEK

Anne adayının tüplerinde her hangi bir duruma bağlı şişlik gözlemlenirse tedaviden önce tüplerin çıkarılması gerekir. Cerrahi ile tüplerin çıkarılması mümkün değilse rahim ile tüplerin bağlantısı kesilmelidir. Tüplerin çıkarılması gebelik şansında artış sağlar ve tedaviyi olumlu yönde etkiler, anneyi dış gebelik olasılığına karşı korur. Kadın hasta da çikolata kisti var ise tedaviye başlamadan alınması gerekir. Ancak kist boyutu 4 cm. den küçük ise varlığı tedavi için sorun teşkil etmez

Tüp bebek tedavisinin başarısı için rahim içine yerleşmiş kistlerin aspire edilmesinde yarar vardır. Polikistik yumurtalık hastalığı tüp bebek şansı için olumlu etki sağlar. Bu tür hastaların Başarı şansı diğer hasta gruplarına göre daha yüksektir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE CİNSİYET SEÇMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme işlemi ülkemizde halen yasaktır, fakat tüp bebek uygulamalarında cinsiyet ayırt etmek mümkündür. Cinsiyet belirleyebilmek için ilk önce tedavi sürecine başlamak gerekir. İlk olarak yumurta hücrelerini artırmak için bir takım ilaçlar kullanılır ve yumurta sayısında artış sağlanır. Kullanılan ilaçların derecesinde kadının yaşına göre doz ayarlaması yapılır. İlaç kullanım süresi ortalama bir buçuk hafta kadar sürer. Yumurta hücrelerinde istenilen olgunluk sağlandıktan sonra çatlatma iğneleri uygulanır ve ardından yumurtalar toplanmaya başlanır. Tüp bebek tedavisi sırasında yumurta toplama işlemi basit ve ağrısız bir işlemdir.

Yumurta toplama işlemi genel ya da lokal anestezi yardımı ile yapılır. Yumurta toplama işlemi ile birlikte baba adayından sperm alınır ve yumurtalar ile buluşturularak embriyo oluşması sağlanır. Oluşturulan embriyoların gelişimi gözlem altına alınır ve 3. Günü PGT işlemi ile cinsiyet seçimi yapılır. Cinsiyeti belirlenmiş embriyolar 2 gün sonra anneye transfer edilir ve tüp bebek tedavisi sonlandırılır. Transferin ardından gelen 12. Ya da 14. Gün gebelik testi yapılır.

 

Yeditepe Üniversitesi Tüp Bebek Koordinatörü Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..