Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Siz nasıl bir iz bırakacaksınız?

Siz nasıl bir iz bırakacaksınız?
 

Herkes arkasında aynı bir teknenin bıraktığı gibi bir iz bırakır. Peki sizin bırakacağınız iz neye benziyor?

Özellikle kurumlar insanların hayatlarında önemli izler bırakırlar ki özellikle çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve rakipler üzerinde. Her hareket diğerleri üzerinde iyi yada kötü mutlaka bir etki bırakır. Tüm yöneticiler zaman zaman arkaya bakarak ne tip bir iz bıraktıklarına bakmaları gerekir. Aynı zamanda sizde birlikte olduğunuz arkadaşlarınız, aileniz, patronunuz üzerinde mutlaka bir iz bırakırsınız. Bıraktığınız iz sizin nasıl hatırlanacağınızın ipucudur.

Sizce kısa vadeli düşünen, çabuk elde edilecek karlarla hissedarların ağzına bir parmak bal çalan, at gözlüğü ile ilerleyen bir organizasyon/kişi nasıl bir iz bırakır?

Büyük bir gemi küçük bir tekneden daha çok iz bırakırken, aynı büyüklükte hızlı bir teknede daha yavaş olandan daha büyük iz bırakır unutmayın.

Organizasyonunuz ve siz ne kadar büyüksünüz? Ne kadar hızlısınız? Arkanızda bıraktığınız izin etkilerini ne kadar önemsiyorsunuz? Büyüklük ve hız derken unutulmaması gereken bir şey var: Kaş yaparken göz çıkarmamak gerekir. Büyük bir gemi büyük bir hızla küçük teknelerin arasına dalarsa ne olacağını tahmin edebilirsiniz. Büyük bir iz bırakırken onların batmasınada sebep olur. Belki açık denizde o hız yol alınmasına yol açabilir ancak özellikle boğazı geçerken bu kadar yüksek bir hız yaparsanız çevreye zarar verirsiniz yani her zaman denge ve ayar önemli.

Kişilerin gönüllü olarak bir araya geldiği ve bir amaç etrafında toplandığı organizasyonlarda genellikle bırakılacak iz ve bundan kimlerin etkileneceği belli olur. Gönüllü ve hedfefi belirli işlerde bırakılacak iz çoğunlukla kutsal ve değerlidir. Burada tabiki hayır kuruluşlarını kastediyorum, gönül birliği gibi dursada kendi fikirlerini adapte etmek için insanları bir araya getirenleri değil.)

Yaşlandıkça enerjimiz azalacak bundan kaçış yok. Bu da giderek ardımızda daha az iz bırakabileceğimizi gösteriyor. Ne yapılabilir yada sen ne yapıyorsun derseniz şudur: yazmaya çalışıyorum, projeler geliştiriyorum, sürekli araştırma yaptığım için bulgularımı paylaşarak yeni uygulamaların önünü açıyorum, kitap yazmayı planlıyorum, bazı kuruluşlara yardımda bulunuyorum, iyi bir baba olmaya hazırlanıyorum vb. gibi sadece iyi izler bırakmaya çalışıyorum, umarım oluyordur.

Gerçi kimse arkasında kötü iz bırakmaz istemez, neden istesin ki? Madem herkes iyi iz bırakmak ister o zaman önemli olan bıraktığınız iz’in ve sizden/organizasyonunuzdan etkilenen kurum ve kişilerin farkında olmanızdır. Kaç kişinin hayatını etkiliyorsunuz? (Şu ana kadar buradaki yazılarımı 1100 kişi okumuş, umarım iyi bir iz bırakabilmişimdir.) Kötü iz bıraktıklarınız varsa farkında olmanız ve bu izi nasıl düzeltebileceğinizi düşünmeniz önemli.(Kasıtlı yapmadı iseniz tabiki.)

Nasıl hatırlanmak istiyorsunuz? Bu koca dünyada nasıl bir iz bırakacaksınız? Biraz hız kesip nasıl bir iz bırakacağınızı tasarlayabileceğiniz zamanınız hala var. Hadi….

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..