- Kategori
- Genel Sağlık
Sizinki grip mi, üşütme mi?
Kardeşlik, anlayış, sevgi, dostluk, karanlık çıkarlarını karanlıklarda elde etmeye alışmış olan yobazların, bağnazların, lümpenlerin asla tahammül edemeyeceği insani değerlerdir. Günümüzde bu insani değerler hemen her zaman emperyalizm tarafından kirletilir. Bunun için de kusurlu ya da kusursuz bir şekilde onun dayattığı piyasa ahlakının kanunları uygulanır. 31 Aralık günü Irak infazı ve 19 Ocak günü İstanbul’da bir "güvercine" sıktığı 3 kurşun gibi...
Sağlıklı yaşamak, iyi yaşamak… Hoş güzel de nasıl, nereye kadar ve ne için? Doğruyu yanlıştan, iyiyi güzelden, yobazı aydından, cahili bilgeden, faşisti devrimciden ayırt etmeden yaşamak mıdır iyi yaşamak? Yoksa suya sabuna bulaşmayan miskinlikten sıyrılıp kendini ve dünyayı sorgulamak mıdır? Sinsi, tehlikeli ve oportünist karakterleri ile bizi hasta eden mikropları sorguladığımız gibi.
Soğuk algınlığı ya da üşütme
Çok defa birbirine karıştırırız. Kimimiz grip, kimimiz üşütme, kimimiz soğuk algınlığı deriz. Çoğu yerde asgari müşterekte buluştuğumuzu zannederiz ama ne yazık ki öyle değil. Grip adına soğuk algınlığı, üşütme yerine grip tedavisi uygulayınca garip vaziyetlere de düşeriz. İşin kötü yanı bir zatürreyi bile gözden kaçırabiliriz.
Üşütme diye tanımladığımız çoğu durumlar aslında soğuk algınlığından başka bir şey değildir. Soğuk algınlığının nedeni ise bir virüstür. Soğuk algınlığı virüsü de grip virüsü gibi çok bulaşıcıdır. İşyerlerini ve okulları kırar geçer. Öyle ki tokalaşmak dahi bu hastalığın bulaşması için yeterlidir.
Grip
Grip, bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Bu virüs İnflüenza olarak bilinir. Tip A ve Tip B adı verilen formları hastalığa neden olur.
Bulaşması neredeyse kural gibidir. İnsandan insana öksürük ve hapşırma yolu ile bulaşır.
1 ile 3 gün arasında hastalık belirtileri ortaya çıkar. Biz bu süreyi hastalığın ya da virüsün kuluçkaya yatma dönemi olarak tanımlıyoruz. İşte bu dönemde kişi, hasta olduğunu hissetmediği ya da farkına varmadığı için pek çok insana bulaştırabilir. Öksürmese de öpüşmek ve sarılmak bunun için yeter de artar.
Çok bulaşıcıdır
Hastalık kendini üşüme, titreme, ateş, genel ağrılar ile belli eder. Hani nerdeyse "bir araba dayak yemiş" gibi olur insan. Öksürük, bitkinlik mevcut yakınmalara eklenir. Ve artık hasta kişi, taşıdığı virüsleri bütün haşmetiyle yaymaktadır. İşte her yıl grip salgını olması bundan dolayıdır. Havadan yayılması ve hasta kişide uzun süre taşınması nedeniyle hızla bulaşır. Bu durumlarda kesinlikle çevre ile temastan kaçının. Öpüşmeyin, sarılmayın, tokalaşmayın iyisi mi evinizde istirahata çekilin.
Yakınmaların ani olarak başlaması grip için karakteristiktir. Bu, özellikle baş, boğaz ağrısı ve ateş için geçerlidir. Burun akması ya da tıkanıklığı, boğazda yanma, hapşırma, grip seyrinde görülse de soğuk algınlığında daha sık rastladığımız durumlardır. Yakınmaların yavaş bir şekilde ortaya çıkması ise soğuk algınlığını düşündürür.
Grip hafife alınacak bir durum değildir. Bu nedenle "Ne olacak canım, alt tarafı grip!" diyerek, çalışanların istirahat raporlarına karşı çıkmamak gerekir. Aksi takdirde bedel hemen herkesin hasta olması ile ödenir.
Gribin tehlikeli komplikasyonlara yol açabileceği hatta can kaybına yol açabileceği unutulmamalıdır. En sık karşılaştığımız durumlar kulak ve sinüs iltihaplanmalarıdır. Daha sonra akciğer enfeksiyonu dediğimiz zatürre gelmektedir. Zatürre, grip seyrinde ortaya çıkan ölümlerin en başta gelen sorumlusudur. Bunu kalp kası iltihaplanması, menenjit ve beyin dokusu iltihaplanması izler.
Eğer kişide kronik bir hastalık var ise bu hastalığın grip seyrinde daha da şiddetlenebileceği unutulmamalı bu nedenle etkin önlemler alınmalıdır. Bu tür risk taşıyanlar mutlak doktorları ile temas içinde olmalıdır. Kullandıkları ilaçların doz ayarları yapılmalıdır.
Anti viral tedavi
Gribin henüz başladığı ilk 1-2 gün içinde alınması gereken ilaçlar ile yapılan tedaviye anti viral tedavi denir. Bu süre oldukça önemlidir. Aksi takdirde hiçbir yarar sağlamama olasılığı yüksektir. Anti viral ilaçlar ile tedavi, pahalı bir yöntem olduğundan biz bunu genelde yüksek risk taşıyan hastalarımızda uygulamaktayız.
Anti viral ilaçlar dozunda ve zamanında kullanıldığında hastalığın seyrini kısaltarak daha kısa sürede iyileşme sağlayabilirler.
Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Çünkü antibiyotiklerin virüslere hiçbir etkisi yoktur. Ancak koruyucu gerekçeyle tarafımızca yazılabilir. Ama ne yazık ki çoğunluk tarafından bilinçsiz bir şekilde adeta peynir ekmek gibi tüketilmektedir. Bu ise pek çok ilaca karşı dirençli bakterilerin üremesine neden olmaktadır. Bu nedenle siz, doktorunuz tarafından gerek görülmedikçe kesinlikle kendiliğinizden antibiyotik kullanmayın.
Soğuk algınlığı belirtileri
*Boğazda yanma
*Burun tıkanması/akıntısı
*Kuru öksürük
*Baş ağrısı
*Kırıklık
Ne yapmalıyız?
*Bol meyve tüketin
*Sigarayı bırakın
*Acı ve baharat deneyin
*Odanızı nemlendirin
*En az 9 saat uyuyun
Grip belirtileri
*Ani ateş
*Baş ağrısı
*Boğaz ağrısı
*Kas ağrıları
*Kırıklık
*Halsizlik
*Burun akması / tıkanması