- Kategori
- Siyaset
Siyasetçiler dinleniyor

Siyasilerin yoğun miting programlarından ardından bireylerin oy kullanma sonucunda partilerin meclisteki merakla beklenen sandalye dağılımı 12 Haziran akşamında belli oldu. Sandıkların büyük bir kısmı açılmasının ardından % lik oran belli olunca Ak Parti tek başına iktidar ile fakat 330 milletvekilinin altında, 326 vekil sayısı Ak Partinin sivil anayasayı tek başına çıkaramadan meclisten geçiremeyeceği belli olmuş oldu. Böylece merakla beklenen 330 milletvekili üstü mü yoksa altı mı sorusu da cevap bulmuş oldu.
Başbakanın mitinglerinde genelde söylediği sivil anayasa ve bu anayasanın sizler (seçmenlere) tarafından belirleneceğini, bunun da sandık başında Ak Partiye Evet mührünün basılması gerektiğini belirtmişti. Halk 12 Haziran sabahında seçimini yaptı ve vekil sayılarını belirterek yeni anayasanın uzlaşma ile sonuçlanacağını belirlenmiş oldu.
2011 yılının ortalarındayız. Bugün halkın iradesi ile yönetildiğimiz ve yaşadığımız coğrafyada hala 1982 askeri anayasa ile yönetilmemizin kabahati iktidarda mı yoksa iktidar-muhalefette mi? Artık sivil bir anayasa ile yeni bir anayasa yapılarak meclisten geçmeli. 3 dönemden beri seçilen Ak Partinin bu dönemdeki en belirgin sorumluluğu ise yeni anayasadır.
Başbakanın balkon konuşmasında yeni anayasa için parti liderlerini ziyaret edeceklerini belirtmişti. Bugün ise siyasi liderlerden farklı görüşler gelmeye başladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ilk 3 madde dışında her kanun maddesinde tartışmaya hazır olduklarını belirtirken, MHP lideri Devlet Bahçeli ise anayasa için kapılarının Ak Partiye kapalı olduklarını söyledi. Meclise bağımsız olarak 36 milletvekili sokmayı başaran BDP ise yaptığı açıklama da CHP’nin tam tersi bir görüş bildirerek ilk üç maddenin değiştirilmesi gereken yerlerin olduğunu yoksa 1982 anayasası ile devam edilmesinin daha iyi olacağını belirterek, meclise giren farklı seslerin çıktığını görmekteyiz.
Bağımsızların sürekli gündemde olması topluca hareket etmeleri siyasi anlamda birliktelikle beraber karışıklığında beraberinde getireceği bir durumdur. Aldıkları kararlarda o olmazsa bizde mecliste yokuz ile açık tehdit etmeleri bazı şeylerin istedikleri doğrultuda. Taviz konusunda dik duruş sergilenerek BDP yi geri plana itme çabası yetersiz olacaktır. Çünkü BDP nin PKK bağlantısı ile beraber Kürt halkın desteğini değil PKK nın desteği ile bugün konuşmaktadır. Halk refah, huzur istiyor. Artık gerilim bitmesini istiyor. Yalnız halkın devletin sahip çıkması gerekiyor ve yatırımlar ile Kürt halkının devlete bakışını gün geçtikçe iyiye doğru gitmekte. Yalnız yıllardır zülüm gören halkın bugün neyin oldukların görmekteler fakat gizli baskı onların açılıma destek verememelerinde saklı.
Yeni kabine belirlendikten sonra anayasa çalışmaları sadece Ak Partinin değil diğer siyasi partilerin de katkısı ile ortak bir çalışma sonucunda nasıl sivil bir anayasa yeni yasama yılında belli olacak. Ama şimdiden görünüyor ki bu da hiç de kolay olmayacak.