Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '12

 
Kategori
Kültürler
 

SİT'lerle beller bükük, nefesler kısık!

SİT'lerle beller bükük, nefesler kısık!
 

Fatma Hanım Konağı, SİT alanında iken, restore edilerek saygın bir hale getirildi.


Bartın evleri, hala daha SİT alanının kurbanı olarak oturup bekliyor ki, “ Devlet  elini uzatıverir de, al sana yepyeni ev der mi” beklentisi içinde. Ve de yüzlercesi bir arada bulunan ve adına SİT alanı denilen bu sistemde, beller bükük, nefesler kısılı vaziyette. Her şey, oluruna bırakılmış.

O yüzden yol boyunca uzanan tahtadan mamul evler, karardıkça kararmış, pencereler, pervazlar, dökük. Bina ha patladı, ha patlayacak… Altından bile geçmek sakıncalı bu yıkık dökük evlerin ö
nünden. Başınıza yıkılıverecekmiş gibi sanki.

Bunların işinden en akıllı yatırımı yapan Fatma Hanım Konağının sahibi Metin Bey, “ Vaktiyle ilgililer ilgi gösterdi de, biz, paçamızı koruduk.” diyor ve  teşvik gördüğü için de ilgililere şükran duyuyor.

Bartın’dakiler, Safranbolu evleri kadar olamadı. Onlar gibi koruyamadı evlerini. O güzelim yapılar, zaman zaman ya kendiliğinden çöküyor, ya yangınlarda telef oluyor, ya da ilelebet öyle, çökünceye kadar ayakta kalıyor. Biz hatır sormak üzere bu konağa gittiğimizde, bir sürprizle karşılaştık. Metin  Bey, Milliyet Blog’da daha önce  yayınladığımız bu konakla ilgili tarihi bilgi içeren bloğu, çerçeveletip duvara asmış. Gelen gidene,  konağın tarihini buradan okutuyor, bilgi veriyor.

Ayrıca  aynı konuda ki başka bir yazımızın yayınladığı Fatma Hanım Konağı yazımız da, köşemiz olan Ege Telgrafta çerçeveli hale getirilmiş.

Metin Bey nostaljisi seviyor. Karısı da öyle. Tertipli ve titiz ikisi de.
Konağa annesinin ismini veren  turizmci Metin Yücel, “bu ev,  110 yıllık tarihi ile dimdik ayakta kalabilmiştir. 11 odalı 70 yataklı, 50 kişilik yemek salonlu, Bartın’ın 50 yıl önceki yemeklerinin pişirildiği mutfağı ile bu konak, butik özelliğini muhafaza etmiş vaziyette” diyor. Ve bir ziynet eşyası döşer gibi konağın bütün özellikleri, özenerek, bezenerek bir oya işlenir gibi ortaya konmuş. Bartınlı Turizmcimiz Metin Yücel, her konuda iddialı. Konağı, bir saray yavrusu gibi.  Dayalı döşeli ve huzurun sembolü.. Butik oteller sınıfının belki de en şaheser bir yapıtı.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..