- Kategori
- Şiir
Şiir Dilin
ADD KADIKÖY ŞUBESİ
Şiir kurarken kavramları tamlamalarla anlatmak dile yeni işlerlik kazandırır.
Örneğin,
ölüm kapısı,
ölüm sarkacı
renk ölüm
söylenmişlerin dışında tekil söyleyiştir. Sözün etkisi çoğullaşmayla azalır. Bu azalma benzetmelerde de görülür. Kendi dilini bulmada sözün bu kullanımlarına özen gösterilmeli.
Kişi içsel dilini dışsallığı başardığı oranda çoğaltır. Dilini kurmada ortaklık oluşturmak kişiyi verimli kılacaktır. Şiir başkalarınca paylaşılacaktır. Yeni ilişkiler dilin kurallarına uyumu gerektirdiği gibi, yeni söyleyişleri de içermeli. Dilin yapısı yeni şiirini kurmada içeriğe uygun öznelliği yakalamalı.
Şiirde sezginin tekil tasarımı, zihinsel yanılgılar kendi dilini kurma sürecinde etkili olabilir.
Örneğin,
“Kessinger” bana
“elli iki zincir” çağrısı yaptırmıştır hep.
Bu yaklaşım kendi dilini kurmada etkili bir öznellik kazandırabilir.
Çağrışımsal seslenmeler şiirin yapısında şiirin doğasına uygun düşmektedir. Bu konuda Salah Birsel bize yol gösterebilir. O dili kullanmada buluşlarıyla örnek bir sanat adamıdır. Türk şiirinde özgün bir yer edinen Birsel yergici şiirleriyle kendi dilini yakalamıştır. Şiirin İlkelerişiire emek verenler için bir başvuru yapıtıdır. Şiir ve Cinayet adlı yapıtı da önemsenmeli.
Tek sözcüğü ikizleştirme kendi dilimizi kurmada kolaylık sağlar.
Örneğin,
ölüm – boşluk - sonsuz
sözcükleriyle kuracağımız şiirimiz özel ve özgündür.
geceye düşen ölüm sonsuzu
çoğaltır boşluğu
Bu şiir, bir sözcükle yazıldı diyebiliriz. İkiz sözcükler içselliği yakalama uğraşında tüm okurlar için geçerli olmayabilir. Bu özgünlük eleştiriye açık olmakla birlikte şiir dilini yaratmada öznenin kendisine en yakın olanıdır.